ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΔΕΣΦΑ: Στα 135 εκατ. το κόστος για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία

21/3/2023

Σε δανεισμό έως 80 εκατ. ευρώ θα καταφύγει ο ΔΕΣΦΑ για να καλύψει το «αλμυρό» κόστος που επωμίστηκε η χώρα για την υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας σε αποθηκευτικούς χώρους στην Ιταλία που θα κοστίσει συνολικά 135 εκατομμύρια ευρώ.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε διάταξη του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που ψηφίζεται σήμερα από  την βουλή και αφορά την νέα ρυθμιστική υπεραρχή ενέργειας, υδάτων και αποβλήτων και άλλες διατάξεις ενεργειακού και πολεοδομικού –χωροταξικού χαρακτήρα.

Εκτός από το δανεισμό, ο ΔΕΣΦΑ θα αξιοποιήσει και μέρος των εσόδων του από την προσαύξηση της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών LNG του 2022 για τα slots στη Ρεβυθούσα

Καθώς επίσης και έσοδα που εισπράττει λόγω προσαύξησης της οριακής τιμής από τις δημοπρασίες για δέσμευση μεταφορικής ικανότητας για την περίοδο από Σεπτέμβριο 2022 έως τέλη Σεπτεμβρίου 2023.  

Ο νόμος προβλέπει ότι ο Διαχειριστής θα αποπληρωθεί σταδιακά μέσα στην επόμενη 5ετία. Για την μεταφορά των κεφαλαίων αυτών λαμβάνει αποζημίωση 0,5%, η οποία θα καταβάλλεται στο τέλος κάθε έτους ξεκινώντας από το 2023 μέχρι και το 2027.

Στην αιτιολογική του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι οι συνθήκες της περιόδου 2022-2023 στην ενεργειακή αγορά υπαγόρευσαν την υιοθέτηση εκτάκτων μέτρων, με βάση το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης, στο οποίο περιλαμβανόταν η  υποχρέωση διατήρησης αποθέματος Φυσικού αερίου σε υπόγεια υποδομή αποθήκευσης άλλου Κράτους-Μέλους και η προσθήκη πλωτής δεξαμενής.

Η χρηματοδότηση και των δύο θα προερχόταν από το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού, το οποίο όμως δεν έχει τους αναγκαίους πόρους για να καλύψει την σχετική δαπάνη.

Συγκεκριμένα, το κόστος των δράσεων για το 2023 εκτιμήθηκε με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε 136.041.000 ευρώ.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι αν το πιστωτικό υπόλοιπο του Λογαριασμού Ασφάλειας Εφοδιασμού δεν επαρκεί για εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Διαχειριστή, με νέα απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ συμπληρώνεται η αρχική απόφασή της, ώστε με αναπροσαρμογή του τέλους ασφάλειας εφοδιασμού, να προκύπτει επαρκές θετικό υπόλοιπο που να καλύπτει ανεξόφλητα ποσά του αμέσως επόμενου έτους.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οι Δήμοι Θεσσαλονίκης Και Ωραιοκάστρου Δίπλα Στους Σεισμόπληκτους Της Τουρκίας Και Της Συρίας – Πού Συγκεντρώνονται Είδη Πρώτης Ανάγκης

xristiana

“Discover Dogs”: Η Μεγαλύτερη Γιορτή Με Θέμα Τον Σκύλο Επιστρέφει Στη Θεσσαλονίκη

xristiana

Επανάσταση στην αντισύλληψη; Επιτυχείς οι πρώτες δοκιμές του χαπιού για άνδρες

xristiana