9/12/2022
Υλικά
Μερίδες: 6
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 αυγά
- 220 ml φρέσκο γάλα, πήρες
- 90 ml ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδας (το μισό λιωμένο και το άλλο μισό κομμένο σε μικρά κομμάτια)
- 300 γρ. άγρια μανιτάρια, καθαρισμένα με ένα νοτισμένο πανί και ψιλοκομμένα
- αλάτι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την ζυμαρόπιτα με άγρια μανιτάρια, σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι, 2 από τα αυγά και το γάλα, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να φτιάξουμε έναν σχετικά ρευστό χυλό. Προσθέτουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί με το λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε το ταψί στον φούρνο για να κάψει καλά. Μόλις αρχίσει να αχνίζει, το βγάζουμε προσεκτικά από τον φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C.
- Αδειάζουμε τον χυλό στο καυτό ταψί, θα τσιτσιρίσει καθώς θα έρθει σε επαφή με το καυτό μείγμα λαδιού-βουτύρου και με αυτόν τον τρόπο θα ψηθεί και θα ροδίσει ωραία η κάτω πλευρά της ζυμαρόπιτας.
- Σκορπίζουμε τα μανιτάρια στον χυλό, μαζί με τα κομματάκια από το υπόλοιπο βούτυρο. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι το τελευταίο αυγό και περιχύνουμε τον χυλό εδώ κι εκεί.
- Ψήνουμε τη ζυμαρόπιτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.