ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Βροχή» από προγράμματα «Εξοικονομώ» πριν από τις εκλογές

11/4/2023

Ένα «μπουκέτο» από νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» προβλέπεται να υλοποιήσει το  υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Ο σχεδιασμός που προγραμματίζεται πριν τις εκλογές περιλαμβάνει τόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και νέους και μάλιστα με γενναία αύξηση των προβλεπόμενων πόρων. Η αρχή γίνεται με το  Εξοικονομώ-Επιχειρώ, που το ΥΠΕΝ προβλέπεται να αυξήσει τη χρηματοδότηση από τα 200 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. με πόρους από το REPowerEU. Ανάλογη θα είναι η χρηματοδότηση και για τον οικιακό τομέα.

Aρχικά προβλεπόταν πως το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις θα επιδοτούνταν σε πρώτη φάση με 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ για τον Τουρισμού. Όμως η ανάγκη να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα τελικά αυξάνει τα διαθέσιμα κονδύλια.

Στο μεγάλο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», θα εντάσσονται τουριστικές και άλλες μεσαίες και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και επιχειρήσεις υπηρεσιών με ποσοστά επιδότησης έως 50% για επενδύσεις 100.000 ευρώ στους κλάδους εμπορίου –υπηρεσιών και από 50.000 έως 500.000 για τον κλάδο του τουρισμού με δυναμικότητα έως 100 κλίνες.

Αντίστοιχα, το νέο Εξοικονομώ κατ΄ οίκον, θα είναι κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος του 2021, με κάποιες πιθανώς τροποποιήσεις, εξαιτίας της ανατίμησης των υλικών. Οι επιδοτήσεις υπολογίζεται να κυμανθούν μεταξύ 40% και 75%, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για την υπαγωγή στο πρόγραμμα θα ισχύει η χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων.

Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, μιλώντας σε δημοσιογράφους,  η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βγάλει πριν τις εκλογές το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Με προϋπολογισμό ύψους 350 εκατ. θα βγει και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» που απευθύνεται στη νέα γενιά και σε ηλικίες από 19 έως 39 ετών για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Η επιχορήγηση  θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο δικαιούχος και θα φτάνει έως το 90% για ενεργειακή  αναβάθμιση κατοικίας, μαζί με το μπόνους αποκέντρωσης και 30% για  ανακαίνιση.

Αναφερόμενος χθες ο κ. Στασινός στα προγράμματα που ήδη έχουν «τρέξει», ανέφερε ότι το εν εξελίξει «Εξοικονομώ» υλοποιείται  πολύ καλά και έχουν εκδοθεί περίπου 80.000 ηλεκτρονικές ταυτότητες για κατοικίες.

Μέσα στον Απρίλιο υπολογίζεται να έχει ξεπεράσει σε απορρόφηση το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του 2021 που όπως είπε δεν πήγε και πολύ καλά. Στο τελευταίο υπάρχουν πολλά προβλήματα που ο επικεφαλής των μηχανικών απέδωσε στο γεγονός πως τη διαχείρισή του είχε αναλάβει η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς πρωτοποριακές εφαρμογές βοηθούν φοιτητές και επισκέπτες στο Αριστοτέλειο να «κινούνται» με ευκολία και χωρίς φόβο

xristiana

Ημερίδα με θέμα SPORTS & MEDICINE Η άθληση ως θεραπεία – Ιατρική προσέγγιση στις σύγχρονες αθλητικές απαιτήσεις

xristiana

Γνωρίζεις ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ντεμακιγιάζ;

xristiana