ΚεντρικήΠεριβάλλον

Εντοπίστηκε το πρώτο άστρο που ξεφεύγει από τη μηχανή του σπαγγέτι μιας μαύρης τρύπας

22/1/2023

Με ταυτόχρονη ανακοίνωση της στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας και δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters»  διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη του πρώτου άστρου που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα να αντιστέκεται σθεναρά στην επίθεση που δέχεται από μια μαύρη τρύπα. Είναι γνωστό πώς όταν ένα διαστημικό σώμα και γενικότερα οποιουδήποτε είδους κοσμική δομή και ύλη πέσει στα βαρυτικά δίχτυα μιας μαύρης τρύπας είναι καταδικασμένη σε θάνατο. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι ο τρόπος και ο χρόνος που θα συμβεί το… μοιραίο για το άτυχο κοσμικό σώμα.

Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν κάποια από τα φαινόμενα που προκαλούνται από την βαρυτική έλξη μια μαύρης τρύπας σε άλλα κοσμικά σώματα. Ένα από αυτά είναι η αποκαλούμενη «παλιρροϊκή διατάραξη». Η βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας παραμορφώνει το κοσμικό σώμα ή την ύλη που έχει συλλάβει. Το αντικείμενο παίρνει ένα σχήμα νήματος για αυτό και η επιστημονική κοινότητα ονόμασε το φαινόμενο «σπαγγετοποίηση» αφού η όλη διαδικασία μοιάζει σαν η μαύρη τρύπα να μεταμορφώνει το αντικείμενο σε μακαρόνι πριν τελικά το απορροφήσει ή το καταστρέψει.

Πριν από πέντε χρόνια το ερευνητικό πρόγραμμα εντοπισμού σουπερνόβα ASASSN εντόπισε σε απόσταση 893 εκατ. ετών φωτός από τη Γη μια παλιρροϊκή διάταξη που έλαβε την κωδική ονομασία AT2018fyk. Ερευνητικές ομάδες χρησιμοποίησαν τα επόμενα τέσσερα χρόνια διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια για να κάνουν παρατηρήσεις στο AT2018fyk και διαπίστωσαν ότι εξελίσσεται εκεί ένα πρωτοφανές για όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα φαινόμενο.

Μια μαύρη τρύπα έχει συλλάβει στα βαρυτικά της δίχτυα ένα άστρο αλλά όπως φαίνεται αυτό αντιστέκεται και μάλιστα σθεναρά. Υπό κανονικές συνθήκες το άστρο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό… σπαγγέτι και να έχει αποτελέσει το γεύμα της μαύρης τρύπας.

Όμως αυτό δεν έχει συμβεί και το άστρο συνεχίζει να υπάρχει με τους ερευνητές να αναφέρουν ότι έχει δεχτεί μια ακόμη δυναμική επίθεση από την μαύρη τρύπα η οποία το «πλήγωσε» μεν αλλά δεν το έθεσε ακόμη εκτός μάχης η τελική έκβαση της οποίας βέβαια είναι προδιαγεγραμμένη σύμφωνα με τους ειδικούς αφού αργά ή γρήγορα το άστρο θα υποκύψει τελικά στις… ορέξεις του αντιπάλου του.

Εκτός αν έχουμε μπροστά μας ένα άστρο που θα καταφέρει να διαψεύσει τα κοσμολογικά μοντέλα δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αστροφυσική.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη για την έξαρση του ιού

xristiana

Sleek bun: Πώς θα κάνεις τον πιο κομψό κότσο με shiny αποτέλεσμα

xristiana

Πώς θα πετύχεις το τέλειο smokey eyes;

xristiana