ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΔΕΠΑ Υποδομών: Εκτίμηση για απώλειες πάνω από 17.000 νέων συνδέσεων φυσικού αερίου στην Αττική μετά το μπλόκο της ΡΑΕ

25/3/2023

Aντιμέτωπη με περεταίρω μείωση της ζήτησης για νέες συνδέσεις φυσικού αερίου κατά 19% για την περίοδο 2023-2026, βρίσκεται η ΕΔΑ Αττικής, αν δεν επιδοτήσει το κόστος κατασκευής για τις εγκαταστάσεις εσωτερικής καύσης, δίνοντας κίνητρα στους καταναλωτές για σύνδεση στο φυσικό αέριο.

Η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των διεθνών τιμών έβαλαν μεγάλο φρένο στην αύξηση της διείσδυσης του ορυκτού καυσίμου με τους Ιταλούς της Ιtalgas, να επιδιώκουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Τους προηγούμενους μήνες η μείωση σε νέες συνδέσεις έφτανε το 50% στον οικιακό τομέα και ήταν ακόμη μεγαλύτερη στους επαγγελματίες όπου είχαν σχεδόν παγώσει.

Ο διαχειριστής του δικτύου διανομής, στο επιχειρησιακό σχέδιο 2022-2037 και στα τιμολόγια διανομής για την περίοδο 2023-2026, έχει ενσωματώσει στο απαιτούμενο έσοδο δαπάνη επιδότησης 7,7 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2023-2026.

Στο πλαίσιο της υποβολής των τιμολογίων διανομής, η εταιρεία προχώρησε σε μελέτη κόστους –οφέλους, την οποία κατέθεσε πρόσφατα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς έγκριση, εξετάζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει από την μη εφαρμογή του μέτρου και ποια θα είναι η επιβάρυνση στα τιμολόγια από την εφαρμογή.

Όμως η ΡΑΕ, απέρριψε το σχέδιο της ΕΔΑ Αττικής με το επιχείρημα ότι η έγκριση του μέτρου, συμβάλλει στην αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου και θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένα είδος ενίσχυσης του καυσίμου, την στιγμή που και οι στόχοι του ΕΣΕΚ προβλέπουν τη μείωση στην κατανάλωση υπέρ των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΔΑ Αττικής, η μη εφαρμογή ενός αντίστοιχου προγράμματος επιδότησης θα ισοδυναμούσε με απώλειες 17.400 νέων συμβολαίων σύνδεσης για την εταιρεία διανομής φυσικού αερίου την επόμενη πενταετία (2023-2027), η οποία αναπτύσσει το δίκτυο της ΔΕΠΑ Υποδομών για την περιοχή της Αττικής.

Στην αντίθετη περίπτωση, η εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης για την ρυθμιστική περίοδο 2023-2026, θα ισοδυναμούσε, με μικρή επιβάρυνση 0,183 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη μέση χρέωση χρήσης δικτύου διανομής. Κόστος που εκτιμάται ότι θα έπεφτε στο 0,158 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά την επόμενη περίοδο 2027-2030.

Για το οικιακό και εμπορικό τιμολόγιο οι τιμές αυτές, με επιδότηση ισοδυναμούν με 20 ευρώ η μεγαβατώρα και σε 19,82 ευρώ χωρίς επιδότηση (για την περίοδο 2023-2026). Κάτι που σύμφωνα με την ΕΔΑ Αττικής εξάγει το συμπέρασμα ότι η επιδότηση εσωτερικών εγκαταστάσεων δεν επιφέρει ουσιώδης επιβάρυνση στις χρεώσεις χρήσης του δικτύου διανομής.

Υπενθυμίζεται ότι η εσωτερική εγκατάσταση ξεκινάει από το μετρητή φυσικού αερίου (που τοποθετεί η ΕΔΑ Αττικής) και καταλήγει στην έξοδο απαγωγής καυσαερίων (στην καπνοδόχο).

Στη διάταξη αυτή περιλαμβάνονται οι σωληνώσεις, οι βάνες, οι συσκευές χρήσης φυσικού αερίου, οι θυρίδες αερισμού, οι συνδέσεις, η καπνοδόχος, τα φρεάτια και τα λοιπά συναφή εξαρτήματα καθώς και τυχόν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας (π.χ. ανιχνευτής φυσικού αερίου, κ.ά.).

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός σε μία συναυλία στη Νέα Παραλία

xristiana

Δεντροφύτευση από τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού

xristiana

’00s μακιγιάζ: Τα trends που επιστρέφουν για το καλοκαίρι & πώς θα τα υιοθετήσετε

xristiana