ΚεντρικήΠεριβάλλον

Λάρισα Θερμοηλεκτρική: Με ταχύ βήμα το έργο για τη νέα μονάδα των 900 MW

16/2/2023

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει το σχέδιο δημιουργίας της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στη Λάρισα, το οποίο προωθεί η ελληνοϊσραηλινών συμφερόντων εταιρεία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική».

Πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη επένδυση, που έρχεται να προστεθεί στα αντίστοιχα projects της Mytilineos, της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» (Motor Oil-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» (ΔΕΗ-ΔΕΠΑ-Όμιλος Κοπελούζου) και της Elpedison.

Χθες μάλιστα δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΥΠΕΝ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400kV, για τη «διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ), ισχύος 900MW, της Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.».

Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο του 2022 η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη μονάδα, με βάση την οποία προβλέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου (ΑΣΣΚ) με καύσιμο φυσικό αέριο, ονομαστικής μικτής ισχύος 882MW, σε βιομηχανικό οικοδομικό τετράγωνο, έκτασης 128.596,08 τ.μ., εντός της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, το προτεινόμενο έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση του νέου Θερμοηλεκτρικού σταθμού (ΘΗΣ) Λάρισας, ισχύος 900 MW, με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Η διασύνδεση θα γίνει με μία διπλή Γραμμή Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, 400 kV, διπλού κυκλώματος εκάστη και συνολικού μήκους 56,5 χλμ, με την υφιστάμενη Γ.Μ. 400 kV, Αγίου Δημητρίου (Κοζάνης) – Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Λάρισας.

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή διπλής Γραμμής Μεταφοράς 400kV, διπλού κυκλώματος με δίδυμο αγωγό ανά φάση, μήκους περίπου 28,3 χλμ εκάστη. Κάθε νέα Γ.Μ. θα περιλαμβάνει πύργους διπλού κυκλώματος, με δύο αγωγούς ανά φάση. Η διασύνδεση των εν λόγω Γ.Μ., θα πραγματοποιηθεί μέσω της κατασκευής και λειτουργίας του ΚΥΤ Λάρισας ΙΙ, εντός της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας. Το ΚΥΤ θα περιλαμβάνει ζυγούς και πλήρεις πύλες γραμμών 400 kV και θα συνδέεται με τον Μετασχηματιστή (Μ/Σ) ανύψωσης τάσης ο οποίος θα βρίσκεται εγκατεστημένος στον Σταθμό Παραγωγής.

Οι προτεινόμενες δύο εναέριες Γ.Μ. θα αποτελούνται από 165 πυλώνες οι οποίοι περιλαμβάνουν επίσης δύο ικριώματα εντός του γηπέδου του ΚΥΤ Λάρισας ΙΙ, καθώς και τρεις πυλώνες για τις ανάγκες σύνδεσης με την υφιστάμενη ΓΜ 400 kV.

Όπως επισημαίνεται, το έργο θα συμβάλλει στη διοχέτευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό (ΘΗΣ) Λάρισας, στο ΕΣΜΗΕ, ενώ η Μονάδα Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να έχει ετήσια μέση καθαρή ηλεκτρική ισχύ άνω των 800 MW και θα παράγει περίπου 3.900.000 MWh/έτος ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι θα περιλαμβάνει

Η νέα μονάδα με σταθμό συνδυασμένου κύκλου, αεριοστροβίλου τύπου Η-class, ονομαστικής ισχύος 593 MW και ατμοστροβίλου αποδιδόμενης ηλεκτρικής ισχύος 207 MW, προβλέπεται να έχει καθαρό βαθμό απόδοσης 62,5% και θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από:

-Έναν Αεριοστρόβιλο SIEMENS SGT5-9000HL ισχύος περίπου 593 MW

– Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 715MVA/18.5KV

– Έναν Κάθετης Διάταξης Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων με αναθέρμανση στην έξοδο καυσαερίων του αεριοστροβίλου και παραγωγή ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως,

– Έναν Ατμοστρόβιλο SIEMENS SST-5000 ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως

-Μία Γεννήτρια (Generator) SIEMENS SGen5-1200A παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 350MVA/20kV.

Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο από το παρακείμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ μέσω σταθμού ρύθμισης και μέτρησης ( Gas Regulating & Metering Station- M/R) που θα εγκατασταθεί εκτός ΒΙΠΕ.

Για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων του σταθμού θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο φυσικό αέριο ποσότητας 850.000.000 Nm3 (ενδεικτική ετήσια κατανάλωση στη μέγιστη δυναμικότητα).

Σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο πετρέλαιο diesel και για διάστημα μικρότερο των πέντε ημερών ετησίως, το οποίο θα αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 17.500 m3.

Η εταιρεία και το χρονοδιάγραμμα

Η νέα μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2025, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την αίτηση μελλοντικής δυναμικότητας που ο ΔΕΣΦΑ έθεσε σε διαβούλευση το καλοκαίρι του 2022.

Η κατασκευή και η εγκατάσταση του εξοπλισμού εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 30 μήνες.

Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στη ΡΑΕ στις 6 Απριλίου 2021 από την εταιρεία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.», που ιδρύθηκε μόλις έναν μήνα πριν στις 19 Μαρτίου 2021. Η εταιρεία εδρεύει στη Λ. Κηφισιάς στο Ψυχικό, ενώ μοναδικός μέτοχος (100%) της εμφανίζεται η κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited.

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2021, τη θέση του Προέδρου καταλάμβανε ο Βασίλης Μηλιώνης, γνωστός από την υπόθεση των Energa-Hellas Power, ο οποίος πλαισιωνόταν από τον Ισραηλινό Rotem Ben Horin (φέρεται να δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά του real estate) ως Αντιπρόεδρο και τον Δημήτρη Μπαλάση ως μέλος.

Στις 14 Μαΐου 2021 υπήρξε ανασυγκρότηση του Δ.Σ., με τον Rotem Ben Horin να αναλαμβάνει Πρόεδρος και μέλη τους Δ. Μπαλάση και Δ. Αντωνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μηλιώνης φέρεται να συμμετέχει και στην επένδυση,- επίσης ελληνοισραηλινών συμφερόντων-, της εταιρείας Tikun Olam Ελλάδος με τη δημιουργία εργοστασίου στην Κορινθία όπου θα γίνεται η επεξεργασία, η μεταποίηση και η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και το οποίο εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιατί έχουν αυξηθεί τα εμφράγματα στις νεαρές ηλικίες – Ποιος είναι ο κανόνας των 8 που σώζει

xristiana

Αυτά τα 2 ζώδια φοβούνται την αγάπη – Κρατούν αποστάσεις και υψώνουν τείχη προστασίας

xristiana

Καθαρά Δευτέρα – μεγάλη παρέλαση καρναβαλιού στα Σήμαντρα

xristiana