ΚεντρικήΠεριβάλλον

Το 2022 ήταν το δεύτερο πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη

10/1/2023

H κλιματική αλλαγή προκάλεσε ακραίες θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Νέα στοιχεία για το 2022 φέρνουν στο φως οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας πως ήταν το δεύτερο πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. «Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε ακραίες θερμοκρασίες – ρεκόρ που είχαν αποτέλεσμα τη μείωση της σοδειάς, το στέρεμα ποταμών και χιλιάδες θανάτους» ανέφεραν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), το 2022 ήταν επίσης το πέμπτο πιο ζεστό έτος στον κόσμο με μικρή διαφορά. Το C3S τηρεί αρχεία από το 1950, όμως άλλες, μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων επιβεβαιώνουν πως το 2022 ήταν το πέμπτο πιο ζεστό έτος στον κόσμο τουλάχιστον από το 1850.

Τα οκτώ τελευταία έτη ήταν τα πιο ζεστά στον κόσμο, ανέφερε το C3S.

Καύσωνας στην Ισπανία

Πιο πάνω κατά 1,2 βαθμό Κελσίου η θερμοκρασία του πλανήτη

Η θερμοκρασία του πλανήτη είναι τώρα 1,2 βαθμό Κελσίου πιο πάνω σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ως αποτέλεσμα της προκαλούμενης από τον άνθρωπο κλιματικής αλλαγής, ανέφερε το C3S. Σύμφωνα με την Copernicus, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου των τελευταίων τριών δεκαετιών.

«Ζούμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες του θερμαινόμενου κόσμου μας» υπογράμμισε η αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S Σαμάνθα Μπέρτζες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και έκανε έκκληση για επείγουσα δράση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.

Το περασμένο καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό στα χρονικά στην Ευρώπη, με τη θερμοκρασία να καταρρίπτει ρεκόρ σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Κροατία. Έντονοι καύσωνες είχαν αποτέλεσμα περισσότερους από 20.000 «υπερβάλλοντες» θανάτους σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Βρετανία.

Σε συνδυασμό με τη λειψυδρία, η ζέστη προκάλεσε εκτεταμένη ξηρασία που σύμφωνα με τις αρχικές αναλύσεις ήταν η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών στην Ευρώπη. Η χαμηλή στάθμη του νερού των ποταμών είχε αποτέλεσμα καθυστερήσεις στον Ρήνο της Γερμανίας, ενώ η λειψυδρία έπληξε την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και μείωσε τις σοδειές καλαμποκιού και σογιελαίου.

Ξηρασία

Η ζεστή, ξηρή περίοδος πυροδότησε δασικές πυρκαγιές σε χώρες από την Ισπανία μέχρι τη Σλοβενία, με αποτέλεσμα περισσότερες εκπομπές σε όλη την ΕΕ και τη Βρετανία από οποιοδήποτε άλλο καλοκαίρι τα τελευταία 15 χρόνια.

Στη Βρετανία το 2022 ήταν το πιο ζεστό έτος, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα σταματήσουν να αυξάνονται μόνο αν οι χώρες μειώσουν τις εκπομπές τους στο «καθαρό μηδέν» αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκπέμπουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα από όσα απομακρύνουν.

Η 27μελής ΕΕ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και άλλες χώρες δεσμεύθηκαν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο μέχρι το 2050, με την Κίνα και την Ινδία να σκοπεύουν να τον φθάσουν αργότερα.

Παρά αυτές τις μακροπρόθεσμες υποσχέσεις, οι παγκόσμιες εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφθασαν κατά μέσο όρο τα 417 ppm το 2022 – το υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια, ανέφερε το C3S.

Άλλες περιοχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα έτος κλιματικής καταστροφής, καθώς η παγκόσμια υπερθέρμανση εξακολούθησε να πλήττει πιο σκληρά τους φτωχούς και ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη. Οι πλημμύρες στο Πακιστάν προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 1.700 ανθρώπων, ενώ η ξηρασία αποδεκάτισε το ζωικό κεφάλαιο στη Σομαλία.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού από τους AHEPA Βόλου

xristiana

O πιο ενεργός πλανήτης σήμερα είναι η Αφροδίτη – Τι σημαίνει αυτό για τα ζώδια

xristiana

Δράσεις Για Την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία

xristiana