ΚεντρικήΠεριβάλλον

Σχεδόν 400.000 κεραυνοί λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου της Τόνγκα

9/1/2023

Όταν το ηφαίστειο Hunga Tonga-Hunga Ha’apai εξερράγη τον Ιανουάριο του 2022, προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο προκάλεσε εκτεταμένα κύματα τσουνάμι, αλλά έβγαλε επίσης μια τεράστια ποσότητα υδρατμών που θερμαίνουν το κλίμα στη στρατόσφαιρα της Γης.

Τώρα οι ερευνητές σε μια νέα έκθεση αποκάλυψαν και κάτι άλλο: η έκρηξη προκάλεσε περισσότερες από 25.500 αστραπές μέσα σε μόλις πέντε λεπτά. Κατά τη διάρκεια μόλις έξι ωρών, το ηφαίστειο προκάλεσε σχεδόν 400.000 κεραυνούς. Οι μισοί από όλους τους κεραυνούς στον κόσμο συγκεντρώθηκαν γύρω από αυτό το ηφαίστειο κατά την κορύφωση της έκρηξης.

Η “κατακλυσμική έκρηξη” κατέρριψε “όλα τα ρεκόρ”, σύμφωνα με την έκθεση της Vaisala, μιας εταιρείας περιβαλλοντικής παρακολούθησης που παρακολουθεί τους κεραυνούς σε όλο τον κόσμο.

“Είναι η πιο ακραία συγκέντρωση κεραυνών που έχουμε εντοπίσει ποτέ”, δήλωσε στο CNN ο Chris Vagasky, μετεωρολόγος και ειδικός σε θέματα κεραυνών της Vaisala. “Ανιχνεύουμε κεραυνούς εδώ και 40 χρόνια και αυτό είναι πραγματικά ένα ακραίο γεγονός”.

Χρονιά ακραίων φαινομένων για τους κεραυνούς το 2022

Η ετήσια έκθεση της Vaisala διαπίστωσε ότι το 2022 ήταν μια χρονιά ακραίων φαινομένων για τους κεραυνούς. Οι κεραυνοί αυξήθηκαν στις ΗΠΑ το 2022, με περισσότερα από 198 εκατομμύρια κεραυνούς – 4 εκατομμύρια περισσότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν το 2021 και 28 εκατομμύρια περισσότερα από το 2020.

“Συνεχίζουμε μια ανοδική τάση στους κεραυνούς”, δήλωσε ο Vagasky.

Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τους κεραυνούς ως βασικό δείκτη της κλιματικής κρίσης, καθώς το φαινόμενο τυπικά σηματοδοτεί την αύξηση της θερμοκρασίας. Οι κεραυνοί εμφανίζονται σε ενεργητικές καταιγίδες που συνδέονται με μια ασταθή ατμόσφαιρα, απαιτώντας σχετικά θερμό και υγρό αέρα, γι’ αυτό και εμφανίζονται κυρίως σε τροπικά γεωγραφικά πλάτη και αλλού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αλλά το 2022, το Εθνικό Δίκτυο Ανίχνευσης Κεραυνών της Vaisala βρήκε περισσότερους από 1.100 κεραυνούς στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής χιονοθύελλας που έριξε πάνω από 30 ίντσες χιονιού στην πόλη, αλλά συσσωρεύτηκαν ιστορικά ποσά που ξεπέρασαν τα 6 πόδια στα γύρω προάστια κατά μήκος της λίμνης Erie. Το χιόνι από τη λίμνη εμφανίζεται όταν κρύος αέρας φυσά πάνω από ζεστό νερό λίμνης, στην προκειμένη περίπτωση από τις Μεγάλες Λίμνες. Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει ακραία αστάθεια στην ατμόσφαιρα και να οδηγήσει σε αστραπές που μοιάζουν με καταιγίδα, ακόμη και σε χιονοθύελλα.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.comr

Related posts

Αρτηριακή πίεση: Μπορείτε να τη μειώσετε φυσικά – Δείτε πώς (εικόνες)

xristiana

Έως τους 27 βαθμούς η θερμοκρασία

xristiana

ΔΥΠΑ: Αιτήσεις Υποψήφιων Καταρτιζόμενων Στη Σχολή ΑμεΑ Αθηνών

xristiana