ΚεντρικήΠεριβάλλον

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το mega φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

2/2/2023

Στην ΤΕΡΝΑ μετά από διαγωνισμό που πραγματοποίησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κι όπου συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι αλλά και μια κινεζική εταιρεία, ανατίθεται προς κατασκευή το mega φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 550 MW στην Πτολεμαΐδα, το οποίο θεωρείται μείζονος σημασίας για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ορόσημο για τον «πράσινο» μετασχηματισμό της ΔΕΗ.

Η ΤΕΡΝΑ θα υλοποιήσει τη μελέτη, την προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 550 MW στο Ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα καθώς και τα έργα σύνδεσης του με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η δε, σύμβαση ανάθεσης του έργου αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά επενδυτικά σχέδια, όχι μόνο για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για τη δυναμική στροφή της ΔΕΗ προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η ολοκλήρωσή του συνιστά ορόσημο για το επιχειρηματικό σχέδιο, που προβλέπει ραγδαία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 216 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι όταν αναπτυχθεί θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καθώς σήμερα κατασκευάζεται στην Ισπανία από τη Solaria Energia πάρκο 626 MW και από την Iberdrola στην ίδια χώρα πάρκο ισχύος 595 MW.

Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση του σταθμού προβλέπεται στους 22 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης έως την οριστική παραλαβή είναι οι 48 μήνες.

«Κλειδί» για τη νέα πράσινη στρατηγική της ΔΕΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τη μητρική ΔΕΗ, «σημαντική πρόοδος επιπλέον σημειώθηκε στον τομέα μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με βάση και το διεθνές πρότυπο GHG(Greenhouse Gas Protocol) καλύπτοντας το σύνολο των Scope 1 και Scope 2, και το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών του Scope 3 για την ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και Μελίτης οι οποίες απορροφήθηκαν από την ΔΕΗ εντός του 2022), καθώς και το σύνολο των εκπομπών Scope 1,2 και 3 για ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενοποιώντας και παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά για πρώτη φορά για τις παραπάνω εταιρείες του Ομίλου.”».

Επίσης αναφέρεται, ότι «η Έκθεση τέλος περιλαμβάνει το Όραμα, την Αποστολή και τις Αξίες του Ομίλου, τα σημαντικά στοιχεία του 2022 και τους στόχους με βάση τις κατηγορίες ESG, που έχει θέσει η ΔΕΗ για το μέλλον, όπως και τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν μέσα από τις τρείς εταιρείες του Ομίλου που συμβάλλουν στην επίτευξη δέκα εκ των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ».

Η ΔΕΗΑΝ

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει σε τροχιά ένα μεγάλο πλάνο με έργα ΑΠΕ, καθώς διαθέτει άδειες έργων συνολικής ισχύος 4 GW. Ήδη, από έργα ισχύος 2,2 GW έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και περίπου 1,8 GW περιβαλλοντικούς όρους. Το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗΑΝ προβλέπει η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ να φτάσει το 1,5 GW έως το τέλος του 2023 και να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 5 GW σε βάθος πενταετίας.

Να σημειωθεί ότι ώριμα θεωρούνται φωτοβολταϊκά πάρκα 251 MW στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 200 MW αιολικά και 200 MW μονάδων αποθήκευσης.

Επίσης στα σκαριά είναι κινήσεις στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών αλλά και στα Βαλκάνια, ενώ τρέχει και ο σχεδιασμός έργων ΑΠΕ της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, της εταιρείας που αποτελεί σύμπραξη RWE Renewables (51%) και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49%) και η οποία σχεδιάζει να υλοποιήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ. Μάλιστα ήδη έχει υπογράψει διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα» PPAs).

Έτσι το νέο αυτό σχήμα, πρόσφατα προχώρησε σε απόφαση για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ. Πόροι μάλιστα γι’ αυτά τα έργα έχουν εξασφαλιστεί από το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και 54 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank Α.Ε. και Alpha Bank Α.Ε., ενώ τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ αφορούν σε ίδια συμμετοχή. Η χρηματοδότηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικού κλεισίματος.

Τα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 210 MWp (175 MWac), βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στη Β. Ελλάδα, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου του Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Τα πέντε έργα προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. Βέβαια αναμένεται και το «άνοιγμα» του Αναπτυξιακού Νόμου για την περιοχή αυτή στη δράση για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» που θα δώσει πνοή σε έργα εκεί, καθώς προβλέπει και χρηματοδοτήσεις.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΑΔΜΗΕ: Επίσημες συναντήσεις με κυπριακές αρχές για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

xristiana

Το κουνουπίδι αλλιώς – Σε λαχταριστό ογκρατέν με μπεσαμέλ και τυρί

xristiana

Νερό ρυζιού για άμεσα «γυάλινη» επιδερμίδα

xristiana