8/3/2023
Μικτές τάσεις επικρατούν στην ενεργειακή αγορά, καθώς το φυσικό αέριο αρχίζει να αυξάνεται έστω και περιορισμένα λόγω των καιρικών συνθηκών σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ στη χώρα μας η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά κινείται πτωτικά.
Συγκεκριμένα, για σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 126,25 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μείωση κατά 7,35% σε σχέση με χθες (ήταν στα 136,26 ευρώ/MWh), οπότε και ήταν μειωμένη κατά 4,48% σε σχέση με την Δευτέρα 6 Μαρτίου που βρισκόταν στα επίπεδα των 142,65 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, το τελευταίο τριήμερο οι ΑΠΕ κατέχουν τα πρωτεία και ειδικότερα για σήμερα συμμετέχουν με 31,98% (33,12% μαζί με της Κρήτης), ακολουθεί το φυσικό αέριο με 29,85% και έπονται οι εισαγωγές με 17,09%, ο λιγνίτης με 15,60% και τα υδροηλεκτρικά με 1,78%.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, πάντως, μετά τις διαδοχικές μειώσεις, άρχισε να αυξάνεται καθώς ο κρύος καιρός στο βόρειο τμήμα της περιοχής δοκιμάζει τα ενεργειακά δίκτυα στις τελευταίες εβδομάδες του χειμώνα.
Έτσι στο σημείο αναφοράς του TTF η τιμή για τα συμβόλαια Απριλίου έκλεισε χθες στα 43,65/MWh ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,56%, και αντίστοιχα τα συμβόλαια του Μαΐου έκλεισαν στα 43,84 ευρώ/MWh και του Ιουνίου στα 44,24 ευρώ/MWh.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει το Bloomberg, αντιμετωπίζει χιόνι, πάγο και ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Την Τρίτη, ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου της Βρετανίας ενεργοποίησε για πρώτη φορά ένα εργοστάσιο υποστήριξης άνθρακα για να αντισταθμίσει το έλλειμμα ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες σε όλη τη Βορειοδυτική Ευρώπη και τις Σκανδιναβικές χώρες προβλέπεται να παραμείνουν κάτω από τα κανονικά επίπεδα μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Η Ευρώπη ξεκίνησε αυτό το χειμώνα που αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της εδώ δεκαετίες, αποφεύγοντας τις σοβαρές διαταραχές μέχρι στιγμής. Ωστόσο, ο τωρινός κρύος καιρός είναι μια υπενθύμιση ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Οι παγωμένες συνθήκες αυτό το μήνα έχουν ήδη αυξήσει τις αποσύρσεις από τους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι οποίες θα πρέπει να ξαναγεμίσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Προς το παρόν, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Βορειοδυτική Ευρώπη και την Ιταλία αναμένεται να είναι 100% γεμάτες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου σε μέσες καιρικές συνθήκες. Ακόμα, οι σταθερές ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου και η συγκράτηση της ζήτησης θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί παράγοντες.
“Οι εισροές ΥΦΑ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι για να αντισταθμίσουν τους χαμένους ρωσικούς όγκους αγωγών, αλλά η συνεχιζόμενη ζήτηση αερίου σε οικιακούς και βιομηχανικούς τομείς οδηγεί στην ανάγκη να ξαναγεμίσουν οι αποθήκες πριν από τον επόμενο χειμώνα”, σύμφωνα με το BNEF.
Ανταγωνισμός για το αμερικανικό LNG
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας ζητούν περισσότερες απαντήσεις για την εγκατάσταση εξαγωγής LNG Freeport στο Τέξας, προτού ξεκινήσει πλήρως μετά από έκρηξη πέρυσι.
Η Inspired Energy δήλωσε σε σημείωμα της ότι ένα αίτημα από τις ρυθμιστικές αρχές για πρόσθετες πληροφορίες από το Freeport LNG “θέτει κάποια αμφιβολία ως προς το αν το εργοστάσιο θα γίνει πλήρως λειτουργικό και πάλι προς το τέλος αυτού του μήνα”.
Παράλληλα, η επανεμφάνιση της ζήτησης από την Ασία εντείνει ξανά τον ανταγωνισμό για το αμερικανικό LNG, καθώς οι εξαγωγές προς Ασία είναι επί του παρόντος πιο κερδοφόρες έναντι της Ευρώπης για τον Απρίλιο, σύμφωνα με το BNEF.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com