28/1/2023
Υλικά για 4 άτομα
• 1 μπακαλιάρο (μόνο η ουρά, χωρίς το κεφάλι) ή πέστροφα
• 80 γρ. καπνιστός σολομός ψιλοκομμένος
• 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3 πατάτες βρασμένες, καθαρισμένες λιωμένες με πιρούνι
• 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 3 κουταλιές της σούπας φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
• 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
• αλεύρι για το πασπάλισμα
• 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
• αλάτι, πιπέρι
ΒΗΜΑ 1. Βράζετε τον μπακαλιάρο ή την πέστροφα 7΄σε νερό και αφαιρείτε τυχόν κόκαλα και πέτσα. Κομματιάζετε τη σάρκα του ψαριού και τη ρίχνετε σε μπολ. Προσθέτετε τον καπνιστό σολομό, το κρεμμύδι, τις πατάτες, το σκόρδο, τα αυγά, δύο κουταλιές της σούπας λάδι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, αλάτι και φεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι.
ΒΗΜΑ 2. Ζυμώνετε με τα χέρια σας το μείγμα και το πλάθετε σε δώδεκα κροκέτες. Τις αφήνετε στο ψυγείο 30΄. Τις πιέζετε για να πλατύνουν. Πασπαλίζετε τις ψαροκροκέτες με αλεύρι, τις ραντίζετε με το χυμό λεμονιού και μετά τις ξαναπασπαλίζετε με αλεύρι.
ΒΗΜΑ 3. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζετε τις κροκέτες ψαριού από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνετε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε.
Πηγή: https://www.icookgreek.com