ΚεντρικήΠεριβάλλον

Εντοπίστηκαν 85 χιλιάδες ηφαίστεια στην Αφροδίτη

2/4/2023

Οι δυσκολίες στην παρατήρηση της Αφροδίτης τόσο λόγω του πυκνού τοξικού νέφους που την περιβάλλει όσο και από το γεγονός ότι είχαν πραγματοποιηθεί λίγες σε σχέση με την κοντινή απόσταση της από τη Γη αποστολές εξερεύνησης της δεν επέτρεπαν στους επιστήμονες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει στον πλανήτη, για τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά καθώς και το αν εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργός.

Πρόσφατα ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα ηφαίστειο στην Αφροδίτη που εξακολουθεί να είναι ενεργό. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Geophysical Research: Planets» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λιούις των ΗΠΑ αναφέρουν ότι στην Αφροδίτη υπάρχουν τουλάχιστον 85 χιλιάδες ηφαίστεια διαπίστωση που αν επιβεβαιωθεί δημιουργεί νέα δεδομένα για τη μελέτη του πλανήτη και την κατανόηση  του γεωατμοσφαιρικού παρελθόντος της που αποτελεί διαχρονικό μυστήριο για τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους αναλύοντας δεδομένα της αποστολής Magellan της NASA που έφτασε το 1990 την Αφροδίτη και έκανε εκτεταμένες χαρτογραφήσεις της επιφάνεια της. Σύμφωνα με τους ερευνητές το 99% των δεκάδων χιλιάδων ηφαιστείων της Αφροδίτης είναι μικρομεσαία με διάμετρο μικρότερο των τριών χλμ.

«Η μελέτη που πραγματοποιήσαμε παρέχει τον πιο ολοκληρωμένο χάρτη που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα για τις ηφαιστειακές δομές στην Αφροδίτη.

Η μελέτη παρέχει στους ερευνητές μια εξαιρετικά πολύτιμη βάση δεδομένων για την κατανόηση της ηφαιστειακής παρουσίας στον πλανήτη. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα αποτελεί μια βασική πλανητική διαδικασία αλλά για αυτήν στην Αφροδίτη γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα παρόλο που είναι ένας κόσμος στο ίδιο μέγεθος με τον δικό μας.

Με την πρόσφατη ανακάλυψη του ενεργού ηφαιστείου στην Αφροδίτη, η κατανόηση του πού ακριβώς συγκεντρώνονται τα ηφαίστεια στον πλανήτη, πόσα υπάρχουν, πόσο μεγάλα είναι κ.λπ., γίνεται ακόμη πιο σημαντική ειδικά αφού θα έχουμε νέα δεδομένα για την Αφροδίτη τα επόμενα χρόνια από επερχόμενες αποστολές εξερεύνησης» αναφέρει ο Δρ. Πολ Μπάιρν, πλανητολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

Η Αφροδίτη χαρακτηρίζεται ως «δίδυμη αδελφή» της Γης ο χαρακτηρισμός αυτός απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα αφού η Αφροδίτη είναι ένας πολυεπίπεδα εξαιρετικά τοξικός κόσμος που απολύτως τίποτε και κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει εκεί έστω και για λίγα λεπτά.

Όμως οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι κάποτε η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στην ζωή που για άγνωστο λόγο μετατράπηκε στη σημερινή κολασμένη κατάσταση της.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Νέοι σολίστ στο Αετοπούλειο»

xristiana

Φτωχή ποιότητα ζωής και κοινωνική απομόνωση για τα άτομα με αναπηρία

xristiana

16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας

xristiana