ΚεντρικήΠεριβάλλον

Φρένο στην έκδοση οικοδομικών αδειών στη Μύκονο βάζει με τροπολογία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

21/3/2023

Μέτρα για την προστασία της φυσιογνωμίας της Μυκόνου και του επιβαρυμένου περιβάλλοντος, λαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαγορεύοντας μέχρι τα τέλη του έτους την έκδοση οικοδομικών αδειών για τις εκτός σχεδίου περιοχές του νησιού.

Η αναστολή αδειών θα έχει ισχύ μέχρι την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του δήμου Μυκόνου και δεν θα επεκταθεί πέραν από τα τέλη του έτους. Εξαιρούνται της απαγόρευσης, η έκδοση εργασιών μικρής κλίμακας, η αναθεώρηση οικοδομικών αδειών, εφόσον γίνεται αύξηση του συντελεστή που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια, του συντελεστή κατ’ όγκο εκμετάλλευσης καθώς επίσης και οι περιοχές των εγκεκριμένων οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων (ΕΣΧΑΣΕ).

Κατά το διάστημα της αναστολής, οι οικοδομικές άδειες για τις εκτός σχεδίου περιοχές νήσου Μυκόνου που επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση θα εκδίδονται από την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι νέες διατάξεις περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο-σκούπα του ΥΠΕΝ για την Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων και Υδάτων και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την αγορά ενέργειας, το οποίο προβλέπεται να ψηφιστεί σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική απαγόρευση ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο και για ένα χρόνο, για την έκδοση αδειών τουριστικών καταλυμάτων, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην ξέφρενη τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Με την ίδια τροπολογία, ο «Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» (Ο.Α.Σ.Π.) διατηρεί την εποπτεία υλοποίησης του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς του δημοσίου καθώς και κρίσιμες λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, όπως και την ανάπτυξη και συντήρηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των αποτελεσμάτων του προσεισμικού ελέγχου των ανωτέρω κτιρίων.

Για σκοπό αυτόν, το ΤΕΕ και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας συνεργάζονται με την Κεντρική ‘Ενωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης κ.α.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, και Μεταφορών, καθορίζονται ο τρόπος κατηγοριοποίησης και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ελεγχόμενων κτιρίων, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, το περιεχόμενο του ελέγχου που διενεργεί ΤΕΕ. Επίσης, η επιλογή και εκπαίδευση των μηχανικών που θα διενεργήσουν πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, το ύψος και η  διαδικασία της αποζημίωσής τους κ.α.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τρέξε Με «Χαμόγελο» Στο Mykonos Running Festival

xristiana

Eθελοντική Αιμοδοσία Στον Άλιμο

xristiana

Διατροφή μετά τον τοκετό: Απλά tips για ενέργεια και ευεξία

xristiana