ΚεντρικήΟμορφιά

Ψεύτικες βλεφαρίδες: Είναι επικίνδυνες ή όχι; Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τις φοράμε!

5/12/2022

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τις ψεύτικες βλεφαρίδες, το αγαπημένο και μαγικό αξεσουάρ ομορφιάς πολλών από εσάς για να τονίσετε περισσότερο τα μάτια σας και να αποκτήσετε ένα βλέμμα που καθηλώνει.

Το ξέρατε όμως πως κατά τη χρήση τους υπάρχει μεγάλη περίπτωση να γίνουν μια σειρά από λάθη που μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες;

Για να μην συμβεί ποτέ αυτό ζητήσαμε από τον δρ Αναστάσιο-Ι. Κανελλόπουλο, MD, Χειρουργό-Οφθαλμίατρο, ιδρυτή και επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης να μας εξηγήσει τα πάντα.

Ας δούμε αρχικά για ποιους λόγους έχουν τα μάτια μας βλεφαρίδες:

«Είναι σχεδιασμένες να απομακρύνουν τον ιδρώτα, την βροχή και την σκόνη, και να φιλτράρουν το φως του ήλιου, προστατεύοντας τα μάτια από βλάβες που μπορεί να υποστούν. Επιπλέον, μειώνουν την ροή του αέρα στα μάτια, ώστε αφενός να μην εξατμίζεται η λεπτή στοιβάδα δακρύων που τα επιστρώνει και τα διατηρεί υγρά, αφετέρου να μην ωθούνται σκόνη και σκουπιδάκια σε αυτά», μας λέει ο Καθηγητής.

Τι γίνεται όμως με τις ψεύτικες βλεφαρίδες;

Αυτές αποτελούνται από συνθετικά υλικά και δεν έχουν καμία χρηστική αξία, παρά μόνο  αισθητικά οφέλη. Τοποθετούνται στο βλέφαρο, ακριβώς πάνω από τις φυσικές, και σταθεροποιούνται προσωρινά με ειδική κόλλα. Στην ίδια λογική είναι και τα extensions βλεφαρίδων, με τη διαφορά ότι στερεώνονται συνήθως από κάποιον επαγγελματίας απευθείας πάνω στις φυσικές βλεφαρίδες με ένα είδος κόλλας που διαρκεί περισσότερο καιρό.

«Οι ψεύτικες βλεφαρίδες που χρησιμοποιούνται σποραδικά, δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν πρόβλημα, εφόσον η εφαρμογή τους γίνει με σωστό τρόπο», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος και κατόπιν προσθέτει: «Αν όμως μια γυναίκα φορά καθημερινά ψεύτικες βλεφαρίδες, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, όσο προσεκτική κι αν είναι».

Σύμφωνα με τον ίδιο τα μάτια και οι δομές που τα περιβάλλουν είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και ευάλωτα σε ερεθισμούς, αλλεργίες, λοιμώξεις και ποικίλους τραυματισμούς. Το πιο συχνό πρόβλημα είναι οι λοιμώξεις, που εκδηλώνονται όταν συσσωρεύονται βακτήρια κάτω από την κόλλα της ψεύτικης βλεφαρίδας ή και στις τρίχες της. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος με τις επαναχρησιμοποιούμενες ψεύτικες βλεφαρίδες, καθώς και αν πέσουν σε μία επιφάνεια πριν την εφαρμογή και ύστερα τοποθετηθούν στο μάτι.

Ο κίνδυνος μόλυνσης στα μάτια είναι εξίσου αυξημένος και αν δεν καθαριστούν καλά τα βλέφαρα μετά από την αφαίρεση των ψεύτικων βλεφαρίδων. Το ίδιο και αν έχετε την κακή συνήθεια να τις μοιράζεστε με μια φίλη σας. Σε τέτοια περίπτωση η συνέπεια μπορεί να είναι κάποια διασταυρούμενη λοίμωξη, όπως το χαλάζιο και η επιπεφυκίτιδα.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις (δερματίτιδες εξ επαφής) στην κόλλα των βλεφαρίδων επίσης είναι συνηθισμένες, καθώς συχνά περιέχει φορμαλδεΰδη, μια ουσία που έχει αλλεργία ποσοστό 1,5% έως 2,5% του πληθυσμού (ανάλογα με τη συγκέντρωσή της σε ένα προϊόν).

Υπάρχει όμως και η πιθανότητα, αν κα είναι μικρή, πολλές να είστε αλλεργικές στα συνθετικά υλικά από τα οποία αποτελούνται οι ψεύτικες βλεφαρίδες. Αυτές μάλιστα οι αλλεργίες εκδηλώνονται συνήθως με αίσθημα καύσου (κάψιμο), «τσιμπήματα», οίδημα (πρήξιμο) ή εξάνθημα. «Μπορεί επίσης να πονάτε, να κοκκινίσει το δέρμα και να έχετε κνησμό (φαγούρα). Αν η αλλεργική αντίδραση είναι σοβαρή, μπορεί να επηρεάσει την όραση και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα», προειδοποιεί ο Καθηγητής.

