ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΥΠΕΝ: Αλλαγή πλεύσης μελετά η κυβέρνηση στη φορολόγηση των υπερκερδών στη λιανική

19/1/2023

Τον συμψηφισμό αντί της εκταμίευσης πόρων από τα ταμεία των προμηθευτών ενέργειας, φαίνεται ότι εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να κλείσει οριστικά το θέμα με τα υπερκέρδη στον τομέα της λιανικής.

Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες δεν θα έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν πρόσθετες δαπάνες για τα υπερκέρδη αλλά τα χρήματα που τους αναλογούν ως φορολογητέα, θα μπορούν να τα συμψηφίσουν με τις επιδοτήσεις που έχουν πληρώσει  στους καταναλωτές. Μένει να αποσαφηνιστεί ποιες επιδοτήσεις θα ενταχθούν στο μέτρο και οι λεπτομέρειες της ρύθμισης, με τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να δηλώνουν χθες πλήρη άγνοια.

Το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις

Οι πάροχοι, μέχρι πρόσφατα παραπονιούνταν για σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων για την στήριξη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να επιτείνεται το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Πριν τις γιορτές εισέπραξαν ένα μεγάλο μέρος των οφειλών αλλά από τις αρχές του έτους το κουβάρι μπλέχτηκε με τις επιδοτήσεις που αφορούν στους επαγγελματίες. Πρόκειται για τους καταναλωτές  με παροχή ισχύος έως 35 kVA (εστιατόρια, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, κ.α),  τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος και τους αγρότες χωρίς όριο ισχύος και επίπεδο τάσης. Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2022 και από τότε το υπουργείο ζήτησε από τους προμηθευτές να επιδοτούν τους επαγγελματίες και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022, όπως και έγινε.

Οι προμηθευτές τελούσαν εν αναμονή της έγκρισης της σχετικής ρύθμισης  από την ΕΕ και της αντίστοιχης ΚΥΑ  που θα καθόριζε τις λεπτομέρειες. Όμως η έγκριση της DG Gomp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) ήρθε το Φθινόπωρο και οι αποφάσεις της, οι οποίες βάζουν φρένο στις οριζόντιες επιδοτήσεις και θέτουν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, ενσωματώθηκαν σε κοινή υπουργική απόφαση στις αρχές Ιανουαρίου του 2023.

Μεγάλο το κόστος για την προμήθεια

Το πρόβλημα με τους παρόχους είναι ότι τα χρήματα αυτά που είναι σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της αγοράς, της τάξης  αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ειδικά για τις εταιρείες με μεγάλη έκθεση σε επαγγελματίες καταναλωτές και πολύ περισσότερο για την ΔΕΗ, έχουν δοθεί. Στέλεχος εταιρείας προμήθειας με σημαντικό χαρτοφυλάκιο οικιακών πελατών, αναφέρει ότι από την κατηγορία αυτή, προκύπτει μια επιβάρυνση για την εταιρεία τους 10 εκ. ευρώ. Επομένως γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος σε εταιρείες με μεγαλύτερη έκθεση σε επαγγελματίες πελάτες.

Η ΚΥΑ θέτει ζητήματα κρατικών ενισχύσεων και βάζει όρια στην χορήγηση των μέτρων στήριξης ενώ παράλληλα μεταφέρει την ευθύνη του ελέγχου των επαγγελματιών στις ίδιες τις εταιρείες. Η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι προμηθευτές καλούνται να ζητήσουν οι ίδιοι υπεύθυνες δηλώσεις από τους πελάτες τους για να διαπιστώσουν αν καλύπτουν  τα όρια των κρατικών ενισχύσεων και να επωμιστούν αντίστοιχα και τα βάρη της ρύθμισης. Ο λόγος είναι ότι πολλοί εξ αυτών έχουν αλλάξει πάροχο επομένως είναι δύσκολο να αναζητηθούν και να πιστοποιήσουν όσα προβλέπει η ρύθμιση με επιπλέον αγκάθι ότι η ΚΥΑ εξαιρεί από την καταβολή των επιδοτήσεων τον Ιανουάριο του 2022.

Πώς υπολογίζονται τα υπερκέρδη

Χθες ο υπουργός ΠΕΝ κ. Κώστας Σκρέκας στο περιθώριο της παρουσίασης για το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), ανέφερε ότι το υπουργείο είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την ΡΑΕ ώστε να προχωρήσει στην οριστικοποίηση της διαδικασίας είσπραξης των υπερκερδών χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνει. Υπενθυμίζεται ότι η φορολόγηση έχει θεσμοθετηθεί από τα μέσα Νοεμβρίου  και αναμένεται η κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της μεθοδολογίας υπολογισμού του ποσού αυτού.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που συνδράμει για άλλη μια φορά το ΥΠΕΝ, έχει καταθέσει από τις παραμονές Χριστουγέννων στην πολιτική ηγεσία την  εισήγησή της για τον μηχανισμό και έχει κάνει κάποιες παραδοχές για τον καθορισμό των κερδών που υπολογίζονται κατά πληροφορίες από 300 έως 400 εκ. ευρώ με ένα εύλογο κέρδος ανά μεγαβατώρα από 25 έως 35 ευρώ.

Στην εξίσωση για την μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η ΡΑΕ, μπήκαν η μεσοσταθμική τιμή χρέωσης του κάθε προμηθευτή στην υψηλή, μέση και χαμηλή τάση, η εύλογη μέση τιμή (μεσοσταθμική τιμή αγοράς εξισορρόπησης συν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους) ανά μήνα, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που έχει τιμολογήσει και οι ζημιές από το hedging, τα λειτουργικά κόστη και οι επισφάλειες για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του νέου μηχανισμού (Αύγουστο έως Οκτώβριο 2022). Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο έχει καταρτίσει την ΚΥΑ, η οποία θα προβλέπει φορολόγηση όχι με ενιαίο τρόπο αλλά εξατομικευμένα ανά πάροχο, με βάσει τις παραμέτρους που καθορίζουν το κόστος.

Χθες ο Ο κ. Σκρέκας δεν απέκλεισε αντί του υπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο να συμπεριληφθεί και ο Γενάρης και να υπάρξει ένας εξάμηνος απολογισμός. Αν συμβεί αυτό, λένε οι εταιρείες επαρκή οικονομικά στοιχεία για τον Ιανουάριο δεν θα έχουν πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 3/8

xristiana

Essence: Γιατί γίνεται τόσος χαμός με αυτό το προϊόν ενυδάτωσης;

xristiana

Φθιώτιδα: Σε «καραντίνα» πλατάνια σε έκταση 1.000 στρεμμάτων – Η επιδημία που τα «θερίζει»

xristiana