Ο Φραντς Σούμπερτ (Franz Schubert) ήταν ονομαστός αυστριακός συνθέτης, που γεφύρωσε την κλασική με τη ρομαντική μουσική. Είναι φημισμένος για τη μελωδία και την αρμονία των τραγουδιών του (λίντερ) και τη μουσική δωματίου. Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει επίσης, συμφωνίες, λειτουργίες και έργα για πιάνο.
Ο Φραντς Πέτερ Σούμπερτ γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1797 στο Χίμελπφορτγκρουντ, προάστιο της Βιέννης. Ο πατέρας του Φραντς Τέοντορ Σούμπερτ ήταν δάσκαλος στο τοπικό ενοριακό σχολείο και η μητέρα του Ελίζαμπετ Βιτς οικιακή βοηθός πριν από τον γάμο της.
Άρχισε να συνθέτει μουσική από 13 ετών
Ο νεαρός Φραντς έμαθε να παίζει πιάνο, βιολί και βιόλα κι έπαιζε βιόλα στο οικογενειακό κουαρτέτο εγχόρδων. Στα 7 του έγινε μέλος της χορωδίας του χωριού του και τέσσερα χρόνια αργότερα κέρδισε μία θέση στη χορωδία της Αυλής της Βιέννης – γνωστή σήμερα ως Vienna Choir Boys – και στο αυτοκρατορικό σχολείο με καθηγητή τον γνωστό συνθέτη Αντόνιο Σαλιέρι. Έγινε πρώτος βιολιστής στην ορχήστρα του σχολείου και άρχισε να συνθέτει σε ηλικία 13 ετών.
Στα 16 του η φωνή του άλλαξε και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αυτοκρατορικό σχολείο. Επέστρεψε την πατρίδα του και δίδαξε στο σχολείο του πατέρα του έως το 1818, οπότε παράτησε τη δουλειά του δασκάλου για ν’ αφιερωθεί αποκλειστικά στη μουσική. Λένε πως την ώρα της διδασκαλίας συχνά ξεχνιόταν και άρχιζε να συνθέτει.
Ως συνθέτης τραγουδιών (λίντερ), ο Σούμπερτ είναι αναμφίβολα χωρίς αντίπαλο. Μετέτρεπε τα ποιήματα σε μουσική αβίαστα. Μπορούσε να συνθέτει, την ίδια ώρα που συνομιλούσε με γνωστούς του για άσχετα θέματα. Έγραψε οκτώ τραγούδια σε μία μέρα, 146 σε έναν χρόνο, περισσότερα από 600 στη μικρή σε διάρκεια ζωή του. Οι συνθέσεις του έφεραν την τέχνη της γερμανικής τραγουδοποιίας στο απόγειό της.
Τα πιο γνωστά τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ
Μεταξύ των πιο γνωστών τραγουδιών του Σούμπερτ είναι «Ο βασιλιάς των ξωτικών» («Erlkönig») σε ποίηση Γκαίτε, «O Οδοιπόρος» («Der Wanderer»), «Ο δίδυμος» («Der Doppelgänger») σε ποίηση Χάινε, «Η Μαργαρίτα με τη ρόκα» («Gretchen am Spinnrade»), «Sylvia» και οι κύκλοι τραγουδιών «Η Ωραία Μυλωνού» («Die schöne Müllerin») και «Χειμωνιάτικο Ταξίδι» («Winterreise»).
Άφησε πολλά ημιτελή έργα και αποσπάσματα σε πολλές μορφές. Ολοκλήρωσε επτά συμφωνίες (Συμφωνία Νο 8 και Συμφωνία Νο 9) και άλλα ορχηστρικά έργα, πολυάριθμα χορωδιακά έργα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται επτά «Λειτουργίες».
Η μουσική δωματίου του περιλαμβάνει 16 κουαρτέτα εγχόρδων και το γνωστό κουϊντέτο «Η Πέστροφα» («Die Forelle») για βιολί, βιόλα, τσέλο, κοντραμπάσο και πιάνο και το «Κουιντέτο Εγχόρδων» σε Ντο μείζονα. Έγραψε επίσης πολλά έργα για πιάνο, μεταξύ των οποίων περίπου 20 σονάτες (Νο 14, Νο 17 και 18).
Ο Σούμπερτ ήταν πάντα φτωχός. Έθεσε δύο φορές υποψηφιότητα για μία θέση διευθυντή ορχήστρας, χωρίς επιτυχία. Έγραψε πολλές όπερες σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρήματα, αλλά δεν παίχτηκαν ποτέ.
Ο Φραντς Σούμπερτ πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1828 στη Βιέννη. Ήταν μόλις 31 ετών. Η επίσημη διάγνωση ήταν τυφοειδής πυρετός, ενώ κάποιοι ιστορικοί κάνουν λόγο για σύφιλη.
VIDEOS
Gretchen am Spinnrade, Renee Fleming
Σούμπερτ-Συμφωνία αρ. 8 («Ημιτελής»)
Φραντς Σούμπερτ – Κουϊντέτο «Η Πέστροφα»
Franz Schubert – Ροζαμούνδη (Εισαγωγή)
Πηγή: https://www.sansimera.gr