25/12/2022
Η Γκούτση είναι ένα μωρό 200 κιλών και αυτή είναι η ιστορία της – Αλεξία Παπαγιάννη: «Ένα πλάσμα με προσωπικότητα, με χαρακτήρα, με νοημοσύνη».
Κέρδισε μόνη της τη ζωή της καθώς την ώρα που τη μετέφεραν στο σφαγείο πήδηξε από το αγροτικό. Ταξίδεψε «καμουφλαρισμένη» στο πλοίο με προορισμό την Αίγινα γιατί η μεταφορά της ήταν «απαγορευμένη» και έτσι κατάφερε να φτάσει στη Vrouva Farm. Η γουρουνίτσα «Γκούτση», όπως την ονόμασε η γυναίκα η οποία τη διέσωσε και τη φρόντισε μέχρι να οδηγηθεί στο καταφύγιο – φύλακα άγγελο για τα κακοποιημένα ζώα, πλέον ζει ευτυχισμένη και έχει το δικό της σπίτι εδώ και περίπου 2,5 χρόνια.
Η Γκούτση είναι ιδιαιτέρως φιλική, απολαμβάνει τα χάδια και τα παιχνίδια και ξετρελαίνεται για το φαγητό. Όπως δε εξηγεί στο Newsbeast γελώντας η ιδρύτρια και εθελόντρια της Vrouva Farm, Αλεξία Παπαγιάννη, που με πολλή αγάπη αποφάσισε σε ένα χωράφι της σε ξέφωτο στο πευκοδάσος του νησιού να φτιάξει μία φάρμα όπου τα ζώα θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για να ζήσουν, «υπάρχουν στιγμές που η Γκούτση μπερδεύεται και νομίζει πως είναι πρόβατο ή σκύλος».
«Είναι τριών ετών. Μας ήρθε από ένα άλλο νησί και η ιστορία της είναι ιδιαίτερη. Όταν μεταφερόταν στο σφαγείο μαζί με τα αδέλφια της αυτή πήδηξε από το αγροτικό. Από πίσω ερχόταν μία γυναίκα με ένα ποδήλατο. Την άρπαξε αμέσως, την έβαλε κάτω από τη μπλούζα της και την πήρε σπίτι», επισημαίνει η Αλεξία Παπαγιάννη που μαζί με την αδερφή της Μαρίνα και άλλους εθελοντές έχουν στήσει στην Αίγινα έναν μικρό «Παράδεισο» φροντίδας για ζώα που έχουν υποστεί κακοποίηση ή έχουν εγκαταλειφθεί.
Φέρνοντας στο μυαλό της επιχείρηση αγάπης που στήθηκε ώστε η Γκούτση να φτάσει στην αγκαλιά της Βρούβας η δημιουργός του καταφυγίου συγκινημένη αναφέρει: «Η γυναίκα που βρήκε τη Γκούτση επικοινώνησε μαζί μας ώστε να την πάρουμε. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι δεν μπορούσε να μπει στο καράβι ζωντανή αλλά μόνο πεθαμένη. Τότε αναρωτηθήκαμε τι θα κάνουμε και σκεφτήκαμε να στείλουμε έναν εθελοντή μας. Αυτός την έβαλε σε ένα κλουβί μεταφοράς σκύλου και τη σκέπασε λέγοντας σε όποιον πλησίαζε πως το σκυλί που υπάρχει στο εσωτερικό του ήταν άγριο».
«Ήταν ο μόνος τρόπος να τη μεταφέρουμε. Έτσι κατάφερε να φτάσει σε εμάς και αμέσως έγινε μέλος της οικογένειάς μας» συμπληρώνει.
«Η Γκούτση ήρθε μικρούλα εδώ και για εμάς θα είναι πάντα το μωρό μας. Παρ΄όλο που είναι 200 κιλά για εμάς είναι το μικρό μας, το μωρό μας. Πως είναι όλοι οι γονείς που βλέπουν το παιδί τους σαν παιδάκι» τονίζει.
«Έχει τον χαρακτήρα προβάτου, είναι σκανταλιάρα, παιχνιδιάρα, τρυφερή και έξυπνη»
Παίρνοντας στα χέρια της δύο καρότα τα οποία και προσφέρει στη Γκούτση που τα δέχεται με χαρά η Αλεξία Παπαγιάννη μας μιλάει για τη διαμάχη με τη Σούζη. «Η άλλη γουρουνίτσα που ζει στη Βρούβα είναι στριμμένη και ήθελε να τη φάει» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
«Η Γκούτση μας μεγάλωσε δίπλα στα πρόβατα και νομίζει πως είναι πρόβατο καθώς θεωρεί πως αυτά είναι η οικογένειά της. Έχει μπορούμε να πούμε τον χαρακτήρα προβάτου, μερικές φορές μπορεί και σκύλου. Είναι σκανταλιάρα, παιχνιδιάρα, τρυφερή και έξυπνη.
