Κεντρική

Μίμης Δομάζος: Ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ο Μίμης Δομάζος είναι ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε η Ελλάδα. Το «10 το καλό» του Παναθηναϊκού, ο «στρατηγός», όπως αποκλήθηκε για τα ηγετικά του προσόντα μέσα στο γήπεδο, που όμοιό του παίκτη αναζητά ακόμη το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μικρός το δέμας (1,68 μ.), αγωνιζόταν στη θέση του μεσοεπιθετικού και διακρινόταν για την ακατάβλητη αντοχή του, την επινοητικότητά του, την ικανότητά του στην ντρίμπλα και τις δημιουργικές του πάσες, ειδικά στις μακρινές πάσες ακριβείας. Ξεκίνησε και τελείωσε την καριέρα του στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου στον Παναθηναϊκό, με ένα σύντομο πέρασμα από την ΑΕΚ.

Με μια μπάλα στις αλάνες

Ο Μίμης (Δημήτρης) Δομάζος γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942 στους Αμπελοκήπους, συνοικία της Αθήνας, και μεγάλωσε δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο πατέρας του ήταν υγειονομικός υπάλληλος με καταγωγή από τη Σάμο και η μητέρα του νοσοκόμα μικρασιάτικης καταγωγής.

Ο Τάκης Λουκανίδης, ο Μίμης Δομάζος και ο Κώστας Τουμπέλης το 1963

Από μικρός έπαιζε μπάλα στις αλάνες της περιοχής και στα 13 του έβγαλε δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να μπορεί ν’ αγωνίζεται. Σύντομα το όνομά του άρχισε ν’ ακούγεται στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και προσέλκυσε τον ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Τον είδε ο τότε προπονητής των «πρασίνων», ο γιουγκοσλάβος Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς και εντυπωσιασμένος από τις κινήσεις του μέσα στο γήπεδο εισηγήθηκε την απόκτησή του.

Ο Δομάζος στον Παναθηναϊκό

Η ανεπίσημη πρεμιέρα του Δομάζου με τα πράσινα έγινε σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1958 κι έληξε με 2-0 υπέρ της «Ένωσης». Αγωνίστηκε ως δεξί εξτρέμ κι εντυπωσίασε με την ποδοσφαιρική του δεξιοτεχνία θεατές και ειδικούς του αθλήματος. Το καλοκαίρι του 1959 εντάχθηκε κι επίσημα στον Παναθηναϊκό σε ηλικία 17 ετών «για ένα κοστούμι και μια πορτοκαλάδα», όπως είχε δηλώσει.

Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε από τον Αύγουστο του 1959 έως έως τον Μάιο του 1978, οπότε θεωρήθηκε τελειωμένος από τους «πράσινους» και συνέχισε την καριέρα στην ΑΕΚ. Τον Δεκέμβριο του 1979 επανήλθε στον Παναθηναϊκό με ενέργειες της νεοσύστατης ΠΑΕ και προσωπικά του Γιώργου Βαρδινογιάννη για να ολοκληρώσει την ένδοξη καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του τον Μάιο του 1980. Συνολικά αγωνίστηκε σε 536 ματς στην Α’ Εθνική (νυν Σούπερ Λιγκ) – 502 με τον Παναθηναϊκό και 34 με την ΑΕΚ – ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο και παρότι μέσος πέτυχε 139 γκολ (134 με τον Παναθηναϊκό και 5 με την ΑΕΚ).

Οι τίτλοι και η κορυφαία στιγμή της καριέρας του

Στη μακροχρόνια καριέρα του κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους, ρεκόρ για έλληνα ποδοσφαιριστή. Με τον Παναθηναϊκό 9 πρωταθλήματα (1960, 1961,1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977) και 3 κύπελλα (1967, 1969, 1977) και με την ΑΕΚ ένα πρωτάθλημα (1979).

Ο Μίμης Δομάζος ως αρχηγός του Παναθηναϊκού εισέρχεται με την ομάδα του στο Γουέμπλεϊ, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του αποτελεί η συμμετοχή του ως αρχηγός του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (νυν Τσάμπιονς Λιγκ) στο Γουέμπλεϊ κόντρα στον Άγιαξ στις 2 Ιουνίου 1971. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς συμμετείχε και στο τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με αντίπαλο την Νασιονάλ της Ουρουγουάης και το 1977 πανηγύρισε την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου, παρότι δεν αγωνίστηκε στον διπλό τελικό με τη Σλάβια Σόφιας.

Οι συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδος

Ο Μίμης Δομάζος αγωνίστηκε 50 φορές με την Εθνική Ελλάδος και πέτυχε 4 γκολ. Έκανε το ντεμπούτο στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στη φιλική αναμέτρηση με τη Δανία (1-3) στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και την ολοκλήρωσε στο ίδιο γήπεδο στις 11 Νοεμβρίου 1980 στο φιλικό προς τιμήν του με την Αυστραλία (3-3).

Ως μεγαλύτερη ποδοσφαιρική απογοήτευσή του θεωρεί τον αποκλεισμό της γαλανόλευκης από την τελική φάση του Μουντιάλ του Μεξικού το 1970, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες με αντίπαλο τη Ρουμανία. Θεωρούσε την εθνική εκείνη ανώτερη από την ομάδα που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004.

Μετά την αποχώρησή του από τα γήπεδα ασχολήθηκε με επιχειρήσεις στον τομέα της ψυχαγωγίας. Στην προσωπική του ζωή έκανε δύο γάμους και απέκτησε τρεις κόρες. Ο πρώτος του γάμος με τη σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού, που έγινε την Πρωτομαγιά του 1967 στη Μητρόπολη της Αθήνας και λύθηκε με διαζύγιο το 1978, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κοσμικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς.

Πηγή: https://www.sansimera.gr

Related posts

ΥΠΕΝ: 77 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντικές δράσεις μέσω του Πράσινου Ταμείου

xristiana

Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών τα Χριστούγεννα;

xristiana

13ο Jazz στο πάρκο

xristiana