14/1/2023
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 800 γρ. μοσχάρι, κομμένο σε κύβους 5 εκ.
- 350 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό με 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
- 2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κρέας με τα ρεβύθια στον φούρνο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Ξεπλένουμε τα ρεβύθια με άφθονο νερό, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα βαθύ ταψί βάζουμε το κρέας, το κρεμμύδι, την ντομάτα και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με 250 ml ζεστό νερό και ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να βράζουν.
- Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο, προσθέτουμε τα ρεβύθια και ζεστό νερό τόσο, ώστε να τα καλύπτει.
- Πασπαλίζουμε με το κύμινο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά, τα ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς το κρέας και τα ρεβύθια.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλη 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και τα ρεβύθια όσο μας αρέσει και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό, για να μη στεγνώσει το φαγητό
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.