ΚεντρικήΚοινωνικά

Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο στον Βόλο

12/3/2023

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο 2023 το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Νευροεπιστήμης και Αναπτυξιακών Διαταραχών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει δύο εκδηλώσεις στο Βόλο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες.

H Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (Brain Awareness Week) 13-19 Μαρτίου 2023, είναι μια παγκόσμια εκστρατεία για την αύξηση ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την πρόοδο και τα οφέλη της έρευνας για τον εγκέφαλο. Ενώνει τις προσπάθειες των συνεργαζόμενων οργανώσεων από όλο τον κόσμο σε μια εβδομάδα εορτασμού του εγκεφάλου, κάθε χρόνο στα μέσα Μαρτίου, όπως έχει διαμορφωθεί ως ιδέα από τον οργανισμό Dana Alliance for Brain, με κύριους εταίρους τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες Society for Neuroscience, the Federation of European Neuroscience Societies, και International Brain Research Organization, των οποίων είναι μέλος και η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες. H Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο υποστηρίζεται από Πανεπιστήμια, Σχολές Νευροεπιστημών, Εκδόσεις Νευροεπιστημών, Εθνικές Εταιρείες Νευροεπιστημών, καθώς και πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με τις νευροεπιστήμες.

Στα πλαίσια της διεθνούς εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο (Brain Awareness Week) το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Νευροεπιστήμης και Αναπτυξιακών Διαταραχών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει δύο εκδηλώσεις στο Βόλο με σκοπό να παρουσιάσει επιστημονικά ευρήματα των τελευταίων ετών σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος ελέγχει όλες τις λειτουργίες του σώματος μας, από το ρυθμό της καρδιάς ως τα συναισθήματα και από τις κινήσεις ως τη μάθηση, τη μνήμη και το λόγο. Η αποκρυπτογράφηση των μυστικών του εγκεφάλου έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ερωτήματα του 21ου αιώνα. Η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία του εγκεφάλου θα συνδράμει τόσο στην έρευνα για την ταχύτερη ανίχνευση και την πληρέστερη διάγνωση των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, για την θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, όσο και στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης που πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Η πρώτη εκδήλωση αφορά ημερίδα-δράση με τίτλο «Είμαστε ο εγκέφαλός μας!», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ, την Πέμπτη 16/3/2023. Η δράση απευθύνεται στους μαθητές του λυκείου. Περιλαμβάνει παρουσιάσεις εργασιών των μαθητών (συντομες εισηγήσεις, κατασκευές και καλλιτεχνικές δημιουργίες) σχετικές με τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του, προβολές βίντεο, ομιλίες από επιστήμονες του χώρου και συζήτηση με τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορά ημερίδα με τίτλο «Γνωρίζουμε τον Εγκέφαλο μας;» διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή» και θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αμφιθέατρο Σαράτση την Παρασκευή 17 στις 18:00. Η εκδήλωση απευθύνεται τόσο στους φοιτητές όσο και στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα

                  18:00-18:20           18:20-18:50     18:50-19:20    19:20-19:50      19:50-20:20     20:20 Χαιρετισμοί – Παρουσίαση σκοπών και στόχων της εβδομάδας ενημέρωσης για τον εγκέφαλο Βλάχος ΦίλιπποςΚαθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΔιευθυντής του Π.Μ.Σ «Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή»Διευθυντής του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Νευροεπιστήμηςκαι Αναπτυξιακών Διαταραχών  «Εγκέφαλος και Εμπειρία» Νησιώτου Ιουλία, Αφυπ. Μέλος ΔΕΠ Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  «Μύθοι και Αλήθειες για τον Εγκέφαλο» Βλάχος Φίλιππος, Καθηγητής  «Εγκέφαλος και Γλώσσα» Ανδρέου Γεωργία, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΠρόεδρος Π.Τ.Ε.Α.  «Εγκέφαλος και Διατροφή» Καραγιάννη Αντωνία, Διατροφολόγος, Διδάκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γενική Συζήτηση

Το Εργαστήριο

Εκπαιδευτικής Νευροεπιστήμης και Αναπτυξιακών Διαταραχών

έχει σκοπό να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής και την αναβάθμιση της αρχικής εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης των ειδικών παιδαγωγών μέσα από την καλλιέργεια της έρευνας για:

Tην προαγωγή του θεωρητικού υπόβαθρου σχετικά με τους τρόπους που οι σύγχρονες γνώσεις για τη λειτουργία του ανθρωπίνου εγκεφάλου μπορούν να βρουν εφαρμογές στην εκπαίδευση.

Tην ανάπτυξη διαδικασιών αξιολόγησης για την πληρέστερη κατανόηση των διαταραχών της ανάπτυξης

Tην παραγωγή γνώσεων κι εργαλείων, ώστε τα δεδομένα της νευροεπιστημονικής έρευνας να βρουν άμεσες εφαρμογές στο χώρο της πρώιμης ανίχνευσης, της έγκυρης διάγνωσης, της έγκαιρης και εξατομικευμένης εκπαιδευτικής παρέμβασης.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή»

προσφέρεται από το μοναδικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα και προσφέρει σπουδές υψηλότατου ακαδημαϊκού επιπέδου, καθώς το Τμήμα είναι το μοναδικό που στελεχώνεται από επιστήμονες με αναγνωρισμένο κύρος τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα που καλύπτουν όλο το εύρος των τομέων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Στο Π.Μ.Σ. οι φοιτητές/ήτριες αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να ανταποκριθούν επιτυχώς στις σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Έχουν τη δυνατότητα να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη, μέσω της πρακτικής άσκησης και να αναπτύξουν ερευνητικές δεξιότητες μέσα από την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Οι απόφοιτοι/ες του Π.Μ.Σ. εργάζονται στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα κι έχουν υψηλότατη απορρόφηση σε θέσεις συναφείς με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους από το Π.Μ.Σ.

Πηγή: https://magnesianews.gr

Related posts

Time for beauty news

xristiana

Οστεοαρθρίτιδα: Υδρογέλη σταματά την εξέλιξη της πάθησης

xristiana

Δράση αναδάσωσης στην Πεντέλη

xristiana