ΚεντρικήΠεριβάλλον

Σκρέκας: Διπλάσια η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Ιανουάριο

24/12/2022

(Τελευταία ενημέρωση 10:13) Τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος του Ιανουαρίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

«Το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που διατίθενται κι αυτό τον μήνα, προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο συνεχίζεται σε 3 κλίμακες.

Η αξία της επιδότησης για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διπλάσιο από το μήνα Δεκέμβριο.

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα.Η κατηγορία αυτή αφορά το 9 στα 10 νοικοκυριά Ελλάδα.
  • Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, εξακολουθεί να ισχύει το μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Έτσι εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599z1hkh0pgq2n&playlistId=v-cp916xeuio6x

Τα επαγγελματικά τιμολόγια

  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και 2.000 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 292 ευρώ η μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση έως 35 KVa και πάνω από 2.000 κιλοβατώρες αλλά και για τα υπόλοιπα τιμολόγια, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 134 ευρώ η κιλοβατώρα

Για τους αγρότες, η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα ανέρχεται σε 330 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

  • Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 378 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης.
  • Το συνολικό κόστος της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό της επιδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2023 ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ και είναι διπλάσιο από τον μήνα Δεκέμβριο.

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση που ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές του φυσικού αερίου. Η επιδότηση αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, εισοδήματος και παρόχων.

Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 ευρώ η μεγαβατώρα. Απορροφάται σχεδόν το 80% της αύξησης.

Κατά την εισαφωγική του τοποθέτηση ο κ. Σκρέκας είπε, «οι σημερινές ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος του Ιανουαρίου, έρχονται μετά από μια ιστορική απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η επίτευξη της συμφωνίας για την επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στα €180/ΜWh θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Αποτελεί μια λύση που ήταν και απαραίτητη και αναγκαία. Όπως αποδεικνύουν και τα αδιάψευστα στοιχεία, αν αυτός ο Μηχανισμός είχε υιοθετηθεί και εφαρμοστεί νωρίτερα, το πλαφόν θα είχε επιβληθεί για πάνω από 30 ημέρες τη χρονιά και συνεπώς θα είχαμε γλιτώσει τεράστια ποσά στο φυσικό αέριο ιδίως τον προηγούμενο Αύγουστο που η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 340 ευρώ/MWH δέκα φορές υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ευρώπη απέδειξε – για ακόμη μια φορά – τι σημαίνει αλληλεγγύη σε κρίσιμες στιγμές. Τι σημαίνει ενότητα, μέσω της υπέρβασης των διαφωνιών και των επιμέρους επιδιώξεων. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση αποτελούν και σήμερα το μεγάλο όπλο της Ενωμένης Ευρώπης για κοινές δράσεις, κοινές αποφάσεις, κοινές πολιτικές.
Επίσης πολύ σημαντικό. Επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις, πρωτοστατούν στην Ευρώπη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρώτος ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φόντερλαιν για την επιτακτική ανάγκη της εφαρμογής ενός πλαφόν στο Φυσικό Αέριο στην Ευρώπη να μειωθούν οι τιμές.

Σε εθνικό επίπεδο, αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η ουσιαστική στήριξη όλων των καταναλωτών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου».

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

32η Εθελοντική Αιμοδοσία Από Τον Δήμο Πεντέλης

xristiana

Ημαθία: Μεγάλες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και το νοσοκομείο Βέροιας

xristiana

Άνοια: Η εφαρμογή που μπορεί να την ανιχνεύσει σε λιγότερο από 5′

xristiana