ΚεντρικήΥγεία

Θεσσαλονίκη: Δεκαπενθήμερο Ελεύθερης Εξέτασης Όσφρησης Στο Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”

28/2/2023

Άμεση πρόσβαση σε εξετάσεις όσφρησης παρέχει σε όσους πάσχουν από συναφείς διαταραχές το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, από την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου έως την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ιατρείο Όσφρησης και Γεύσης της Β΄ ΩΡΛ Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υλοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία, όπως έχει καθιερωθεί η 27η Φεβρουαρίου.

Κατά το δεκαπενθήμερο ελεύθερης εξέτασης της όσφρησης, πέραν των προγραμματισμένων ραντεβού, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την όσφρηση και επιθυμούν να εξεταστούν, να επισκεφθούν έναν ειδικό ιατρό, μετά από συνεννόηση στα τηλέφωνα 6973229525, 6978436964 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις jordan_orl@hotmail.com και kgarefis@hotmail.com. Στο Ιατρείο οι ασθενείς υποβάλλονται σε ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης και σε ειδικά οσφρητικά, τριδυμικά και γευστικά τεστ. Παράλληλα, παρέχονται ειδικές οδηγίες και είναι διαθέσιμες όλες οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι, όπως τοπικές θεραπείες στη μύτη και οσφρητική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στον γενικό πληθυσμό ένας στους πέντε ανθρώπους έχει μειωμένη όσφρηση, ενώ σε άτομα άνω των 65 ετών η αναλογία είναι ένας στους δυο. «Οι τρεις κύριες αιτίες οσφρητικής δυσλειτουργίας είναι οι ιώσεις του ανωτέρου αναπνευστικού, η χρόνια ρινοκολπίτιδα και οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. H απώλεια όσφρησης μπορεί να οφείλεται σε κάποιον όγκο της περιοχής της βάσης του κρανίου, ενώ μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα νευροεκφυλιστικού νοσήματος όπως η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ», αναφέρει ο υπεύθυνος του Ιατρείου Όσφρησης και Γεύσης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ Ιορδάνης Κωνσταντινίδης.

Όπως προσθέτει, ηCovid-19 έχει συχνά ως πρώιμο σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης και γεύσης, ενώ ακόμη και σήμερα, αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ικανότητά τους να μυρίζουν και να γεύονται, αρκετό καιρό μάλιστα μετά την νόσηση.

Η έκπτωση της οσφρητικής ικανότητας επηρεάζει αρνητικά τόσο την όσφρηση όσο και τη γεύση, με αποτέλεσμα να επιφέρει σημαντική πτώση στην ποιότητα ζωής. Οι ασθενείς δεν απολαμβάνουν το φαγητό, δεν αντιλαμβάνονται τα αρώματα του περιβάλλοντος, παρουσιάζουν κοινωνική απομόνωση και ψυχολογική επιβάρυνση. Επιπλέον, αρκετοί έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις όπως η κατανάλωση αλλοιωμένων τροφών και η μη αναγνώριση καπνού και βλαβερών αερίων στον αέρα (π.χ. αναθυμιάσεις καυστήρων, φωτιά από φαγητό που καίγεται), που μπορεί να αποβούν μοιραίες εξαιτίας εισπνοών ή εγκαυμάτων.

Το Ιατρείο Όσφρησης και Γεύσης λειτουργεί από το 2007, αποτελεί κέντρο αναφοράς πανελλαδικά και συμμετέχει στο δίκτυο αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών ιατρείων για την καλύτερη αντιμετώπιση των σχετικών παθήσεων.

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Στη ΔΕΘ – “Δώσε Αίμα. Κράτα Τον Κόσμο Ζωντανό”

xristiana

Επιστημονική εκδήλωση «Υπέρταση: Μύθοι και αλήθειες»

xristiana

Χριστουγεννιάτικη Εκστρατεία Συγκέντρωσης Τροφίμων Και Ειδών Πρώτης Ανάγκης Από «Το Χαμόγελο Του Παιδιού»

xristiana