ΚεντρικήΠεριβάλλον

Το πρώτο εθνικό πάρκο άγριων ποταμών στην Ευρώπη είναι στην Αλβανία

16/3/2023

Η χώρα ελπίζει να αναγεννήσει τα χωριά στην περιοχή Vjosa μέσω του οικοτουρισμού – Δείτε φωτογραφίες.

O ποταμός Vjosa της Αλβανίας, ένας από τους τελευταίους ελεύθερους υδάτινους δρόμους της ηπείρου, ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο από την αλβανική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση για την Ευρώπη, καθώς είναι το πρώτο εθνικό πάρκο άγριων ποταμών στην ήπειρο.

Ο ποταμός Vjosa είναι ένας από τους τελευταίους άγριους ποταμούς στην Ευρώπη, που φιλοξενεί περισσότερα από 1.000 είδη ζώων και φυτών. Ρέει περίπου 168 μίλια (270 χλμ.) από τα βουνά της Πίνδου στην Ελλάδα μέσα από στενά φαράγγια, πεδιάδες και δάση στην Αλβανία μέχρι τις ακτές της Αδριατικής.

Ελεύθερος από φράγματα ή άλλα τεχνητά εμπόδια, είναι πλούσιος σε υδρόβια είδη και υποστηρίζει μυριάδες άγρια ζώα, όπως βίδρες, τον απειλούμενο με εξαφάνιση ασπροπάρη και τον υπό εξαφάνιση βαλκανικό λύγκα, από τον οποίο εκτιμάται ότι μόνο 15 έχουν απομείνει στην Αλβανία.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, εδώ και χρόνια, το εύθραυστο οικοσύστημα του Vjosa απειλείται. Κάποια στιγμή σχεδιάζονταν έως και 45 υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε ολόκληρη την περιοχή. Όμως την Τετάρτη, μετά από μια εκστρατεία που κράτησε σχεδόν μια δεκαετία από περιβαλλοντικές ΜΚΟ, ο Vjosa ανακηρύχθηκε το πρώτο εθνικό πάρκο άγριων ποταμών στην Ευρώπη. Οι περιβαλλοντολόγοι το χαρακτήρισαν ως μια ιστορική απόφαση που τοποθέτησε το μικροσκοπικό βαλκανικό έθνος στην πρώτη γραμμή της προστασίας των ποταμών.

Η Αλβανία, την οποία πέρυσι επισκέφτηκαν 7,5 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον πληθυσμό της, ελπίζει να αναγεννήσει τα χωριά στην περιοχή Vjosa μέσω του οικοτουρισμού.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Το νέο trend του TikTok σε στέλνει για απολαυστικό ντους

xristiana

Τι προκαλεί το αλάτι στον εγκέφαλο

xristiana

Ξηροί καρποί: Όλα όσα μια μικρή μόνο χούφτα μας προσφέρει

xristiana