ΚεντρικήΠεριβάλλον

Pfalzsolar: Ο γερμανικός όμιλος που «βλέπει»… παλάτια στις ελληνικές ΑΠΕ

3/3/2023

«Παλάτια» στις ελληνικές ΑΠΕ «βλέπει» η γερμανική Pfalzsolar GmbH, που ελέγχεται από το Pfalzwerke Group, τον μεγαλύτερο πάροχο ενέργειας στις περιοχές του Παλατινάτου και του Saarpfalz.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία που έχει μια διαδρομή 20 χρόνων στην αγορά του σχεδιασμού, της κατασκευής και της λειτουργίας φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλά και σημαντική διεθνή παρουσία, επέλεξε τη χώρα μας για να προχωρήσει τα δύο μεγαλύτερα projects της μέχρι τώρα.

Όπως αποκαλύπτει το newmoney.gr, τα δύο φωτοβολταικά πάρκα συνολικής ισχύος 180 MW θα αναπτυχθούν στο Βόλο και στον Έβρο. Το πρώτο, ισχύος 86,6 MW, στη θέση Γελεσνέρ Νεοχωρακίου της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού, βρίσκεται ήδη σε φάση κατασκευής και η σύνδεση του με το δίκτυο αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2023.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 95 MW θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Έβρου. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2024 με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο του 2024.

«Κλειδί» για την υλοποίηση αυτών των δύο μεγάλων επενδύσεων που θεωρούνται κομβικές για τη διεθνή στρατηγική της εταιρείας, αποτελεί η σύμπραξη με την επίσης γερμανική KGAL GmbH & Co. Έναν από τους κορυφαίους ανεξάρτητους διαχειριστές επενδύσεων και περιουσιακών στοιχείων με υπό διαχείριση assets 16,5 δις ευρώ, ο οποίος εστιάζει στο real estate, τις ΑΠΕ και την αεροπορική βιομηχανία.

Η είσοδος στην Ελλάδα και η “Palatia Solar”

Η είσοδος της Pfalzsolar στην Ελλάδα έγινε τον Ιούλιο του 2021 μέσω της συμμαχίας της με την Ylicon Trading από τη Θεσσαλονίκη, συμφερόντων του κ. Ιωάννη Μπαιρακταρίδη, ο οποίος είχε ιδρύσει την Palatia Solar τον Αύγουστο του 2019. Το καλοκαίρι του 2021 εισήλθε στην εταιρεία η Pfalzsolar αποκτώντας ποσοστό 65%, με το υπόλοιπο 35% να ελέγχεται από την Ylicon Trading, που είναι και ο Έλληνας εταίρος της σε αυτά τα δύο έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίσιμο ρόλο σε αυτή την ελληνο-γερμανική συμμαχία έπαιξε το δικηγορικό γραφείο MstR, με επικεφαλής τον Θανάση Μιχελή, νομικό με ιδιαίτερη εμπειρία στα ενεργειακά θέματα, αλλά και με στενές σχέσεις με τη Γερμανία.

Έτσι, στην Palatia Solar, που στο μεταξύ άλλαξε νομική μορφή από Ι.Κ.Ε. σε Α.Ε., Πρόεδρος πλέον έχει αναλάβει ο CEO της γερμανικής εταιρείας Lars Josten και Αντιπρόεδρος ο Ι. Μπαιρακταρίδης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα δύο projects είναι μόνο η αρχή καθώς γίνεται λόγος για ένα αναπτυσσόμενο pipeline έργων ηλιακής ενέργειας.

Και τούτο καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της Pfalzsolar και της KGAL, η Ελλάδα θεωρείται από τις πλέον ενδιαφέρουσες αγορές ΑΠΕ, που υπόσχεται ελκυστικές αποδόσεις.

Έτσι κατά τον Michael Ebner, CEO της KGAL Investment Management, «ένα πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι τα επιδοτούμενα από το κράτος τιμολόγια τροφοδότησης για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μέσω διαγωνισμών». Όπως προσθέτει ό ίδιος «για τα έργα μας, ωστόσο, είναι επίσης δυνατά τα PPAs και η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά spot».

Η διαδρομή της Pfalzsolar

Η διαδρομή της Pfalzsolar ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και το 2003 κατασκεύασε το πρώτο ηλιακό της πάρκο, ισχύος μόλις 2 MW.

Tο 2008, η Pfalzwerke Aktiengesellschaft εξαγόρασε τις μετοχές που κατείχε η Schott Solar και έγινε ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας.

Tο 2011 για πρώτη φορά, η Pfalzwerke εξέδωσε τα λεγόμενα «πιστοποιητικά προστασίας του κλίματος». Πρόκειται για ομόλογα που συμβάλλουν στην αναχρηματοδότηση του ηλιακού πάρκου Höheinöd που σχεδίασε και κατασκεύασε η Pfalzsolar. Μέσω αυτών των «πράσινων ομολόγων» οι πελάτες της Pfalzwerke μπορούσαν να αγοράσουν πιστοποιητικά προστασίας του κλίματος αξίας από 1.000 έως 20.000 ευρώ και να λάβουν σταθερό επιτόκιο 10% για μέγιστη διάρκεια 5 ετών. Λόγω της πολύ υψηλής ζήτησης, το ίδιο μοντέλο εφαρμόστηκε μόλις ένα χρόνο αργότερα, αυτή τη φορά για το ηλιακό πάρκο Weilerbach.

Το 2016 η Pfalzwerke Netz AG ξεκίνησε το πρώτο έργο αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας μαζί με την Pfalzsolar, τη BASF και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Καϊζερσλάουτερν. Την ίδια χρονιά η Pfalzsolar ίδρυσε θυγατρική στις ΗΠΑ και το 2017 εισήλθε στην αγορά της Ολλανδίας ως EPC Contractor. Ακόμη, το 2020 κατασκεύασε το πρώτο πλωτό φωτοβολταικό σύστημα στη Γερμανία, ισχύος 1,48 MWp.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Έκανα το χρέος μου» λέει και συγκινεί ο μικρός Λέανδρος που με οπτική αναπηρία παρήλασε στην Καλαμαριά

xristiana

Τα χείλη σου χρειάζονται ενυδάτωση με τόσο κρύο – Συνταγή για lip balm

xristiana

Πρωτοποριακή έρευνα: Πολεμούν την άνοια, προπονώντας το μυαλό

xristiana