3/4/2023
Οι Πολύχρωμες Κυριακές είναι ένας νέος κύκλος παράλληλων δράσεων με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από καίρια κοινωνικά ζητήματα.
Την Κυριακή 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Πολύχρωμη Κυριακή στο ΚΘΒΕ, με τίτλο «Θηλυκότητα και Έμφυλη ανισότητα».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το ΚΘΒΕ, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, θέματα όπως τα έμφυλα δικαιώματα, τα στερεότυπα, αλλά και η έμφυλη βία, θα απασχολήσουν σε όλες τις εκδηλώσεις της ημέρας.
Οι εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου αλλά μετατέθηκαν λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Οι Πολύχρωμες Κυριακές είναι ένας νέος κύκλος παράλληλων δράσεων με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από καίρια κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο βίο. Εκκινώντας από θεματικές, που εμφανίζονται στα έργα του ρεπερτορίου μας, η πρώτη Πολύχρωμη Κυριακή προσανατολίστηκε στην ταυτότητα φύλου και τις πολύχρωμες οικογένειες (η κεντρική συζήτηση είναι διαθέσιμη εδώ), ενώ η δεύτερη θα επικεντρωθεί στη θηλυκότητα και τα έμφυλα δικαιώματα, εξετάζοντας στερεότυπα, παγιωμένες σχέσεις εξουσίας, καθώς και χρόνιες πρακτικές, που επέβαλε και συνεχίζει να επιβάλει η πατριαρχία.
Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν, στους χώρους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες, καθώς και μια κεντρική συζήτηση, εστιασμένη στην έμφυλη βία, με τίτλο «Έμφυλη βία: αναγνώριση, κριτική και δράση».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφορμή για τη συγκεκριμένη θεματική αποτέλεσαν τα έργα του ρεπερτορίου του ΚΘΒΕ, και συγκεκριμένα η Αγγέλα του Γιώργου Σεβαστίκογλου, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου, αλλά και η παράσταση του Ερωτόκριτου, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, η οποία προσέγγισε το έργο με επίκεντρο το πρόσωπο της Αρετούσας. Στην παράστασή της ενσωμάτωσε ένα ποίημα γραμμένο από την Ιρανή ποιήτρια, Rahil Fallahfar, που ζει στην Τεχεράνη και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της.
Επιπλέον, μία από τις τρέχουσες παραγωγές του ΚΘΒΕ, ο ΑΛΓΟ-ΡΥΘΜΟΣ, αποτελεί μια σκηνική «σύνθεση για δύο γυναίκες», κατά την οποία η Αλεξάνδρα Καζάζου και η Ελεάννα Γεωργούλη, φέρνουν στη σκηνή ιστορικά γεγονότα του τελευταίου αιώνα, μέσα από τη ματιά δύο γυναικών, που μπλέκονται σε ένα παιχνίδι μνήμης και λήθης.
Πηγή: https://cityportal.gr