News ΑΜΕΑΚεντρική

Έργα προστασίας του Δικταίου Άντρου – Τελεφερίκ για ΑμεΑ

1/2/2023

Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, για το έργο: «Βελτίωση προσβασιμότητας και αναβάθμιση υποδομών Δικαίου Άντρου» προϋπολογισμού 15.264.082 ευρώ.

Ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αλλάξει συνολικά την εικόνα του σπηλαίου του Δικταίου Άντρου. Προβλέπεται εκτός από τη συντήρηση του σπηλαίου, που είναι απαραίτητη με ειδικό καθαρισμό, αναβάθμιση των υποδομών εντός αλλά και ανασκαφικό έργο, καθώς και παρέμβαση προκειμένου να μπορούν με εύκολο τρόπο και ασφαλή να έχουν πρόσβαση τα ΑμεΑ.

Σύμφωνα με το έργο θα τοποθετηθεί τελεφερίκ και ειδικές μπάρες, όπου επισκέπτες με κινητικά προβλήματα θα μπορούν να φτάσουν με ευκολία σε ειδικές εξέδρες που θα τοποθετηθούν, έτσι ώστε να μπορούν να δουν το σπήλαιο.

Επίσης μέσα στο έργο προβλέπεται η τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση του σπηλαίου, αλλά και η δημιουργία ντοκιμαντέρ. Σύμφωνα με το δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννη Στεφανάκη, που μίλησε στην ΕΡΤ, «είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για μας η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του δήμου Οροπεδίου της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να υλοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό έργο στο σπήλαιο του Δικταίου Άντρου. Για πρώτη φορά το Υπουργείο προχωρά στην αναβάθμιση του χώρου του σπηλαίου, όπου μέσα από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αυξηθεί κατακόρυφα η επισκεψιμότητα ενώ θα δοθεί παράλληλα η δυνατότητα σε συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα να έχουν πρόσβαση στο σπήλαιο του Δικταίου Άντρου».

Οι πρώτες ανασκαφές εντός του σπηλαίου έγιναν το 1899 από την Βρετανική Αρχαιολογική σχολή. Οι πόροι για την υλοποίηση του έργου θα αντληθούν από το ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: https://www.ertnews.gr

Related posts

Δωρεάν Εμβολιασμός Για Τον Έρπη Από Τον Δήμο Θεσσαλονίκης Στους Ανθρώπους Από 60 Έως 75 Ετών

xristiana

Χόρτα φάγατε; Δείτε το «κέρδος» σας σε βιταμίνες, μέταλλα και νερό

xristiana

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τους ανθρώπους με αυτισμό

xristiana