ΚεντρικήΠεριβάλλον

Το μυστηριώδες ταξίδι ενός μικροβίου που έκανε την μπύρα να γίνει lager

9/12/2022

Σε ποιες χώρες εντοπίζεται και οι θεωρίες που κυκλοφορούν.

Η μπύρα είναι το πιο διαδεδομένο ποτό στον κόσμο και ιδιαίτερα η lager, με τη «ξανθιά» να κατέχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές εκατομμυρίων. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι και ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες, είναι πως το ιδιαίτερο χρώμα της δεν οφείλεται σε κάποιον ζυθοποιό, αλλά σε ένα αρχαίο μικρόβιο.

Το Saccharomyces eubayanus ανακαλύφθηκε το 2011 στην Παταγονία και έκτοτε έχει ανακαλυφθεί τόσο στη Βόρεια Καρολίνα στις ΗΠΑ, όσο και στο Θιβέτ της Ασίας σε σημαντικές ποσότητες. Αντιθέτως, έχει βρεθεί μεν στην Ευρώπη, όπως στις ιταλικές Άλπεις και την Ιρλανδία, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

Σύμφωνα με τους New York Times, ερευνητές δημοσίευσαν σχετική έρευνα στο περιοδικό FEMS Yeast και οι βιολόγοι θεωρούν ότι αυτό το μικρόβιο δίνει το μοναδικό χρώμα στην lager, ιδιαίτερα από τη στιγμή που συντηρείται σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, όπως ακριβώς χρειάζεται και η «ξανθιά» μπύρα.

https://twitter.com/NYTScience/status/1600697193333153794?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1600697193333153794%7Ctwgr%5E8fa6135a4f76c68359b533bd9ac85619b4b74785%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fenvironment%2Farthro%2F9225226%2Fto-mystiriodes-taxidi-enos-mikroviou-pou-ekane-tin-byra-na-ginei-lager

Παρόλα αυτά, τους προβληματίζει το γεγονός ότι ανθίζει σε χώρες εκτός της Ευρώπης, τη στιγμή που στη γηραιά ήπειρο ξεκίνησε η παραγωγή και η άνθιση της lager.

Από τους Αιγύπτιους, στους Μογγόλους και τη φύση

Για το μικρόβιο Saccharomyces eubayanus κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες, σχετικά με το πώς έφτασε στην Ευρώπη. Αρχικά, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι πρώτες lager μπορεί να δημιουργήθηκαν στην Αίγυπτο, όταν πράγματι οι Φαραώ πλήρωναν με μπύρες τους εργάτες που έχτιζαν τις πυραμίδες. Έκτοτε, με την παρακμή που γνώρισε η Ανατολή λόγω της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και με την έλευση του Μεσαίωνα, η τεχνική φέρεται να ξεχάστηκε.

Η έλευση των Μογγώλων του Τζέκινς Χαν όμως, άλλαξαν τα δεδομένα, αφού πέρα από την μαύρη πανώλη που αποδεκάτησε τον πληθυσμό της Ευρώπης, φέρεται να μετέφεραν καταλάθος και το εν λόγω μικρόβιο, που άρχισε να εξαπλώνεται στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Μπύρα

Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα μια θεωρία που αναφέρει, ότι δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και ότι απλώς το Saccharomyces eubayanus μεταφέρθηκε μέσω του αέρα, πουλιών ή εντόμων. Αυτό όμως, δημιουργεί ερωτήματα, όπως γιατί δεν ευδοκιμεί στις περισσότερες χώρες, ειδικά σε όσες έχουν τις ίδιες καιρικές συνθήκες.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει κάπου, όμως συνεχίζουν να ερευνούν το συστατικό που έχει χαρίσει μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και αγαπημένες μπύρες.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αφράτη τυρόπιτα με σόδα

xristiana

7η αιμοδοσία του 2024 στην ΚΙΒΩΤΟ (ΑΡΓΙΛΟΣ)

xristiana

Μελέτη: Φρένο στην ανάπτυξη για τις αναπτυσσόμενες χώρες βάζει η… παχυσαρκία

xristiana