ΚεντρικήΠεριβάλλον

Eλλάδα, Βέλγιο, Ιταλία και Πολωνία δεν θα δεχθούν απόφαση με ειδική πλειοψηφία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο (vid)

19/12/2022

Κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού. Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού κι αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση.

Οι Υπουργοί ενέργειας των 4 κρατών- μελών δεν δέχονται την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα. Τέλος, αν η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν σήμερα αναδείξει προβλήματα, οι Υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

Η  πρόταση για πλαφόν στο αέριο στα 188 ευρώ τη μεγαβατώρα θα στείλει το σωστό μήνυμα στην αγορά, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες. «Είμαστε σίγουροι ότι το προτεινόμενο πλαφόν στο αέριο θα λειτουργήσει ομαλά», διαμήνυσε ο υπουργός.

Η δήλωση του Κώστα Σκρέκα:

«Λάβαμε μια ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση για το πλαφόν σήμερα,. Είναι καθήκον μας να φέρουμε σε πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα ήμασταν τόσο επίμονοι αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτό είναι το καλύτερο λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα για αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και ενότητα θα είναι η απαρχή για μια καλύτερη χρονιά για όλους τους πολίτες. Εχουμε πει ήδη ότι το πλαφόν στα 275 ευρώ αρχικά δεν υφίσταται άρα οποιοδήποτε πλαφόν μεταξύ 150 και 190-200 θα είναι λειτουργικό.

Νομίζω ότι ένα πλαφόν στα €188 θα είναι το σωστό σήμα για τις αγορές.

Ολοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να συμβιβαστούμε και να βρούμε μια λύση. Το καλύτερο για τους πολίτες είναι να συμβιβαστούμε.

Τα όρια που έχουμε βάλει θα μας βοηθήσουν να μην υποφέρουμε από τις υπερβολικά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο.

Είναι τώρα η ώρα να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε έναν διορθωτικό μηχανισμό και να τον προσαρμόσουμε ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα φέρει και τις πρακτικές επιπλοκές που μπορεί να έχει.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο μηχανισμός θα λειτουργήσει σωστά και ότι θα φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό για την εφαρμογή του».

https://newsroom.consilium.europa.eu/embed/242169

Βάση της τελικής διαπραγμάτευσης αποτελεί η νέα πρόταση της Τσεχικής Προεδρίας για την μείωση του ανώτατου ορίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

Κατά τις πληροφορίες διεθνών μέσων, η τελευταία αναθεωρημένη πρόταση κοινοποιήθηκε στα κράτη μέλη το Σάββατο και έρχεται λίγες μέρες αφότου η Σύνοδος Κορυφής άνοιξε το δρόμο για μια γρήγορη συμφωνία επί του μέτρου παρέμβασης στην αγορά.

Εάν επιβεβαιωθεί η συμφωνία θα πρόκειται για μια δικαίωση των θέσεων και της Ελλάδας, η οποία μαζί με την Ιταλία, την Πολωνία, το Βέλγιο κ.α. ζήτησαν με επιμονή ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ/MWh.

Kλειστή σύσκεψη της συμμαχίας υπέρ ενός ρεαλιστικού πλαφόν

Κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ διοργανώθηκε χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού.

Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού κι αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση.

Οι Υπουργοί ενέργειας των 4 κρατών- μελών δεν δέχονται την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα. Τέλος, αν η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν σήμερα αναδείξει προβλήματα, οι Υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

H λύση που προσφέρεται μπορεί να ικανοποιήσει τόσο εκείνες τις χώρες που ζήτησαν να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όσο και εκείνες που το φοβούνται, υπογράμμισε ο Τσέχος Υπουργός Ζόζεφ Σικέλα προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα αυτό να είναι το τελευταίο συμβούλιο ενέργειας υπό την τσεχική προεδρία.

«Σήμερα, πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν μηχανισμό ο οποίος θα αποτρέπει τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Σικέλα σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να σταματήσει από να έχουμε σήμερα συμφωνία και με το δεδομένο ότι οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι μας κάλεσαν να το κάνουμε».

«Γνωρίζω ότι ένας αριθμός χωρών εκφράζει ανησυχία για πιθανή απώλεια της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή αγορά ή πιθανή έλλειψη φυσικού αέριου . Γι’αυτό από τη μία πλευρά προτείνουμε μία λύση, έναν μηχανισμό ο οποίος θα είναι ένα προσωρινό φρένο έκτακτης ανάγκης και στον οποίο έχουμε ενσωματώσει πολλές δικλείδες ασφαλείας που θα μας επιτρέπουν να απενεργοποιούμε τον μηχανισμό σε περίπτωση που που δούμε ότι δεν λειτουργεί. Για παράδειγμα σε περίπτωση που υπάρχει πραγματική έλλειψη φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό έδαφος ή σε ένα ή μερικά κράτη μέλη ή σε περίπτωση μείωσης των τιμών», επισήμανε ο Υπουργός της προεδρεύουσας χώρας Τσεχίας.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή βίντεο: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μέχρι Τις 11 Φεβρουαρίου Οι Αιτήσεις Για Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 30 Ετών Και Άνω Σε 6 Περιφέρειες, Με Έμφαση Στις Γυναίκες

xristiana

Έξι συμβουλές από ειδικούς για να κάνετε το άρωμά σας να διαρκέσει περισσότερο

xristiana

#Κανείς Μόνος: «Είμαι εδώ….Μίλα!»

xristiana