ΚεντρικήΠεριβάλλον

Γκουτέρες: «Ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τον πλανήτη σαν χωματερή – Να ενισχυθούν οι κυκλικές οικονομίες»

30/3/2023

«Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων μάς υπενθυμίζει μια θεμελιώδη και βάναυση αλήθεια: Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τον πλανήτη μας σαν χωματερή», τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων, ο ίδιος προτάσσει πως «ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε τον κόσμο μας και να σημειώσουμε πρόοδο προς κυκλικές οικονομίες μηδενικών αποβλήτων, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τον πλανήτη».

Ειδικότερα, αναδεικνύοντας τη διάσταση του ζητήματος, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει πως κάθε χρόνο σχηματίζονται περισσότεροι από 2 δισ. τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά για το 33% αυτών δεν γίνεται σωστή διαχείριση σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, κάθε λεπτό, το ισοδύναμο ενός απορριμματοφόρου γεμάτου πλαστικό απορρίπτεται στον ωκεανό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει ότι η ρύπανση και οι χημικές ουσίες δηλητηριάζουν το νερό, τον αέρα και το έδαφός μας. Μάλιστα, τονίζει πως το 10% όλων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την καλλιέργεια, την αποθήκευση και τη μεταφορά τροφίμων που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ.

Ως προς τον αντιμετώπιση του ζητήματος, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει την ανάγκη «να σταματήσουμε να καταστρέφουμε το μοναδικό μας σπίτι και να κηρύξουμε τον πόλεμο στα απόβλητα». Επισημαίνει πως πρέπει αυτοί που παράγουν απόβλητα να σχεδιάζουν προϊόντα που χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους και υλικά, ενώ παράλληλα θα διαχειρίζονται τα απόβλητα σε όλους τους κύκλους παραγωγής και θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων που πωλούν.

«Πρέπει να επενδύσουμε μαζικά σε σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και πολιτικές που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επαναχρησιμοποιούν και να ανακυκλώνουν τα πάντα, από πλαστικά μπουκάλια έως γερασμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ως καταναλωτές, πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη την προέλευση και τις επιπτώσεις των αγαθών και των προϊόντων που αγοράζουμε, να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώσουμε ό,τι μπορούμε, όποτε μπορούμε», προσθέτει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα ζώδια σήμερα: «Καρκίνε, υπάρχει μια αστάθεια στους στόχους σου»

xristiana

Μεγάλη Δωρεάν Συναυλία Στην Πλατεία Αριστοτέλους

xristiana

Δεν φταίει μόνο ο χρόνος! Το skincare λάθος που προκαλεί ρυτίδες στον λαιμό και το ντεκολτέ

xristiana