ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΡΑΕ: «Πράσινο» στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το αιολικό των 79,8 MW στο Μαρμάρι

18/1/2023

Η ΡΑΕ έδωσε το «πράσινο φως» για το νέο αιολικό project των 79,8 MW το οποίο προγραμματίζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην περιοχή της Εύβοιας.

Πρόκειται, ειδικότερα, για αιολικό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 79.8 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 79.8 MW στη θέση Λογκάκι-Λεκάνη-Ξεροπούσι-Πολυρέμα-Λυκούρδι της Δημοτικής Ενότητας Καρύστου, Μαρμαρίου, του Δήμου Καρύστου. Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλα που βρίσκονται υπό κατασκευή ή σχεδιασμό στο πλαίσιο του κολοσσιαίου επενδυτικού προγράμματος στον τομέα των ΑΠΕ που υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η εταιρεία είχε υποβάλει στις 2 Ιουνίου 2021 στην Αρχή αίτηση για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικών Έργων για το συγκεκριμένο project, ενώ στη συνέχεια είχαν εκφραστεί ορισμένες αντιρρήσεις επί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης που πρόκειται να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην απόφαση της Αρχής, «η εξέταση των αντιρρήσεων παρέλκει, καθώς τα θέματα αυτά εξετάζονται κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σε μεταγενέστερο στάδιο από την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού, από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Περαιτέρω κρίθηκε ότι η θέση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών εμπίπτει στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Μαρμαρίου, όπου διαπιστώνεται ότι η αθροιστική πυκνότητα των αιολικών εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 119,07 τυπικές ανεμογεννήτριες. Συνεπώς, εν προκειμένω, δεν υφίσταται υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας της εν λόγω Δημοτικής Ενότητας, η οποία προσδιορίζεται σε 199,96 τυπικές ανεμογεννήτριες.

Ακόμη, βάσει του συνόλου των εγγράφων και στοιχείων του φακέλου διαπιστώθηκε ότι η αίτηση πληροί τις οριζόμενες στο θεσμικό πλαίσιο προϋποθέσεις χορήγησης Βεβαίωσης Ειδικού Έργου.

Έτσι το έργο έλαβε την έγκριση της ΡΑΕ, ενώ η άδεια έχει διάρκεια 25 ετών (έως 17/1/2048).

Το έργο θα περιλαμβάνει 19 ανεμογεννήτριες διαμέτρου 136 μ., και η χρηματοδότηση θα γίνει από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέσω ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικών δανείων.

Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή ανεξάρτητης διασύνδεσης από τη Νότια Εύβοια στην Αττική. Ειδικότερα, το εν λόγω ενιαίο έργο θα διασυνδεθεί στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης, με φορέα υλοποίησης την ΤΕΝΕΡΓ.

Η διασύνδεση του αιολικού σταθμού θα πραγματοποιηθεί σε ΚΥΤ (π.χ. περιοχή Νέας Μάκρης), με κατάλληλο σχεδιασμό, όπως θα προσδιορισθεί κατά τη χορήγηση της προσφοράς σύνδεσης από τον Διαχειριστή. Ο φορέας υλοποίησης θα μεριμνήσει για την αδειοδότηση και κατασκευή των έργων διασύνδεσης και βαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με τις δαπάνες για την κατασκευή πλήρους διασύνδεσης του σταθμού μέχρι τα όρια του Συστήματος.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη σχεδιάσει ένα επενδυτικό πλάνο για την «πράσινη ενέργεια», το οποίο προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και με στόχο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της να φτάσει τα 6,4 GW έως το 2029, με ενδιάμεσο στόχο τα 3,3 GW στο τέλος του 2025. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,2 GW.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.comr

Related posts

Είστε αναβλητικοί; Δείτε από τι κινδυνεύετε

xristiana

Θεσσαλονίκη: Δράση Δεντροπροστασίας Στην Αλεξάνδρου Σβώλου

xristiana

Εκδήλωση με θέμα τη χημεία στο Κ.Α.Μ. & στην Πλατεία Κατεχάκη

xristiana