ΚεντρικήΠεριβάλλον

Το Δημόσιο αποσύρεται από τη διεκδίκηση ακινήτων εντός σχεδίου

24/1/2023

Τέλος στην «δήμευση» χιλιάδων ιδιοκτησιών βάζει διάταξη νόμου του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία το δημόσιο παύει να διεκδικεί ακίνητα εντός σχεδίου πόλεων που κάποτε υπήρξαν δημόσια δασικά αλλά στη συνέχεια έχασαν το δασικό τους χαρακτήρα χωρίς όμως να φύγουν από την διαχείριση του υπουργείου Οικονομικών.

Τα ακίνητα αυτά ενώ έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο από τους πολίτες που έχουν πληρώσει αντίστοιχα φόρους μεταβίβασης για την αγορά τους καθώς και ΕΝΦΙΑ, το Ελληνικό δημόσιο -καθ’ υπόδειξη των Διευθύνσεων Δασών- μέχρι σήμερα διεκδικούσε υποβάλλοντας ενστάσεις κατά των ιδιωτών.

Με τον τρόπο αυτό σε πολλές περιοχές της Αττικής και της χώρας το δημόσιο βρέθηκε να διεκδικεί ολόκληρες πολυκατοικίες  και  δομημένους χώρους, προκαλώντας σοβαρές δικαστικές εμπλοκές στους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιμέτωποι με το Δημόσιο και τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πολίτες στους Δήμους Νέου Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Αγίας Βαρβάρας, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Γαλατσίου, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Με την νέα διάταξη (άρθρο 15) του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο για την εξαγορά καταπατημένων δασικών εκτάσεων που δόθηκε σε διαβούλευση, το Δημόσιο θα απέχει στο εξής από την άσκηση αγωγών σε ακίνητα που βρίσκονται σε εκτάσεις εντός σχεδίων πόλεως ή οικισμού και για τα οποία δεν εφαρμόζεται ο νόμος περί προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων (998/1979 ).

Όπως αναφέρει η ρύθμιση, τα ακίνητα αυτά έχουν περιέλθει στη διαχειριστική αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών με πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής. Επειδή όμως τα πρωτόκολλα αυτά συνοδεύονταν κατά την υποβολή δηλώσεων και ενστάσεων στο κτηματολόγιο μόνο από στοιχεία εδαφικού εντοπισμού, οι Κτηματικές Υπηρεσίες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για αυτά και επομένως δεν υπάρχουν βάσιμες ελπίδες δικαίωσης των θέσεων του Ελληνικού Δημοσίου. «Σταθμίζοντας όλα τα ανωτέρω καθώς και την αναστάτωση που προκαλείται και θα συνεχίσει να προκαλείται στην κοινωνική και οικονομική ζωή εκ των ως άνω εν πολλοίς ανυποστήρικτων ενστάσεων και αγωγών του Δημοσίου, ο νομοθέτης επιλέγει να απέχει στο εξής από την άσκηση» αναφέρει το σκεπτικό του νόμου.

Πώς μπερδεύτηκε το κουβάρι

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Οι περιοχές που είχαν δασικό χαρακτήρα στις αεροφωτογραφίες του 1945 οφείλουν, σύμφωνα με τις Διευθύνσεις Δασών, να σταλούν στις Κτηματικές Υπηρεσίες για να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπέβαλλαν τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο χωρίς να εξετάσουν τις πραγματικές συνθήκες και τις μεταβολές  στα ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία είναι δομημένες επιφάνειες, με την επίκληση του τεκμηρίου του Δημοσίου.

Το πρόβλημα επιτάθηκε από το γεγονός ότι πολλά ειδοποιητήρια –κοινοποιήσεις του Δημοσίου προς τους πολίτες για τις διεκδικήσεις, καθυστέρησαν να αποσταλούν ή επιστράφηκαν από το ταχυδρομείο, με αποτέλεσμα είτε να κοινοποιούνται στο παρά πέντε της εκδίκασης των ενστάσεων από τις αρμόδιες επιτροπές, είτε να φτάσουν εκ των υστέρων στους θιγόμενους πολίτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάνουν και τις προθεσμίες των Επιτροπών Ενστάσεων, στις οποίες ο κόσμος μπορεί να υπερασπιστεί την περιουσία του.

Με βάση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο αποσύρεται από την διεκδίκηση από ακίνητα εντός σχεδίων πόλεως ή οικισμού, εφόσον πρώτον, ο ιδιώτης έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και δεν έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί σε αυτόν ή τους δικαιοπαρόχους από την οικεία κτηματική υπηρεσία Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής  ή Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης. Δεύτερον, εφόσον για το ακίνητο αυτό δεν προβάλλονται δικαιώματα του Δημοσίου για άλλο λόγο. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για εκτάσεις, οι οποίες στο σχέδιο πόλης ή οικισμού αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, πάρκα ή άλση.

Στελέχη του Κτηματολογίου υποστηρίζουν ότι το ζήτημα των δηλώσεων του Δημοσίου αντιμετώπισε ο νόμος 4389/ 2016, ο οποίος στις μεταβατικές διατάξεις αναφέρει ότι στα εντός σχεδίου το Δημόσιο δεν υπόκειται σε υποχρέωση δήλωσης ή ένστασης. Ωστόσο στο σημείο αυτό υπήρχε ένα είδος κενού στην ερμηνεία του θεσμικού πλαισίου, με αποτέλεσμα το δημόσιο να συνεχίζει να υποβάλλει δηλώσεις και οι πολίτες να ταλαιπωρούνται.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε νιασιναμίδη και υαλουρονικό οξύ συνδυαστικά;

xristiana

Πασχαλινό μπαζάρ του Συλλόγου Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας

xristiana

Εύξεινος Λέσχη | Θέατρο, τραγούδια χοροί

xristiana