ΚεντρικήΠεριβάλλον

Aquila Capital: Ανεβάζει τον πήχη στο πεδίο του energy storage

30/3/2023

Ενισχύει την παρουσία του στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ και ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα του energy storage ο γερμανικός όμιλος Aquila Capital.

Συγκεκριμένα, απέκτησε δύο ακόμη άδειες αποθήκευσης ενέργειας μέσω της Saint George II Solar Farm. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με μοναδικό εταίρο την AQ Capital S.A. από τον Σεπτέμβριο του 2022 πέρασε στον αποκλειστικό έλεγχο της Aquila Clean Energy Investment Holding Greece. Ακόμη, θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε αυτήν την τελευταία έγινε στα τέλη της περασμένης χρονιάς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1.425.000 ευρώ.

Οι νέες άδειες αποθήκευσης
Η Saint George II Solar Farm απέκτησε τις τελευταίες μέρες από τη ΡΑΕ δύο άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η μία μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 100 MW, προορίζεται για τη θέση «Ισώματα», της Δημοτικής Ενότητας Αμφίκλειας, του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Το έργο θα έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 232,59 MW και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 120 MW.

Η δεύτερη άδεια είναι επίσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 100 MW, ενώ προορίζεται για τη θέση «Ψηλορράχη», της Δημοτικής Ενότητας Ανακτορίου, του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Και αυτό το έργο θα έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 232,59 MW και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 120 MW.

Όπως αναφέρεται στις άδειες η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα εξασφαλιστεί από την Saint George II Solar Farm μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.

Η παρουσία στην Ελλάδα
Ο βραχίονας του Aquila European Renewables Income Fund, έκανε την είσοδό του στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2020, όταν μέσω της θυγατρικής Tesseract Holdings, εξαγόρασε το 89% του αιολικού έργου Desfina. Πρόκειται για ένα αιολικό συγκρότημα σε λειτουργία, το οποίο αποτελείται από δύο αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 40MW, διάρκεια ζωής 25 ετών και «κλειδωμένες» τιμές.

Στη συνέχεια, ο γερμανικός όμιλος κλιμάκωσε τις κινήσεις του στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ μέσω δύο εταιρικών βραχιόνων, της Aqmyros Solar Farm και της Artemis Solar Farm που συμμετείχαν στις διαγωνιστικές διαδικασίες εξασφαλίζοντας βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 79 MW στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2022 η Aquila Capital ανακοίνωσε συμφωνία εξαγοράς από την Mytilineos χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας 100 MW στη Νότια Ισπανία. Στο πλαίσιο αυτό απέκτησε δύο φωτοβολταικά πάρκα, Jaen και Guillena, το καθένα με ισχύ 50 MW, που βρίσκονται στην Ανδαλουσία και τα οποία, με βάση το σχεδιασμό, θα έμπαιναν σε λειτουργία το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022, παράγοντας περίπου 200 GWh 100% καθαρής ενέργειας ετησίως.

Την ίδια περίοδο εξασφάλισε από τη ΡΑΕ πέντε άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 200 MW.

Ειδικότερα, οι άδειες δόθηκαν στην εταιρεία Aquitos Solar Farm, η οποία ελέγχεται απόλυτα (100%) από την Aquila Clean Energy Investment Holding Greece και αφορούν:

-Έργο εγκατεστημένης ισχύος 50MW με χρήση συσσωρευτών στη θέση «Γιοστα» της Δημοτικής Ενότητας Σολυγείας του Δήμου Κορινθίων

-Έργο εγκατεστημένης ισχύος 50MW με χρήση συσσωρευτών στη «Mαυροβούνι» της Δημοτικής Ενότητας Μολάων του Δήμου Μονεμβάσιας Λακωνίας

-Έργο εγκατεστημένης ισχύος 50MW με χρήση Συσσωρευτών στη θέση «Γλυτσο» της Δημοτικής Ενότητας Αντίκυρας του Δήμου Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας Βοιωτίας

-Έργο εγκατεστημένης ισχύος 25MW με χρήση συσσωρευτών στη θέση «Βοσκή» της Δημοτικής Ενότητας Σαπών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, Ροδόπης και

-Έργο εγκατεστημένης ισχύος 25MW με χρήση συσσωρευτών στη θέση «Μανωλος» της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας.

Η Aquila Capital είναι ένας επενδυτικός όμιλος, με έδρα στο Αμβούργο, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και διαχείριση ΑΠΕ και έργων βιώσιμων υποδομών. Διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 13,3 δις ευρώ, παρουσία σε 13 χώρες και χαρτοφυλάκιο ενεργειακών projects (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά κ.α.) με συνολική ισχύ άνω των 13 GW.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ESG: Πώς αλλάζει τους κανόνες της χρηματοδότησης στον ενεργειακό τομέα

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 13/1

xristiana

Ο αθλητισμός ως εφαλτήριο κοινωνικής ένταξης για τα άτομα με αναπηρία

xristiana