29/12/2022
Υλικά: • 1 μεγάλο κουνουπίδι • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη • 1 κουταλιά βούτυρο και λίγο ακόμη για το άλειμμα του σκεύους • 1 – 1 1/2 φλιτζάνι μπεσαμέλ έτοιμη ή σπιτική (σύμφωνα με τη βασική συνταγή) • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι • 4 αυγά χτυπημένα • λίγη φρυγανιά τριμμένη • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: 1. Χωρίζετε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια, αφού το καθαρίσετε, και το βάζετε να βράσει σε αλατισμένο νερό 8′-10′. Το στραγγίζετε το και το αφήνετε να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί. 2. Λιώνετε το βούτυρο σε τηγανάκι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. 3. Βουτυρώνετε καλά ένα πυρέξ ταψάκι και το πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. 4. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της ή της βασικής μας συνταγής, της προσθέτετε το τυρί και το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο. 5. Τέλος ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά, το κουνουπίδι και λίγο αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και ανακατεύετε καλά. Μεταφέρετε το μείγμα στο πυρέξ και ψήνετε για 50′ στους 180° C.