News ΑΜΕΑΚεντρική

28o Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας

11/12/2022

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στον κλάδο της Ρευματολογίας, τόσο σε θεραπευτικό όσο και σε διαγνωστικό επίπεδο, θα βρεθούν στο επίκεντρο του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ρευματολογίας το οποίο αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στην Αθήνα.

Το συνέδριο επικεντρώνεται στις ρευματικές παθήσεις, μία ευρεία νοσημάτων τα οποία συνολικώς προσβάλλουν περισσότερο από το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι νοσούν σχεδόν 3 εκατομμύρια άτομα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

  • Το 13% του πληθυσμού που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα
  • Το 11% που πάσχει από οσφυαλγία
  • Το 4,8% που έχουν αυχεναλγία
  • Το 4,5% που έχουν οστεοπόρωση
  • Το 2,1% που πάσχουν από σοβαρά αυτοάνοσα φλεγμονώδη συστηματικά ρευματικά νοσήματα
  • 1 στα 1.000 παιδιά που πάσχουν από νεανική αρθρίτιδα

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτιολογία των ρευματικών παθήσεων παραμένει άγνωστη. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αλματώδεις εξελίξεις στον χώρο της Ρευματολογίας. Διατέθηκαν δεκάδες νέα φάρμακα, τα οποία έχουν συμβάλει στην βελτίωση της ζωής των ασθενών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Αναπτύχθηκαν  σύγχρονες εργαστηριακές και απεικονιστικές τεχνικές, που έχουν διευκολύνει και καθιστούν πιο εμπεριστατωμένη τη διαγνωστική προσπέλαση.

Επιπλέον αυτών, η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η Ιατρική, με την τεχνολογία να καταλαμβάνει ολοένα σημαντικότερο ρόλο.

Τα προαναφερθέντα θα αποτελέσουν βασικό πυρήνα ενδιαφέροντος των περισσοτέρων από 400 Ελλήνων και διακεκριμένων ξένων επιστημόνων, που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο. Το συνέδριο θα διεξαχθεί υβριδικά (δια ζώσης και διαδικτυακά) 8-11 Δεκεμβρίου 2022 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν στη χώρα μας την πρώτη κατά σειράν αιτία:

  • Χρονίου προβλήματος υγείας (38,7%)
  • Μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2%, αντιστοίχως)
  • Επισκέψεων στους ιατρούς (20,5%)

«Μετά από δύο χρόνια δυσκολιών, λόγω της πανδημία COVID-19, η επάνοδος στην κανονικότητα σημαίνει και επιστροφή στις επιστημονικές συναντήσεις με φυσική παρουσία», επισήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας κυρία Ευαγγελία Καταξάκη. «Για τέσσερις ημέρες η Αθήνα γίνεται κοινός τόπος συνάντησης κορυφαίων επιστημόνων που μοιράζονται το ερευνητικό τους έργο και συμμετέχουν σε έναν δημιουργικό διάλογο για την ενδυνάμωση και εξέλιξη του ιατρικού κλάδου στον οποίο διακρίνονται».

Η θεματολογία

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί πλειάδα θεμάτων, όπως ενδεικτικά:

  • Οι κοινωνικές προεκτάσεις των ρευματολογικών νοσημάτων
  • Οι συνθήκες εργασίες των πασχόντων από ρευματικές παθήσεις
  • Ζητήματα που αφορούν στον ρόλο της άσκησης και της διατροφής στα ρευματικά νοσήματα
  • Διάφορα θέματα που αφορούν την κλινική ρευματολογία και την έρευνα
  • Ζητήματα όπως η εκπαίδευση στη Ρευματολογία στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθούν επίσης οκτώ συνεδρίες υπό τον τίτλο «Συνάντηση με τον ειδικό», οι οποίες θα διαπραγματευτούν ευρύ φάσμα θεματολογίας, όπως:

  • Οστεοπόρωση
  • Βασική ανοσολογία
  • Συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα που απαιτούν δύσκολες θεραπευτικές αποφάσεις (όπως οι αγγειίτιδες και η συστηματική σκλήρυνση)

Στο πλαίσιο αυτών των συνεδριών, οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με ερευνητές/κλινικούς ιατρούς που έχουν μεγάλη εμπειρία στα αντικείμενα αυτά.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επίσης οι νεότερες εξελίξεις στις θεραπευτικές προσεγγίσεις των αυτοάνοσων ρευματικών νοσημάτων. Ιδιαίτερο χρώμα, τέλος, θα του προσδώσει το Φόρουμ Ασθενών στο οποίο δίδεται βήμα στους ασθενείς. Στην εφετινή διοργάνωση κεντρικός άξονας είναι τα δικαιώματα των ασθενών με ρευματικά νοσήματα στην εργασία, στην καινοτομία, στην ποιοτική περίθαλψη και ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου ΕΔΩ.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Related posts

Θεσσαλονίκη: Εθελοντική Αιμοδοσία Στο ΑΠΘ Την Τετάρτη

xristiana

Ημερίδα «Νους υγιής εν σώματι υγιεί»

xristiana

Ειδική σάρωση εγκεφάλου μπορεί να διαγνώσει πρόωρα τη νόσο του Πάρκινσον

xristiana