4/1/2023
Υλικά
Μερίδες: 8
- 1 γαλλική μπαγκέτα σε φέτες και στη συνέχεια κάθε φέτα σε κυβάκια
- 350 γρ. χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας μας, σε μεγάλα κομμάτια
- 200 γρ. μπέικον άκοπο (ή καλής ποιότητας πανσέτα), κομμένο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
- 250 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 450 γρ. σπανάκι (καθαρό βάρος), πλυμένο, στεγνό και χοντροκομμένο
- 6 λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες και πολύ ψιλοκομμένες
- 9 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 600 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αλμυρή πουτίγκα αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στη συνέχεια, στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
- Απλώνουμε εκεί τα κυβάκια μπαγκέτας και τα ψήνουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντάς τα μια-δυο φορές, μέχρι να ροδίσουν απαλά και να γίνουν κρουτόν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λουκάνικα για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε το μπέικον ή την πανσέτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει λίγο.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σπανάκι, σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθεί.
- Ρίχνουμε και τις λιαστές ντομάτες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε τα λουκάνικα από το μείγμα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα ρίχνουμε ξανά στο μείγμα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα και την πάπρικα.
- Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τα μισά κρουτόν μπαγκέτας.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω το μισό μείγμα λουκάνικου.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα κρουτόν μπαγκέτας και στρώνουμε το υπόλοιπο μείγμα λουκάνικου.
- Περιχύνουμε με το μείγμα αυγών-γάλακτος και πιέζουμε ελαφρά το μείγμα με μια σπάτουλα για να μουσκέψει όσο γίνεται στο υγρό μείγμα.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε κατά μέρος για 2-3 ώρες.
- Το ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
- Σερβίρουμε την πουτίγκα χλιαρή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.