Κεντρική

Δημήτρης Παπαδίτσας

Ο Δημήτρης Παπαδίτσας ήταν έλληνας ποιητής, από τους πιο αθόρυβους, αλλά και πιο ουσιαστικούς της μεταπολεμικής εποχής. Γιος στρατιωτικού, γεννήθηκε στη Σάμο στις 22 Σεπτεμβρίου 1922.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα το 1958. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και μετεκπαιδεύτηκε στον τομέα της Ορθοπεδικής. Ως γιατρός, εργάστηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Σπάρτη, Καλαμάτα, Λέρο, Πάτμο) και από το 1976 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του προσέφερε τις υπηρεσίες του σε ίδρυμα αναπήρων.

Στα ελληνικά γράμματα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1943 με την ποιητική συλλογή «Το φρέαρ με τις φόρμιγγες». Το 1963 τιμήθηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συγκεντρωτική ποιητική συλλογή του «Ποίηση I, 1941-1963». Το 1980 τιμήθηκε ξανά με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή «Δυοειδής λόγος». Τρία χρόνια αργότερα, η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε για την ποιητική συλλογή του «Η ασώματη».

Τα πρώτα ποιητικά έργα του Δημήτρη Παπαδίτσα φέρουν έντονη την επίδραση του υπερρεαλισμού. Βαθμιαία, όμως, ο ποιητής υιοθετεί πιο προσωπικό ποιητικό ύφος, χωρίς να εγκαταλείπει ποτέ πλήρως την αρχική γραφή του. Με μία γλώσσα λυρική, που ποτέ δεν ξεπέφτει στην αισθηματολογία, αναδιφά το μυστήριο του Είναι και του κόσμου, αναζητώντας την υπέρτατη αλήθεια, είτε αυτή προκύπτει από την αίσθηση, είτε από το μεταφυσικό βίωμα, είτε από την αποκάλυψη.

Τη διετία 1958-1959 εξέδωσε μαζί με τον Ε. Χ. Γονατά το λογοτεχνικό περιοδικό «Πρώτη Ύλη», στο οποίο δημοσίευαν αποκλειστικά ποιητικά κείμενα.

Ο Δημήτρης Παπαδίτσας πέθανε στην Αθήνα στις 22 Απριλίου 1987, σε ηλικία 64 ετών.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ

Πηγή: https://www.sansimera.gr

Related posts

Η σχέση του ζευγαριού δέχεται ένα ισχυρό χτύπημα μετά τα παιδιά – 6 πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν

xristiana

Τρίπολη | Ιστορική στιγμή για το αναπηρικό κίνημα στην Πελοπόννησο

xristiana

Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και για τους ανθρώπους με προδιαβήτη

xristiana