Ακούει το όνομά της, χαϊδεύεται, αναγνωρίζει ανθρώπους και ακόμη προσπαθεί να τα βρει με την άλλη γουρουνίτσα που τη σνομπάρει και τη δαγκώνει» συμπληρώνει η Αλεξία Παπαγιάννη.
Περήφανη που την έχει μεγαλώσει εδώ και 2,5 χρόνια η ιδρύτρια της Vrouva Farm μιλώντας για τη Γκούτση λέει: «Είναι ένα πλάσμα με προσωπικότητα, με χαρακτήρα, με επιθυμίες, με αγάπη και με νοημοσύνη. Δεν είναι πράγμα, δεν είναι κρέας. Εάν επιλέξει κανείς να φάει το κρέας τουλάχιστον να ξέρει ότι αυτή τη στιγμή θυσιάζει μία ζωή που ήθελε να ζήσει. Αποκτά άλλη βαρύτητα».
«Έχουμε όνειρα για τη γουρουνίτσα μας. Αρχικά θέλουμε να τη δούμε να τα βρίσκει με την άλλη μας γουρουνίτσα τη Σούζη γι΄αυτό και τις αφήνουμε να κάθονται οι δυο τους. Θέλουμε να τους φτιάξουμε μία περίφραξη να ζουν οι δύο τους, να τους φτιάξουμε μία λιμνούλα ώστε να πλατσουρίζουν και να δροσίζονται το καλοκαίρι. Να έχουν ένα καλύτερο σπιτάκι» προσθέτει.
«Σώθηκε μία ψυχή, ένα πλάσμα. Δεν πρέπει να τα φάμε όλα» αναφέρει στο Newsbeast o Τζέτζος ο οποίος είναι εθελοντής στη Vrouva Farm από την αρχή της δημιουργίας της. «Η Γκούτση για εμάς δεν μεγαλώνει θα παραμείνει μικρή και άτακτη» σημειώνει.
Λίγα λόγια για τη Vrouva Farm
Η Vrouva Farm είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για γέρικα, εγκαταλειμμένα αλλά και κακοποιημένα ζώα που διασώθηκαν από συνθήκες παραμέλησης και υποσιτισμού. Είναι μία φάρμα που βρίσκεται στην Αίγινα και ξεκίνησε να παρέχει απλόχερα την αγάπη της από το 2011.
Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 140 ζώα οικόσιτα αλλά και οικιακά από οκτώ διαφορετικά είδη. Τα περισσότερα όμως είναι γάτες και σκύλοι.
Οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τη φάρμα Βρούβα έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με τον σπισισμό, το βιγκανισμό και τα δικαιώματα των ζώων και να τους δώσει ένα παράδειγμα του πώς μπορούν να ζήσουν σε αρμονία με το φυσικό κόσμο.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τη Vrouva Farm
Με κατάθεση χρημάτων:
Alpha Bank IBAN: GR9701401610161002370000030
Δικαιούχος Λογαριασμού: Αλεξία Παπαγιάννη
PayPal: skulospito@yahoo.gr
Επίσης στη διεύθυνση Φάρμα Βρούβα, ΤΘ 7223, Άγιοι 18010, Αίγινα μπορείτε να στείλετε: γατοκροκέτες, σκυλοκροκέτες, κουνελίνη, παλιά σεντόνια και πετσέτες, παλιές εφημερίδες, μπογιές και παλιά εργαλεία χειρός.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Vrouva Farm στο el.vrouvafarm.org και στη σελίδα της στο Facebook.
Ο όμιλος GLOBALSAT-TELEUNICOM στηρίζει τη Vrouva Farm
Ο Όμιλός GLOBALSAT-TELEUNICOM, προχώρησε σε δωρεά τροφής για τις γάτες και τους σκύλους που φιλοξενούνται στη φάρμα Βρούβα στην Αίγινα, αναγνωρίζοντας και στηρίζοντας το σημαντικό έργο που διαδραματίζει σε ότι αφορά στην προστασία και μέριμνα οικόσιτων και εγκαταλελειμμένων ζώων. «Στον Όμιλό μας, πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται και οφείλουν να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται. Στο πλαίσιο της στρατηγικής βιωσιμότητας “People Before Technology”, σχεδιάζουμε με συνέπεια και στηρίζουμε δράσεις που ενισχύουν το αποτύπωμά μας στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και την ανάδειξη και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών».
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com
Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr