ΚεντρικήΠεριβάλλον

Σκρέκας: Δεν είναι ρεαλιστικό πλαφόν τα 275 ευρώ στο φυσικό αέριο – Σκληρό παζάρι στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

24/11/2022

Στη σκιά της πρότασης της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα ενεργοποιείται στην υψηλή τιμή των 275 ευρώ η μεγαβατώρα, πραγματοποιείται σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας με την Ελλάδα να κρατά σαφείς αποστάσεις από την ευρωπαϊκή πρόταση που χαρακτηρίζεται αδύνατον να εφαρμοστεί.

Ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δήλωσε: «Ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Η ενεργειακή κρίση συγκλονίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και για αυτό, πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να μην κάνουμε τίποτα, αφού γνωρίζουμε την κλιμάκωση των τιμών που πραγματικά απειλεί τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα και πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις δημοσιογράφων και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Θα θέλαμε έναν πιο ρεαλιστικό μηχανισμό. Διότι, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, της περιόδου εκείνης όπου υποφέραμε από την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός, δεν θα ενεργοποιούνταν. Το μείζον πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι αγοράζει το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο. Πρέπει λοιπόν να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατό, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο. Και, φυσικά, ο ευρωπαϊκός κανονισμός αλληλεγγύης θα πρέπει να συμβαδίζει και να συνδέεται με έναν τέτοιο μηχανισμό διόρθωσης».

Συνάντηση των «15», θα ζητήσουν νέα πρόταση

Συνάντηση των Υπουργών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, που είχαν υπογράψει την κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη του Συμβουλίου για την ενέργεια. Όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, οι “15” επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση και θα ζητήσουν την παρουσίαση μιας καινούριας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.

Τα 15  κράτη – μέλη που έχουν υποστηρίξει τον καθορισμό μια ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία,  η Βουλγαρία και η Πολωνία επιδιώκουν να χτίσουν τις απαραίτητες συμμαχίες προκειμένου να αποτρέψουν την ψήφιση του πλαφόν που θεωρείται απογοητευτικό και παράλογο καθώς δεν υποστηρίζει την μείωση του ενεργειακού κόστους που είναι ο στόχος. Απέναντί τους έχουν χώρες όπως η  Γερμανία και η  Ολλανδία, πως θεωρούν ότι το πλαφόν είναι μέτρο έσχατης ανάγκης που μπορεί να εφαρμοστεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπό εξαιρετικές συνθήκες. Ασφαλώς πιο εύκολη είναι η λήψη αποφάσεων για κοινές αγορές φυσικού αερίου και μέτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών που είναι επίσης στα θέματα της σημερινής ατζέντας του Συμβουλίου Υπουργών.

Επίτροπος Ενέργειας: Η πρόταση της Κομισιόν σχεδιάστηκε «με τρόπο που να μας βοηθήσει, εάν αντιμετωπίσουμε μία περίοδο σαν του Αυγούστου»

Η Κομισιόν κατέθεσε την πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό με βάση την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι (η πρόταση) δίνει μία σταθερή βάση για τη σημερινή συζήτηση των υπουργών. Ερωτηθείσα για το πώς θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, η κ. Σίμσον ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να «διευκολύνει» την συμφωνία, αλλά και να βοηθήσει την τσεχική προεδρία έτσι ώστε «να αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες».

«Πολλά κράτη-μέλη έχουν ανησυχίες και γι’ αυτό συναντιόμαστε. Όλες οι διαφορετικές θέσεις μας επέτρεψαν στο τέλος να φτάσουμε σε συμφωνία σε προηγούμενες προτάσεις και έχω ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι διαφορετικά», επισήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος. Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των χωρών του Νότου, οι οποίες κάνουν λόγο για υψηλό όριο στα 275 ευρώ, αλλά και σκληρές προϋποθέσεις, απάντησε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έδωσε σαφείς οδηγίες, ότι πρέπει να προσέξουμε πιθανούς κινδύνους και το κάναμε. Κάποιοι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά αυτή η πρόταση σχεδιάστηκε με τρόπο που να μας βοηθήσει, εάν αντιμετωπίσουμε ακόμη μία περίοδο σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα όμως, δεν θα ενεργοποιήσουμε την παρέμβαση στην αγορά, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο».

Επίσης η Κάντρι Σίμσον υπογράμμισε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να διαβεβαιώσουμε την ασφάλεια των προμηθειών και να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα κράτη-μέλη θα φτάσουν σε πολιτική συμφωνία» σε ζητήματα όπως η κοινή αγορά φυσικού αερίου και η ισχυρότερη αλληλεγγύη.

«Οι συζητήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρεία στήριξη σε αυτά τα μέτρα και η πολιτική συμφωνία σήμερα θα στείλει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι σε αυτή την κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε με την εφαρμογή , δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος για χάσιμο», τόνισε.

Πολωνία: Αστεία η πρόταση της Κομισιόν

«Αστείο» χαρακτήρισε η πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, η οποία χαρακτηρίσθηκε εξάλλου «μη ικανοποιητική» από τη βελγίδα υπουργό Ενέργειας. Οι επικρίσεις είναι αποτέλεσμα της διαφωνίας ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στις μελλοντικές τιμές του αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. «Η πρόταση για το πλαφόν στο αέριο είναι κλειδί, όμως αυτό που προέκυψε προχθές είναι ένα αστείο. Παρουσιάσθηκε την τελευταία στιγμή και αποκλίνει απ’ αυτό που είχε προταθεί προηγουμένως και (το πλαφόν) δεν είναι αποδεκτό, καθώς είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά», δήλωσε στις Βρυξέλλες η πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα Άννα Μόσκβα. «Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτή την πρόταση· δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν την αρχή για μια συζήτηση», πρόσθεσε η Μόσκβα. Η βελγίδα υπουργός Ενέργειας Τίνε φαν ντερ Στρέτεν, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πως η πρόταση της Κομισιόν «δεν είναι ικανοποιητική». «Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (…) δεν λέει ξεκάθαρα αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε η φαν ντερ Στρέτεν στους δημοσιογράφους.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ρεύμα: Έως και 42% χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο τα «πράσινα» τιμολόγια Μαρτίου (πίνακας)

xristiana

Άγνοια κινδύνου από τον έρπη ζωστήρα στο 86% του πληθυσμού

xristiana

ΕΓΚΑΙΝΙΑ του ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ στο ΦΙΛΥΡΟ

xristiana