ΚεντρικήΟμορφιά

Πανάδες: Τρόποι για να τις καταπολεμήσεις!

15/4/2023

Οι πανάδες είναι μια κοινή δερματική πάθηση που προκαλεί καφέ ή γκριζοκαφέ κηλίδες στο δέρμα, συνήθως στο πρόσωπο, ιδιαίτερα στο μέτωπο, τα μάγουλα, τη μύτη και το άνω χείλος.

Πάει συχνά παρέα με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, χωρίς να είναι ο μοναδικός λόγος που δημιουργούνται.

Η κληρονομικότητα, το έντονα λευκό δέρμα, κάποια φάρμακα και η ηλικία είναι μερικοί από τους παράγοντες που σχετίζονται με τις πανάδες, δηλαδή την υπερπαραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που δίνει χρώμα στο δέρμα.

Αν και σε μερικές περιπτώσεις στα μάγουλα και στη μύτη είναι σχεδόν χαριτωμένες πολλές γυναίκες προσπαθούν να απαλλαγούν από τις πανάδες.

Ο πιο εύκολος τρόπος πρόληψης είναι η μη έκθεση στον ήλιο, η χρήση υψηλού δείκτη αντηλιακού και το καπέλο για έξτρα προστασία.

Αν τώρα έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους οι πανάδες, ο τρόπος για να μειωθούν και να αποχρωματιστούν, είναι η χρήση κρεμών με συστατικά όπως το αζελαϊκό οξύ, τα ρετινοειδή και η υδροκινόνη.

Ειδικότερα το αζελαϊκό οξύ, κάνει ήπια απολέπιση, και βελτιώνει το χρωματικό τόνο καθώς αναστέλλει τη δράση της τυροσινάσης που παράγει τη μελανίνη.

Τα ρετινοειδή που είναι παράγωγα της βιταμίνης Α, βοηθούν στη μείωση των κηλίδων, αφού ανανεώνουν τα κύτταρα.

Τέλος η υδροκινόνη χρησιμοποιείται τοπικά και λευκαίνει το δέρμα, αλλά η χρήση της είναι αμφιλεγόμενη.

Το χημικό πήλινγκ είναι ένας διαδεδομένος τρόπος αντιμετώπισης των πανάδων.

Πρόκειται για ένα είδος θεραπείας που περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός χημικού διαλύματος στο δέρμα, το οποίο προκαλεί απολέπιση.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των κηλίδων μελάσματος, και στην προώθηση της ανάπτυξης νέων, υγιών κυττάρων του δέρματος.

Τα χημικά πίλινγκ πρέπει να γίνονται από εκπαιδευμένο επαγγελματία, καθώς μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα εάν δεν γίνουν σωστά!

Ένας νέος τύπος θεραπείας είναι το λέιζερ, που στοχεύει τη μελανίνη στο δέρμα, προκαλώντας τη διάσπασή της και την απορρόφησή της από το σώμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πανάδες είναι μια χρόνια πάθηση και ότι δεν υπάρχει θεραπεία.

Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία και την αντηλιακή προστασία, η εμφάνιση των κηλίδων μελάσματος μπορεί να μειωθεί αισθητά.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να καθορίσετε το καλύτερο σχέδιο θεραπείας για τις ατομικές σας ανάγκες.

Πηγή: https://www.faysbook.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εγκυμοσύνη: Τι να φάτε και τι όχι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

xristiana

«Νίκος Χαλκιάς, Ένας Ήρωας Για Πολλούς…»

xristiana

Προσωπικό γιατρό έχει αποκτήσει το 50% του πληθυσμού, πάνω από 4,4 εκατ. εγγραφές – Πού υπάρχουν προβλήματα

xristiana