ΚεντρικήΠεριβάλλον

Στα βάθη των ωκεανών κρύβονται εκατοντάδες χιλιάδες άγνωστα είδη

28/4/2023 

Μια φιλόδοξη παγκόσμια προσπάθεια έχει ξεκινήσει από ερευνητές προκειμένου να ανακαλύψουν και να καταγράψουν τη θαλάσσια ζωή.

Μια φιλόδοξη παγκόσμια προσπάθεια έχει ξεκινήσει από ερευνητές προκειμένου να ανακαλύψουν και να καταγράψουν τη θαλάσσια ζωή που κρύβεται στους ωκεανούς του κόσμου.

Η Ocean Census έχει ως στόχο να εντοπίσει 100.000 άγνωστα είδη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα και να προστατεύσουν το οικοσύστημα της βαθιάς θάλασσας.

Όπως σημειώνει το CNN, υπάρχουν τεράστια κενά στις γνώσεις μας για τα βάθη των ωκεανών. Από τα 2,2 εκατομμύρια είδη που πιστεύεται ότι υπάρχουν στους ωκεανούς της Γης, μόνο 240.000 έχουν περιγραφεί από τους επιστήμονες, σύμφωνα με την απογραφή.

Η πρωτοβουλία βασίζεται σε προηγούμενα προγράμματα, όπως η Απογραφή της Θαλάσσιας Ζωής, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010 και εντόπισε 6.000 πιθανά νέα ωκεάνια είδη.

Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις περιλαμβάνουν υποβρύχιες απεικονίσεις υψηλής ανάλυσης, μηχανική μάθηση και αλληλουχία του DNA που περιέχεται στο θαλασσινό νερό. Οι καινοτομίες θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της ταχύτητας και της κλίμακας ανακάλυψης νέων μορφών ζωής, δήλωσε ο θαλάσσιος βιολόγος Άλεξ Ρότζερς, επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος. Είναι καθηγητής βιολογίας διατήρησης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τεχνολογικές εξελίξεις

Συνήθως οι επιστήμονες χρειάζονται τουλάχιστον ένα χρόνο για να περιγράψουν οριστικά ένα είδος μετά την ανακάλυψή του, αλλά οι νέοι τύποι τεχνολογίας καθιστούν πολύ πιο εύκολη τη μελέτη των θαλάσσιων πλασμάτων στο φυσικό τους περιβάλλον. Σε αυτά περιλαμβάνονται εργαλεία όπως η υποβρύχια σάρωση με λέιζερ που μπορεί να σαρώσει ζελατινοειδή πλάσματα, όπως οι μέδουσες, τα οποία είναι δύσκολο να μελετηθούν στην ξηρά.

Η απογραφή των ωκεανών θα συμβάλει επίσης στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο τα θαλάσσια οικοσυστήματα ανταποκρίνονται στην κλιματική κρίση και στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η θαλάσσια ζωή θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε ένα θερμότερο κλίμα.

Το έργο διευθύνεται από το Nekton, ένα ινστιτούτο θαλάσσιας επιστήμης και διατήρησης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Nippon, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα την Ιαπωνία.

Κατά την επόμενη δεκαετία, δεκάδες αποστολές στα hotspots βιοποικιλότητας του ωκεανού θα αναζητήσουν νέα είδη με τη συμμετοχή δυτών, υποβρυχίων και ρομπότ βαθιάς θάλασσας. Το πρόγραμμα ελπίζει επίσης να εμπλέξει ιδιωτικά σκάφη και ιδιώτες. Τα δεδομένα και οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα είναι ανοικτά προσβάσιμα από επιστήμονες, φορείς χάραξης πολιτικής και το κοινό για μη εμπορική χρήση.

Πηγή: CNN

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διάσωση δια θαλάσσης για δύο γαϊδουράκια στην Κάρπαθο

xristiana

Νέο άλμα για το φυσικό αέριο – Ανησυχία για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τον ερχόμενο χειμώνα

xristiana

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στα Φλάμπουρα Πρέβεζας

xristiana