ΚεντρικήΠεριβάλλον

Η τεχνητή νοημοσύνη «εξαφανίζει» τη γήινη ατμόσφαιρα για να βλέπουν οι αστρονόμοι καθαρά το Διάστημα

1/4/2023

Τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τουλάχιστον όσον αφορά τις παρατηρήσεις του Διαστήματος από τη Γη εξαιτίας της φωτορύπανσης που προκαλεί ο τεχνητός φωτισμός του ανθρώπινου πολιτισμού αλλά και η παρουσία των ολοένα και μεγαλύτερων σε αριθμό στόλων τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων που δημιουργούν κολοσσοί όπως η Space X και η Amazon. Εκτός από αυτά τα εμπόδια οι αστρονόμοι είχα ανέκαθεν εχθρό τη γήινη ατμόσφαιρα η οποία «θολώνει» τα επίγεια τηλεσκόπια.  Ακόμα και οι εικόνες που λαμβάνονται από τα καλύτερα επίγεια τηλεσκόπια είναι θολές λόγω των μεταβαλλόμενων θυλάκων αέρα της ατμόσφαιρας και αυτό το θάμπωμα μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες μετρήσεις.

Ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που αφαιρεί αυτή τη θαμπάδα και παρέχει πιο ακριβείς εικόνες. Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Northwestern των ΗΠΑ και Τσινγκχουά της Κίνας παρουσίασαν μια νέα στρατηγική για να διορθώσουν το πρόβλημα. Προσάρμοσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής όρασης που χρησιμοποιείται συνήθως για την ευκρίνεια των φωτογραφιών για να βελτιώσουν την αφαίρεση του θαμπώματος στις εικόνες που λαμβάνουν επίγεια τηλεσκόπια. Επίσης, εκπαίδευσαν τον αλγόριθμο σε δεδομένα που προσομοιώνονται για να ταιριάζουν με τις παραμέτρους απεικόνισης του Αστεροσκοπείου Vera C. Rubin στη Χιλή, ώστε όταν ανοίξει το επόμενο έτος, το εργαλείο να είναι άμεσα συμβατό.

Το εργαλείο λειτουργεί πιο γρήγορα και παράγει πιο ρεαλιστικές εικόνες σε σχέση με τις τρέχουσες τεχνολογίες. Με τη χρήση του οι εικόνες είχαν 38,6% λιγότερα σφάλματα σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους για την αφαίρεση του θαμπώματος και 7,4% λιγότερα σφάλματα σε σχέση με τις σύγχρονες μεθόδους.

«Καθαρίζοντας τις εικόνες με τον σωστό τρόπο, μπορούμε να λάβουμε πιο ακριβή δεδομένα. Ο αλγόριθμος αφαιρεί την ατμόσφαιρα υπολογιστικά επιτρέποντας στους φυσικούς να αποκτήσουν καλύτερες επιστημονικές μετρήσεις. Στο τέλος της ημέρας, οι εικόνες φαίνονται επίσης καλύτερες», δηλώνει η Έμα Αλεξάντερ, επίκουρη καθηγήτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern εκ των επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

* Για τους αστρονόμους που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο, το λογισμικό ανοικτού κώδικα και οι σχετικές οδηγίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ποιο γλυκαντικό συνδέεται με κίνδυνο θρόμβωσης – Τι έδειξε νέα μελέτη

xristiana

Η απόλυτη γιορτινή απόλαυση: Χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς

xristiana

Γιατί ένα φτηνό πουλόβερ από κασμίρ απειλεί τη μογγολική στέπα

xristiana