ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ο σκύλος που ψάχνει ζωή στα συντρίμμια: Η Sugar βρήκε εγκλωβισμένο στην Τουρκία

13/3/2023

«Έχει εκπαιδευτεί ώστε να βρίσκει και εξαφανισμένα άτομα» εξηγεί ο χειριστής της 3,5 ετών σκυλίτσας και μέλος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδος, Δημοσθένης Μανωλής

Είναι 3,5 ετών, ακούει στο όνομα «Sugar» και έχει εκπαιδευτεί ώστε να «μυρίζει» τη ζωή. Το φιλικό λαμπραντόρ, το οποίο τρελαίνεται για το παιχνίδι μέσα από αυτό έχει μάθει να αναζητά άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν φορές που όντως γίνονται θαύματα.

Η Sugar είναι ένας από τους τετράποδους ήρωες που επιχείρησαν στους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και με το γάβγισμά της «φώναξε» τους διασώστες υποδεικνύοντάς τους το ακριβές σημείο στο οποίο υπήρχε εγκλωβισμένο ένα ζωντανό άτομo.

Το ταξίδι στην Τουρκία ήταν η πρώτη της αποστολή και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Όπως δε εξηγεί ο χειριστής της Δημοσθένης Μανωλής στο Newsbeast μπορεί να βοηθήσει σε τραγωδίες όπως το δυστύχημα στα Τέμπη, γεγονότα που αφορούν φυσικές καταστροφές αλλά και εξαφανίσεις ατόμων.

Sugar σκύλος διασώστης
Η Sugar με τον χειριστή της Δημοσθένη Μανωλή

Τη συναντήσαμε στο άλσος Παπάγου να απολαμβάνει την πρωινή της βόλτα, να τρέχει και να παίζει σαν τα υπόλοιπα σκυλιά. Όταν όμως ο χειριστής της άρχισε να της δίνει εντολές και αυτή άμεσα να τις εκτελεί καταλάβαμε γιατί η Sugar αποκαλείται «η ηρωίδα» της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδος (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. ΕΛΛΑΔΟΣ).

«Μας τη χάρισαν όταν ήταν 14 μηνών. Την πήραμε στην ομάδα αρκετά μεγάλη θα έλεγα για να εκπαιδευτεί αλλά απέδειξε από την πρώτη κιόλας στιγμή πως ήταν πολύ ικανή. Σταθήκαμε βέβαια και τυχεροί γιατί είχε και έναν πολύ καλό επαγγελματία – εκπαιδευτή τον Γιάννη Κονδράρο που ασχολείται με την εκπαίδευση των σκυλιών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Γιάννη Κονδράρος είναι και αυτός μέλος της επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών και έχει ένα μαλινουά που είναι ο δεύτερος σκύλος της ομάδας. Το ”δυστύχημα” για εμάς ήταν ότι ο Γιάννης δεν μπόρεσε να πάρει άδεια ώστε να είναι στην Τουρκία μαζί μας, δεδομένου ότι στην έρευνα χρειάζεται να προηγηθεί ένα σκυλί και μετά να επιβεβαίωσει το δεύτερο την ένδειξη ότι υπάρχει κάποιος ζωντανός. Παρόλα αυτά ο Γιάννης ήταν τηλεφωνικά στα πλευρό μας συνέχεια, 24 ώρες το 24ωρο, με τις υποδείξεις τους. Έτσι η Sugar αν και αργήσαμε να πάμε, έκανε το θαύμα της και βρήκε ζωντανό άτομο» αναφέρει στο Newsbeast o Δημοσθένης Μανωλής.

«Ο Γιάννης Κονδράρος έχει εκπαιδεύσει και ένα λαμπραντόρ το οποίο ”μυρίζει” τον διαβήτη και υποδεικνύει πότε το άτομο με σάκχαρο πρέπει να κάνει ένεση ινσουλίνης» συμπληρώνει ο χειριστής της Sugar μιλώντας για τον εκπαιδευτή της.

Sugar σκύλος διασώστης
Ο σκύλος – διαστώσης Sugar

Πώς η Sugar μπορεί να εντοπίσει ένα άτομο ζωντανό στα συντρίμμια

Το σκυλί έχει μάθει να ψάχνει έναν άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται σε στάση ανάγκης, πεσμένος ή καθισμένος, αναφέρει ο χειριστής της Sugar και εξηγεί πως στην ουσία «από αυτόν περιμένει να πάρει το μπαλάκι της και να παίξει. Αυτό έχουμε καταφέρει και της το έχουμε περάσει».

