ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΡΑΕ: Νέα προσπάθεια αλλά με αυξημένο «πήχη» για να βρει… ρεύμα

26/1/2023

Mε νέο διαγωνισμό οδηγείται η ΡΑΕ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των κτιριακών της εγκαταστάσεων σε ηλεκτρική ενέργεια.

Και τούτο καθώς η προηγούμενη προσπάθεια απέβη άκαρπη δεδομένου ότι δεν υπήρξε ούτε ένας προμηθευτής που να καταθέσει προσφορά.

Στην σχετική απόφαση με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2023 αναφέρεται το αίτημα του Τμήματος Προμηθειών και Παρακολούθησης Έργων και της Ολομέλειας της Αρχής για έγκριση δαπάνης που αφορά την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες του κτηρίου της ΡΑΕ, κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού.

Έτσι, η Αρχή ενέκρινε την πραγματοποίησης δαπάνης, που αφορά την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες του κτηρίου της, κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού, συνολικού ύψους 646.430,40 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ καθώς και κάθε άλλης νόμιμης επιβάρυνσης ή δαπάνης, η οποία δαπάνη θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικονομικών ετών 2023, 2024 και 2025.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται για πόσο διάστημα αφορά η εν λόγω προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν ισχύει το μοντέλο του προηγούμενου διαγωνισμού, δηλαδή για 1+1 χρόνο, τότε το σχετικό κονδύλι είναι σημαντικά αυξημένο κατά περίπου 200.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο προηγούμενος διαγωνισμός αφορούσε κατ’ αρχήν χρονικό διάστημα 12 μηνών, με εκτιμώμενη αξία σύμβασης τις 180.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων λοιπών χρεώσεων αλλά όχι του ΦΠΑ. Επιπλέον, προβλεπόταν δικαίωμα προαίρεσης διάρκειας 12 μηνών, ίδιας εκτιμώμενης αξίας. Έτσι, η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης ανερχόταν στο ποσό των 360.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Μαζί με τον ΦΠΑ 24% (86.400 ευρώ) το κονδύλι έφτανε τις 446.400 ευρώ και θα βάρυνε τον προϋπολογισμό της ΡΑΕ των οικονομικών ετών 2022, 2023, 2024.

Ο επικείμενος διαγωνισμός, εάν και πάλι αφορά κατ’ αρχήν χρονικό διάστημα 12 μηνών, με δικαίωμα προαίρεσης διάρκειας 12 μηνών, αυτό σημαίνει ότι η εκτιμώμενη αξία της αρχικής σύμβασης φτάνει τις 245.643 ευρώ (έναντι 180.000 ευρώ) και μαζί με την προαίρεση τις 491.286 ευρώ (προ ΦΠΑ). Συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24% και των άλλων επιβαρύνσεων η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο αποφασισμένο κονδύλι. Εάν όμως αφορά την τριετία 2023-2025, -κάτι μάλλον απίθανο-, τότε υπολείπεται και του προηγούμενου διαγωνισμού.

Αυτός ο πρώτος διαγωνισμός, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής, είχε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 23η Νοεμβρίου 2022.

Στη σχετική απόφαση περί κήρυξης άγονου του διαγωνισμού «Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας για τις ανάγκες του κτηρίου της ΡΑΕ» αναφέρονταν όλα τα απαραίτητα βήματα που έγιναν. Συγκεκριμένα, δηλαδή, οι αποφάσεις έγκρισης πραγματοποίησης δαπάνης εκτιμώμενης αξίας 360.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων λοιπών χρεώσεων, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ), έγκρισης ανάληψης της σχετικής πολυετούς υποχρέωσης, έγκρισης των όρων διενέργειας του Ηλεκτρονικού Δημόσιου Ανοιχτού Διαγωνισμού, καθώς και σύστασης των συλλογικών οργάνων κλπ.

Στη συνέχεια σημειωνόταν το γεγονός ότι δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά έως και την 23-11-2022.

Έτσι, η Ολομέλεια της ΡΑΕ κατά τη συνεδρίασή της στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2022, αποφάσισε την αποδοχή της εισήγησης της Επιτροπής Διαγωνισμού για την κήρυξή του ως άγονου λόγω μη υποβολής προσφορών και την επαναπροκήρυξη του με τροποποίηση των όρων της διακήρυξης.

Μένει να δούμε πότε θα βγει στον αέρα ο νέος διαγωνισμός και με ποιους όρους, αλλά κυρίως εάν αυτή τη φορά θα είναι «εύστοχος» ώστε να βρεθεί πρόθυμος προμηθευτής…

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εγκατάσταση Seatrak στις παραλίες του Δήμου Μεσσήνης

xristiana

«Πως να χρηματοδοτήσετε την επιχειρηματική σας ιδέα»: Σεμινάριο στο ΠΘ

xristiana

Αίμα μέσα στο μάτι: Από τι προκαλείται και τι χρειάζεται να γίνει

xristiana