News ΑΜΕΑΚεντρική

Ισπανός δρομέας με εγκεφαλική παράλυση τερμάτισε στον Μαραθώνιο της Βαρκελώνης

22/3/2023

Το μήνυμα του 32χρονου που τερμάτισε παρά τα σοβαρά κινητικά και εγκεφαλικά προβλήματα που έχει.

Ένας 32χρονος δρομέας με εγκεφαλική παράλυση κατόρθωσε να τερματίσει στον Μαραθώνιο της Βαρκελώνης,  με επίδοση 5 ώρες 50 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα.

Την περασμένη Κυριακή, ο Alex Roca από την Καταλονία πραγματοποίησε το όνειρο της ζωής του, παρότι έχει εγκεφαλική παράλυση σε ποσοστό 76%.

Ο Alex πέρασε χρόνια προετοιμαζόμενος για τη στιγμή που έζησε την Κυριακή. Συμμετείχε σε επτά ημιμαραθωνίους, πριν τελικά τρέξει στον μεγάλο δρόμο της Βαρκελώνης.

Νωρίτερα εφέτος είχε συμμετάσχει στον Ημιμαραθώνιο της πόλης Granollers, στην Ισπανία, όπου τερμάτισε σε χρόνο 2:45:16. Έναν μήνα αργότερα, στις 19 Φεβρουαρίου, είχε ολοκληρώσει τον Ημιμαραθώνιο της Βαρκελώνης, κάνοντας ατομικό ρεκόρ 2:38:28.

Ο νεαρός αθλητής είχε αρρωστήσει όταν ήταν μόλις 6 μηνών. Είχε πάθει εγκεφαλίτιδα από τον ιό του έρπη που τον οδήγησε στην εγκεφαλική παράλυση. Η νόσος προκαλεί εξασθενημένη κίνηση και υπερβολικά αντανακλαστικά, μειώνοντας το εύρος των κινήσεων σε πολλές αρθρώσεις λόγω δυσκαμψίας των μυών.

Πριν το αγώνα, ο Alex είχε δώσει συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα El Mundo. Όπως είχε πει, ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο. «Τα όρια τα θέτουμε εμείς. Αν θες να πετύχεις ένα στόχο, όσες κι αν είναι οι δυσκολίες, με σθένος, με τη δύναμη της θελήσεως, με την επιμονή και την υπομονή, μπορείς να τον πετύχεις. Αλλά κι αν ακόμα δεν τα καταφέρεις, θα έχεις δώσει τα πάντα και πρέπει να νιώθεις ευγνωμοσύνη», είχε πει.

Στον αγώνα τον Roca συνόδευαν ο αδελφός του Victor και ο διερμηνέας του Valentí Sanjuán, αχώριστοι σύντροφοί του εδώ και χρόνια στις προκλήσεις και τις προπονήσεις του.

Η εγκεφαλική παράλυση είναι η πιο συχνή κινητική αναπηρία της παιδικής ηλικίας. Οφείλεται σε παθολογική ανάπτυξη ή σε βλάβη του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου και επηρεάζει την ικανότητα ελέγχου της μυϊκής λειτουργίας.

Οι πάσχοντες έχουν δια βίου κινητικές διαταραχές, όπως σπαστικότητα, δυσκαμψία και ατονία. Μερικές φορές (όχι πάντοτε) έχουν και νοητική υστέρηση.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ενημερωτικές Ιατρικές Ομιλίες Για Τις Γυναίκες

xristiana

Χριστουγεννιάτικο παζάρι από το Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου

xristiana

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις Για Την Οστεοπόρωση Στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας

xristiana