ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΥΠΕΝ: Κόβει το δρόμο στα έργα ΑΠΕ που λιμνάζουν με νέο νόμο

28/2/2023

Στην εξυγίανση της αγοράς ΑΠΕ από άδειες που λιμνάζουν, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο, προχωρεί η κυβέρνηση θεσπίζοντας νέο αυστηρότερο πλαίσιο που βάζει όρια διακράτησης αδειών και σοβαρούς χρονικούς περιορισμούς.

Στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που δόθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση, η οποία εκπνέει σήμερα και αφορά ρυθμίσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και άλλες χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, δίνεται περιθώριο από ένα έως τέσσερα χρόνια για όσα έργα έχουν όρους προσφοράς σύνδεσης που εκδόθηκαν μετά τις 4 Ιουλίου του 2022.

Για τα παλαιότερα, δηλαδή όσα βρίσκονταν σε ισχύ κατά την 4η Ιουλίου 2022, τα αντίστοιχα χρονικά ορόσημα ολοκληρώνονται εντός του 2023 και συγκεκριμένα: Έως τις  30 Ιουνίου 2023 για έργα με οριστική προσφορά έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020, έως της 31 Αυγούστου 2023 για έργα με οριστική προσφορά από την 1 Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 για έργα με οριστική προσφορά από την 1 Ιανουαρίου έως τις 4 Ιουλίου 2022.

Το θέμα των αδειών –φάντασμα, έχουν επισημάνει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα και στελέχη της αγοράς. Προ μηνών, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είχε δηλώσει ότι μέχρι το Φθινόπωρο του 2022,  οι εν λειτουργία ΑΠΕ ανέρχονται σε περίπου 10 GW και τα έργα με Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης στα 12 GW. Από αυτά όμως μόνο τα 3 GW υλοποιούνταν παρότι όλα δεσμεύουν χώρο. Ο διαχειριστής ήταν από εκείνους που είχαν εισηγηθεί να περιοριστεί ο χρόνος που οι επενδυτές θα έχουν στην κατοχή τους ηλεκτρικό χώρο για έργα που δεν κατασκευάζονται, προκειμένου να αποδεσμευθεί χωρητικότητα για νέες και βιώσιμες μονάδες που μπορούν να υλοποιηθούν πιο γρήγορα.

Τι προβλέπεται για τα νέα έργα

Για την πρώτη κατηγορία που αφορά νέα έργα, το νομοσχέδιο προτείνει η βεβαίωση (ή η Βεβαίωση Ειδικών Έργων) καθώς και η Άδεια Παραγωγής για φωτοβολταϊκούς, χερσαίους αιολικούς και υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ, να πάψουν να είναι σε ισχύ, εάν εντός 12 μηνών από την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης.

Για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) αλλά και τους σταθμούς αποθήκευσης, εάν εντός  18  μηνών από την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.

Για τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που ανήκουν στην κατηγορία των Ειδικών Έργων  και για υβριδικούς σταθμούς που συμπεριλαμβάνουν στο έργο τους την κατασκευή υποθαλάσσιας διασύνδεσης δύο ή  περισσοτέρων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, εάν εντός  24 μηνών από την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.

Έγγραφη δήλωση

Για τα έργα αυτά θα μπορεί να χορηγείται παράταση επιπλέον ενός έτους αν ο κάτοχος δηλώσει εγγράφως στον Φορέα Αδειοδότησης και στον αρμόδιο Διαχειριστή την πρόθεσή του να ολοκληρώσει το έργο και εφόσον καταβάλλει το Τέλος Δέσμευσης Φυσικού Χώρου Εγκατάστασης, το οποίο ορίζεται σε  2.000  ευρώ ανά μεγαβάτ (MW) Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής για κάθε μήνα παράτασης.

Η ίδια παράταση θα δίνεται και στην περίπτωση που εκκρεμεί απόφαση της αρμόδιας αρχής για την απαλλοτρίωση ή την παραχώρηση της έκτασης   εγκατάστασης, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, εφόσον ο κάτοχος της Βεβαίωσης υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά και αποδεικτικά στοιχεία στον Φορέα Αδειοδότησης, στον αρμόδιο Διαχειριστή και την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή, η οποία αξιολογεί και αποφασίζει για τη δυνατότητα ή μη παράτασης.

Εάν, μέχρι την ημερομηνία λήξης της Άδειας Εγκατάστασης, δεν έχει υποβληθεί από τον κάτοχο του σταθμού Δήλωση Ετοιμότητας προς τον αρμόδιο Διαχειριστή ή αίτηση προς την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή για τη χορήγηση Άδειας Λειτουργίας, η Βεβαίωση καθώς και οι Άδειες Παραγωγής παύουν να ισχύουν.

Παρομοίως, εάν στον ενδιαφερόμενο έχει χορηγηθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή και δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον ενδιαφερόμενο, εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας ή αν αυτός δεν έχει αιτηθεί τη διατήρηση της εγγυητικής επιστολής, που είναι κατατεθειμένη στον αρμόδιο Διαχειριστή. Επίσης κατόπιν αδυναμίας σύνδεσης εφόσον ο ενδιαφερόμενος είτε δεν έχει αιτηθεί τη διατήρηση της σχετικής αίτησης για να λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης είτε υποβάλει σχετικό αίτημα για την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αλτσχάιμερ: Η συσκευή στον καρπό που μπορεί να προειδοποιήσει έγκαιρα όσους κινδυνεύουν

xristiana

Schroders: Οι βασικές τάσεις της ενεργειακής μετάβασης για το 2023

xristiana

Ημερίδα Με Θέμα: «Αρμονική Συμβίωση Ανθρώπων Και Ζώων Συντροφιάς»

xristiana