Γενικά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως η συνεχή χρήση ψεύτικων βλεφαρίδων μπορεί να οδηγήσει στην παροδική ή μόνιμη απώλεια των φυσικών βλεφαρίδων. Οι αιτίες πολλές, δείτε τις αναλυτικά: 

-Η αφαίρεση των ψεύτικων βλεφαρίδων, λ.χ., μπορεί να οδηγήσει σε αφαίρεση και των φυσικών.

-Μπορεί επίσης να «σπάσουν» οι φυσικές βλεφαρίδες σας ή να υποστεί βλάβη ο θύλακας της τρίχας (αν συμβεί αυτό, οι φυσικές βλεφαρίδες ενδέχεται να μην ξαναβγούν).

-Ενδέχεται να υπάρξει σοβαρός ερεθισμός του βλεφάρου και πτώση μεγάλου αριθμού φυσικών βλεφαρίδων (η διαταραχή αυτή λέγεται μαδάρωση).

-Τέλος μπορεί να πέσουν οι φυσικές βλεφαρίδες λόγω υπερβολικής έλξης στον θύλακα της τρίχας (η έλξη μπορεί να βλάψει τον θύλακα, επιβραδύνοντας ή ακόμα και διακόπτοντας την ανάπτυξη της τρίχας).

Επιπλέον πρόβλημα μπορεί να υπάρξει και αν οι ψεύτικες βλεφαρίδες προκαλέσουν ερεθισμό στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού ή αν πέσει κόλλα μέσα στο μάτι, προκαλώντας εκδορά στον κερατοειδή.

«Για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους, καλό είναι να ακολουθείτε μερικούς βασικούς κανόνες πρόληψης», συνιστά ο κ. Κανελλόπουλος.

Τι σας προτείνουμε να κάνετε:

-Περιορίστε τη χρήση τους σε ειδικές περιστάσεις.

-Φροντίστε να τις τοποθετείτε μετά από πολύ καλό πλύσιμο των χεριών σας, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

-Μην τις μοιράζεστε ποτέ με άλλα άτομα.

-Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης πριν από την εφαρμογή τους.

-Να τις τοποθετείτε χρησιμοποιώντας την μικρότερη δυνατή ποσότητα κόλλας.

-Αποφύγετε τις βλεφαρίδες με glitter ή διακοσμητικά.

-Ελέγχετε την συσκευασία της κόλλας, ώστε να αποφεύγετε όσες περιέχουν φορμαλδεΰδη.

-Να τις βγάζετε με πολύ απαλές κινήσεις, φροντίζοντας στη συνέχεια να καθαρίζετε σχολαστικά τα βλέφαρά σας.

Last but not least: Αν κατά την αγορά σας από ένα κατάστημα σάς προτείνουν να τις δοκιμάσετε, αρνηθείτε ευγενικά, εκτός κι αν πρόκειται για βλεφαρίδες μιας χρήσεως που θα ανοιχθούν μπροστά σας και ύστερα θα τις πετάξετε.

«Οι ψεύτικες βλεφαρίδες είναι ένα αξεσουάρ μόδας που επιλέγουν ολοένα περισσότερες γυναίκες. Ωστόσο τοποθετούνται πολύ κοντά σε ένα από τα σημαντικότερα αισθητήρια όργανά μας, επομένως οι γυναίκες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Και κλείνει το θέμα ως εξής: «Αν κατά τη χρήση τους εκδηλώσετε το παραμικρό σύμπτωμα (π.χ. πόνο, κοκκίνισμα, ευαισθησία των ματιών στο φως, έκκριμα από τα μάτια, θόλωμα της όρασης, πρήξιμο), επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας».

Ευχαριστούμε τον δρ Αναστάσιο-Ι. Κανελλόπουλο, MD, Χειρουργό-Οφθαλμίατρο, ιδρυτή και επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Περισσότερες πληροφορίες:

www.laservision.gr

https://www.facebook.com/laservisiongr/
https://www.youtube.com/@ofthalmiatrosou
https://www.linkedin.com/in/a-john-kanellopoulos-md-317b4a54/
https://www.tiktok.com/@laservisiongr
https://twitter.com/kanellopoulosmd?lang=el

Πηγή: https://www.faysbook.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.faysbook.gr

Related posts

Καλοκαιρινό ταξίδι στη μελωδία από τους παιδικούς σταθμούς του Δ. Θεσσαλονίκης

xristiana

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ Συνεχίζονται με την παρουσίαση “Nuevo Tango”

xristiana

Θεσσαλονίκη: Δημοπρασία Κρασιών Του Αστικού Αμπελώνα Με Ετικέτες Αντίγραφα Έργων Τέχνης

xristiana