ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΔΕΗ: Μέρισμα από το 2023 στους μετόχους, αμείωτο το ενδιαφέρον για εξαγορές

23/11/2022

Kλειστά συνεχίζει να κρατά τα χαρτιά της η διοίκηση της ΔΕΗ αναφορικά με τα σχέδια εξαγορών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Την ώρα που η Ιταλική Enel ανακοίνωνε πανηγυρικά την αποχώρηση από την Ρουμανική επένδυση (Enel Romania), φουντώνοντας τις φήμες περί επικείμενου deal με την ΔΕΗ, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης περιορίστηκε να δηλώσει στους αναλυτές (στο πλαίσιο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου) ότι  η Επιχείρηση θα υλοποιήσει τους στόχους της αύξησης κεφαλαίου, επαναλαμβάνοντας το ενδιαφέρον για επέκταση στην Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Η ΔΕΗ πριν από λίγες εβδομάδες κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την φημολογούμενη συμφωνία με τους Ιταλούς για την απόκτηση του 70% της Enel Romania χωρίς όμως να την διαψεύδει κατηγορηματικά. Ωστόσο η ΔΕΗ δεν είναι ο μοναδικός διεκδικητής της Ρουμανικής εταιρείας αφού στους ενδιαφερόμενους εμφανίζονται και δύο επενδυτικά funds. Πρόκειται για τους Καναδούς του Brookfield, με σημαντική παρουσία στον τομέα της πράσινης ενέργειας, των υποδομών και του real estate και το Βρετανικό Amber Infrastructure Group, με μεγάλες επενδύσεις στον χώρο των υποδομών, κατά καιρούς εμφανιζόμενο και σε ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις.

Το αντίο των Ιταλών

Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Enel κ. Francesco Starace λίγο μετά την παρουσίαση της νέας στρατηγικής του ιταλικού ομίλου δήλωσε ότι η εταιρεία θα αποεπενδύσει  από τη Ρουμανία, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα περιθώρια ανάπτυξης, ούτε στην αγορά της λιανικής αλλά  και ούτε στους τομείς της παραγωγής και της διαχείρισης δικτύων διανομής. Το υψηλόβαθμο στέλεχος του πολυεθνικού ομίλου ανέφερε επίσης ότι δεν αποχωρεί από την χώρα λόγω ρυθμιστικών προβλημάτων παρά το γεγονός πως η σχέση του με την ρυθμιστική αρχή της χώρας έχει περάσει από σαράντα κύματα.

Κατά την χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η ΔΕΗ παρουσίασε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 644 εκατ. ευρώ, ελαφρώς βελτιωμένα σε σχέση με πέρσι.

Ωστόσο η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 151 εκατ. ευρώ (από 85 εκατ. ευρώ πέρυσι), οι οποίες αποδίδονται στην φορολόγηση των υπερκερδών που καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ κρατήθηκε όρθια όπως τονίστηκε παρά το γεγονός ότι οι τρεις καλοκαιρινοί μήνες (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος)  ήταν οι πιο δύσκολοι για τις ενεργειακές εταιρείες στην Ευρώπη.

Η διοίκηση δήλωσε πάντως στους  αναλυτές  ότι θα έχει κερδοφόρα αποτελέσματα και θα διανείμει μέρισμα για την χρήση του 2023, το οποίο θα καταβληθεί το 2024, με μεγαλύτερο ωφελημένο το ελληνικό δημόσιο που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών.

Παραμένει ο στόχος της απολιγνιτοποίησης

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δραστηριότητες, αναφέρθηκε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναστείλει κατά ένα έως δύο χρόνια την απολιγνιτοποίηση, χωρίς να ακυρώνει τον εθνικό στόχο. Για την νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα 5 δήλωσε μάλιστα  ότι θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο τομέας της καθαρής ενέργειας συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχη στρατηγική του ομίλου. Παραμένει όπως δήλωσε χθες ο κ. Στάσσης ο στόχος για λειτουργία μονάδων ΑΠΕ ισχύος 5,1 GW την επόμενη τριετία στην Ελλάδα.

Μαζί με την Γερμανική RWE Renewables το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ φτάνει τα 5,9 GW με τα περίπου 4 GW, δηλαδή το 80% του στόχου μέχρι το 2026, να είναι εξασφαλισμένα αφού είτε έχουν όρους σύνδεσης ή αναμένουν προκειμένου να τους λάβουν.

Όπως αναφέρθηκε χθες  στις ΑΠΕ, η ΔΕΗ έχει υπό κατασκευή μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 490 MW, τα 409 MW από τα οποία είναι φωτοβολταϊκά, τα 73,5 MW αιολικά πάρκα και τα υπόλοιπα πέντε μικρά υδροηλεκτρικά, μαζί με τα έργα που προωθούνται μέσω της συνεργασίας με την RWE Renewables.

Αντίστοιχα η ΔΕΗ έχει σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ ισχύος  280 MW και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα φτάσει τα 569 MW. Σε εξέλιξη βρίσκονται και δύο διαγωνισμοί για μεγάλα φωτοβολταϊκά σε Αμύνταιο (210 MW) και Πτολεμαϊδα (550 MW).

Παράλληλα προετοιμάζεται ο διαγωνισμός για 70 MW αιολικών στη Βόρεια Ελλάδα ενώ στο τελικό στάδιο αδειοδότησης είναι ένα νέο φωτοβολταϊκό, ισχύος 280 MW, στο Αμύνταιο.

Αύξηση κατά 722 εκατ. του δανεισμού

Στο εννεάμηνο ο καθαρός δανεισμός της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 722 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 2,6 δις. λόγω κυρίως των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και των κινήσεων αντιστάθμισης κινδύνου (hedging).

Ο κ. Στάσσης υποστήριξε πως η ΔΕΗ διαθέτει υψηλή ρευστότητα λόγω  ταμειακών διαθεσίμων και των γραμμών πίστωσης, συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με την ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεων η δύσκολη περίοδος είναι μεταξύ 2024 – 2026. Εντός της κάθε μίας από αυτές τις χρονιές θα κληθεί να αποπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει δανεισμό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Φωτιές σε Σάμο και Τέμπη

xristiana

Αβοκάντο: Η αυξημένη κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια του χειμώνα καταπολεμά την ξηροδερμία

xristiana

Γιατί να μην χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα

xristiana