22/2/2023
Κατά τη δημιουργία των πλανητικών συστημάτων γύρω από νεαρά άστρα έχει διαπιστωθεί ότι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις οδηγούν κάποιους πλανήτες εκτός του συστήματος να περιπλανώνται στη συνέχεια μόνοι τους στο Διάστημα.
Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι παρόμοια φαινόμενα λειτουργούν ως κοσμικές σφεντόνες εντός των γαλαξιών εκτοξεύοντας με τεράστια ταχύτητα άστρα έξω από το γαλαξία τους.
Με δημοσίευση της στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων arXiv ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ στις ΗΠΑ παρουσιάζει την έρευνα της αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο εντοπισμός μιας… εξόριστης μαύρης τρύπας.
Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια μαύρη τρύπα να εγκαταλείπει το γαλαξία της.
Οι ερευνητές εντόπισαν το φαινόμενο στα βάθη του Σύμπαντος στο νάνο γαλαξία RCP 28 που βρίσκεται σε απόσταση 7,5 δισ. ετών φωτός από τη Γη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η μαύρη τρύπα έχει μάζα 20 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και απομακρύνεται από το γαλαξία της με ταχύτητα 5,6 εκατ. χλμ./ώρα.
Η μαύρη τρύπα συμπεριφέρεται κατά την κίνηση της ως κομήτης αφού πίσω της έχει σχηματιστεί μια μεγάλη ουρά η οποία δεν είναι προϊόν της εξάχνωσης υλικών αλλά είναι τα αέρια που παράγονται από τη γέννηση νέων άστρων δημιουργώντας ένα πραγματικά άκρως εντυπωσιακό, σπάνιο και φυσικά εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο μελετών από εδώ και στο εξής.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com