ΚεντρικήΠεριβάλλον

Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας: Προς νέα παράταση πριν οι επενδυτές σφυρίξουν την λήξη του διαγωνισμού

31/3/2023

Mε ολιγόμηνη παράταση που αναμένεται να επικυρώσει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, κλείνει και τυπικά η σημερινή καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας.

Χθες βράδυ, αρμόδιες πηγές του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ανέφεραν ότι είχε υποβληθεί αίτημα παράτασης από διαγωνιζόμενο, το οποίο η διοίκηση του ΤΑΙΙΠΕΔ αναμένεται να αξιολογήσει σήμερα.

Ωστόσο είναι σαφές και από την περίοδο της διαβούλευσης ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ατονίσει ενώ σοβαρό αγκάθι αποτελεί το ποσοστό κοινωνικοποίησης του έργου που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ορίσει στο 50% με τους επενδυτές να το χαρακτηρίζουν ασύμφορο για την υλοποίηση της επένδυσης.

Τα σύννεφα για την ιδιωτικοποίηση της αποθήκης έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες καθώς η αγορά φυσικού παρουσιάζει σοβαρές μεταβολές, με την τιμή του καυσίμου να έχει προσγειωθεί στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα όταν το περασμένο Φθινόπωρο κινούνταν σταθερά πάνω από τα 130 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στο διαγωνισμό είχαν εμφανιστεί το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ και η Energean. Για την τελευταία οι όροι του διαγωνισμού φαίνεται ότι βάζουν απαγορευτικό για την συμμετοχή στο διαγωνισμό ενώ παρά τους μεγάλους αστερίσκους «ενεργή» εμφανίζεται η πρώτη κοινοπραξία, χωρίς όμως να αντιμετωπίζει και η ίδια «φανατικά» την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης.

Η παράταση εκτιμάται ότι θα δώσει το χρόνο για την αξιολόγηση των νέων συνθηκών και παράλληλα το περιθώριο και στην κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να αποφύγει να χρεωθεί μια άγονη διαγωνιστική διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το ποσοστό κοινωνικοποίησης, οι επενδυτές αξιολογούν στα αρνητικά σημεία το διαγωνισμού δύο ακόμη στοιχεία: το πλαφόν των 160 ευρώ που έχει οριστεί ως το απαιτούμενο εγγυημένο έσοδο αλλά και το όριο στο ύψος της επένδυσης που έχει οριστεί στα 350 εκ. ευρώ.

Οι επενδυτές αναφέρουν ότι στο πλαφόν των 160 ευρώ πρέπει να προστεθούν επιπλέον έως και 60 εκ. ευρώ για το λεγόμενο cushion gas (το μη αντλήσιμο αέριο). Για το δε ύψος της επένδυσης οι εκτιμήσεις μιλούν για διπλάσιο κόστος.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κορωνοϊός: 8.214 νέα κρούσματα και 63 θάνατοι – Στους 417 οι διασωληνωμένοι

xristiana

Η Covid-19 «φρέναρε» τις καρδιολογικές θεραπείες παγκοσμίως!

xristiana

3ος ΛΑΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

xristiana