ΚεντρικήΚοινωνικά

Δωρεάν εργαστήριο «Ταξίδι στο Διάστημα. Ο Ανοιξιάτικος Ουρανός» από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος

16/3/2023

Στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς εργαστηρίων 2022–2023, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος προσφέρει το εργαστήριο με θέμα: «Ταξίδι στο Διάστημα. Ο Ανοιξιάτικος Ουρανός».

  • Ημερομηνίες: 22-23 Απριλίου 2023, 11:00 πμ–3:00 μμ
  • Τοποθεσία: ΚΕΣ, Ναύπλιο
  • Ανοικτό σε: Όλους/ες (μέχρι 18 θέσεις)
  • Περίοδος αιτήσεων: 3 Μαρτίου 2023 – 2 Απριλίου 2023
  • Ακαδημαϊκός συντονισμός: Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού (Υπεύθυνη για δράσεις διάχυσης της επιστήμης στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεσκόπησης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)
  • Συντονισμός δραστηριότητας: Ματίνα Γκόγκα (ΚΕΣ)

Περιγραφή

Σε αυτό το εργαστήριο η συντονίστρια και οι συμμετέχοντες/ουσες θα ακολουθήσουν ένα ταξίδι στο ηλιακό σύστημα, αλλά και πέρα από αυτό, στους αστέρες και τα μακρινά ουράνια αντικείμενα. Ξεκινώντας από το κοντινό μας αστέρι, τον Ήλιο, η συντονίστρια θα αναφερθεί σε βασικά στοιχεία ηλιακής φυσικής, θα περιγράψει τον τρόπο που ο Ήλιος επηρεάζει τη Γη, πως προκαλούνται οι ηλιακές καταιγίδες, τι είναι ο Διαστημικός Καιρός και πως προκαλείται το σέλας. Θα συζητηθούν οι επιπτώσεις του Διαστημικού Καιρού στους δορυφόρους και σε τεχνολογικά συστήματα στο κοντινό μας διάστημα αλλά και στο έδαφος. Συνεχίζοντας το ταξίδι προς το ηλιακό μας σύστημα η συντονίστρια θα αναφερθεί στις σημαντικότερες αποστολές που ο άνθρωπος έχει στείλει στο διάστημα και θα συζητηθούν οι αποστολές του μέλλοντος.

Στη συνέχεια, ένα βράδυ κάτω από τον σκοτεινό ουρανό του Ναυπλίου, η συντονίστρια μαζί με την ομάδα θα αναγνωρίσει τους λαμπερότερους αστέρες και θα συνδέσει τους αστερισμούς του νυχτερινού ουρανού με την ελληνική μυθολογία. Επιπλέον, θα αναφερθεί σε βασικές αρχές της αστρικής εξέλιξης, περιγράφοντας πως σχηματίζονται τα αστέρια, τι είναι οι ερυθροί γίγαντες, οι λευκοί νάνοι, οι αστέρες νετρονίων και οι μελανές οπές.

Επίσης, η συντονίστρια θα περιγράψει τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων προκειμένου να αναφερθεί και σε σημαντικές πληροφορίες Παρατηρησιακής Αστρονομίας που περιείχε και θα αναζητηθούν οι λειτουργίες που το όργανο αυτό που εκτελούσε. Τέλος θα συνδέσει την Αστρονομία με την Μουσική μέσω του “Ήχου του Διαστήματος” και της “Μουσικής των Σφαιρών” αναζητώντας τη σχέση της επιστήμης με την τέχνη.

Θεματικοί άξονες – δομή του εργαστηρίου

Η προσέγγιση του θέματος θα δομηθεί πάνω στους ακόλουθους θεματικούς άξονες:

Πρώτη μέρα

  • Ήλιος το κοντινό μας άστρο
  • Μαγνητικές Καταιγίδες και Διαστημικός Καιρός
  • Αποστολές στο Διάστημα
  • Ηλιακό Σύστημα
  • Ο Ήχος του Διαστήματος

Δεύτερη μέρα

  • Αστερισμοί και Μυθολογία
  • Στοιχεία Αστρικής εξέλιξης
  • Από το Γεωκεντρικό στο Ηλιοκεντρικό Σύστημα
  • Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
  • Ουρανογραφία – Αναγνώριση των Αστερισμών

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, η συντονίστρια θα παρουσιάσει τις παραπάνω θεματικές και οι συμμετέχοντες/ουσες θα λαμβάνουν μέρος ενεργά στον διάλογο και σε μελέτη περιπτώσεων. Επιπλέον, δέκα ημέρες πριν τη διεξαγωγή του εργαστηρίου, όλα τα άτομα που θα συμμετάσχουν θα λάβουν σχετικό υλικό το οποίο μπορούν προαιρετικά να μελετήσουν εκ των προτέρων.

Στόχοι

Oι συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήριο αναμένεται να:

  • Εξοικειωθούν με βασικές έννοιες Διαστημικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής.
  • Αναγνωρίσουν τους αστερισμούς του νυχτερινού ουρανού και τους λαμπερότερους αστέρες του δια γυμνού οφθαλμού.
  • Καλλιεργήσουν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης μελετώντας τα ουράνια φαινόμενα.
  • Αναζητήσουν μέσω του Μηχανισμού των Αντικυθήρων την Αστρονομική γνώση της αρχαιότητας.
  • Διερευνήσουν τη σύνδεση της Αστρονομίας με τις Τέχνες.

Αιτήσεις και συμμετοχή

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν, και δεν απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις γύρω από τα αντικείμενα που θα συζητηθούν.

Η επιλογή των δεκαοκτώ (18) συμμετεχόντων/ουσών θα γίνει με βάση τη σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης (first-come-first-served). Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβούν τις δεκαοκτώ (18), κριτήριο επιλογής θα είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά σε εργαστήριο του ΚΕΣ σε συνδυασμό με το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Το ΚΕΣ θα χορηγήσει στους/στις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες που θα παρακολουθήσουν όλες τις ενότητες ευχαριστήρια επιστολή που θα πιστοποιεί τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο.

Όλοι/ες οι αιτούντες/ούσες θα ειδοποιηθούν από το ΚΕΣ μέχρι τις 5 Απριλίου 2023 με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εξέλιξη της αίτησής τους. Οι συμμετέχοντες/ουσες χρειάζεται να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα ενημερωθούν και τηλεφωνικά για τη συμμετοχή τους και σχετικές φόρμες που θα χρειαστεί να υποβάλλουν. Για διευκρινίσεις σχετικά με το εργαστήριο και τη διαδικασία των αιτήσεων μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά (10:00 πμ–5:00 μμ) στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, στο τηλέφωνο 27520 47040.

Ιστοσελίδα Προγράμματος

Πηγή: https://www.eduguide.gr

Related posts

Ο πρόγονος των φαλαινών ήταν τρομοκράτης των ωκεανών

xristiana

«Thessaloniki Future Leaders Lab»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανάπτυξης σύγχρονων δεξιοτήτων από το Alba Graduate Business School

xristiana

Συνεχίζεται Η Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης Για Τον Καρκίνο Του Ήπατος Από Τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος

xristiana