«Η σκυλίτσα μας ανιχνεύει το άτομο που έχει ανάγκη, ανάμεσα σε άλλα πολλά που μπορεί να είναι τριγύρω της όρθια, ακόμη και όταν δεν το βλέπει καθώς το μυρίζει» μας λέει ο Δημοσθένης Μανωλής.

«Εστιάζει στο σημείο όπου αντιλαμβάνεται τη μυρωδιά του ζωντανού ανθρώπου και αρχίζει να γαβγίζει πολύ έντονα για να μας το υποδείξει» διευκρινίζει ο φροντιστής της Sugar εξηγώντας πώς το 3,5 ετών λαμπραντόρ βρίσκει επιζώντες.

«Η Sugar θέλει όπως άλλωστε όλα τα σκυλιά πάρα πολύ αγάπη. Έχει καθημερινά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που ακολουθείται πιστά και χρειάζεται σε ημερήσια βάση τις επαναλήψεις της εκπαίδευσής της οι οποίες σαφώς γίνονται μέσα από το παιχνίδι. Αφού εκτελέσει τις εντολές που τις δίνουμε, περιμένει να την επιβραβεύσουμε με ένα παιχνίδι ή μία λιχουδιά» σημειώνει.

Sugar συντρίμμια Τουρκία
H Sugar ψάχνει για επιζώντες στα συντρίμμια της Τουρκίας (Τη φωτογραφία παραχώρησε στο Newsbeast η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος)

«Δεν μπορούν να περιγραφούν τα συναισθήματα που νιώσαμε στην Τουρκία. Ήταν ανείπωτη η χαρά όταν η Sugar μας βρήκε εγκλωβισμένο άτομο. Ήταν σαν να βρισκόμασταν μπροστά σε θαύμα. Ήταν πολύ έντονη η ένδειξη της μικρής ότι στο συγκεκριμένο σημείο, ανάμεσα σε δύο πλάκες σε μία χαραμάδα, υπήρχε ζωντανό άτομο. Πράγματι οι εθελοντικές ομάδες από την Τουρκία και την Κίνα έψαξαν εκεί, μέσα στα συντρίμμια, βρήκαν τον εγκλωβισμένο και τον διέσωσαν» τονίζει ο Δημοσθένης Μανωλής.

«Μπορεί να βοηθήσει σε τραγωδίες από αυτή των Τεμπών αλλά και στην εύρεση εξαφανισμένων ατόμων»

«H Sugar μας μπορεί να βοηθήσει σε τραγωδίες όπως αυτή των Τεμπών που συγκλόνισε την Ελλάδα, σε σεισμούς όπως στην Τουρκία και σε φυσικές καταστροφές. Για αυτές άλλωστε τις καταστάσεις έχει εκπαιδευτεί. Όταν υπάρχει ζωντανό άτομο μπορεί να το βρίσκει. Ακόμη έχουμε υπογράψει συνεργασία και με το Silver Alert για να βοηθήσει στην εύρεση εξανισμένων ατόμων» αναφέρει ο χειριστής της.

«Τα ενεργά χρόνια των σκύλων – διασωστών είναι μέχρι περίπου τα εννιά. Από εκεί και μετά είναι μέλη της οικογένειας χωρίς όμως να τα επιβαρύνουμε σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Όπως είδαμε και στην Τουρκία η ομάδα του Μεξικού είχε την απώλεια ενός τέτοιου σκύλου. Το συγκεκριμένο σκυλάκι είχε περάσει την ηλικία που μπορούσε να επιχειρεί και λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, της κούρασης και τους στρες που βίωσε χάθηκε» διευκρινίζει ο Δημοσθένης Μανωλής κλείνοντας.

Sugar σκύλος διασώστης
Η Sugar απολαμβάνει τη βόλτα της στο άλσος Παπάγου
Sugar σκύλος διασώστης
Η 3,5 ετών σκυλίτσα εκτελεί τις εντολές του χειριστή της
Sugar σκύλος διασώστης
Το ταξίδι στην Τουρκία ήταν η πρώτη αποστολή της Sugar και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία
Sugar σκύλος διασώστης
Η Sugar έχει εκπαιδευτεί ώστε να βρίσκει και εξαφανισμένα άτομα
Sugar σκύλος διασώστης

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

14η Γιορτή Μελιού Θεσσαλονίκης 2023 στο Πάρκο Ξαρχάκου

xristiana

Θ. Πλεύρης: «Οποιαδήποτε καταγγελία για τυχόν ιατρική αμέλεια διερευνάται με σοβαρότητα»

xristiana

2ο West Run: Στις 23 Οκτωβρίου ο αγώνας δρόμου στους Αγίους Αναργύρους

xristiana