21/1/2023
Μερίδες: 4
Υλικά Συνταγής
- 8 μέτριες πατάτες πλυμένες καλά
- 300 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά τριμμένα
- 60 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. μπέικον ή καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε κύβους ή λωρίδες
- 100 ml λευκό κρασί
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένος άνηθος
Εκτέλεση
- Βουτυρώνετε κάθε πατάτα και την τυλίγετε με αλουμινόχαρτο. Τις βάζετε στο ταψί και τις ψήνετε στους 180° C για 50′ μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρείτε προσεκτικά τα αλουμινόχαρτα και τις κόβετε στη μέση.
- Ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι λίγο απ’ το υπόλοιπο βούτυρο και προσθέτετε το κρασί, τα τυριά και την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγανάκι το μπέικον ή το ζαμπόν μαζί με το κρεμμυδάκι στο βούτυρο που απέμεινε. Περιχύνετε τις ζεστές πατάτες με τη σάλτσα του τυριού, μοιράζετε το μπέικον ή το ζαμπόν με το κρεμμυδάκι, πασπαλίζετε με λίγο άνηθο (ή άλλο φρέσκο μυρωδικό) και σερβίρετε αμέσως.
Πηγή: https://www.icookgreek.com