ΚεντρικήΠεριβάλλον

Βρέθηκε η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα της Ευρώπης με μήκος σχεδόν τέσσερα μέτρα

18/11/2022

Όπως φαίνεται οι θαλάσσιες χελώνες που ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων είχαν εξελιχθεί ώστε να συμβαδίζουν αναλογικά σε μέγεθος με εκείνους αφού όπως αποκαλύπτεται κολυμπούσαν στις θάλασσες εκείνης της εποχής θαλάσσιες χελώνες μήκους τεσσάρων μέτρων.

Οι μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που ζουν σήμερα έχουν μήκος που φτάνει τα δύο μέτρα. Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν εξαφανισμένα σήμερα είδη που είχαν μεγαλύτερα μεγέθη. Ανακαλύφθηκε όμως στην Ισπανία μια πανάρχαια χελώνα που είναι πραγματικά τεράστια και με μήκος περίπου τεσσάρων μέτρων αποτελεί τη μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που γνωρίζουμε ότι υπήρξε στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος αρχαίας θαλάσσιας χελώνας που έζησε πριν περίπου 72 έως 84 εκατομμύρια χρόνια. Έχοντας μήκος 3,74 μέτρων, είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ζήσει ποτέ στη Γη.

Οι μεγαλύτερες στην ιστορία του πλανήτη γνωστές θαλάσσιες χελώνες, όπως εκείνες του αρχαίου εξαφανισμένου γένους Archelon, έφθαναν σε μήκος τα 4,6 μέτρα και ζύγιζαν έως 3,2 τόνους. Ζούσαν σε θάλασσες πέριξ της Βόρειας Αμερικής κατά το τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Έως τώρα δεν είχε ανακαλυφθεί καμία θαλάσσια χελώνα στην Ευρώπη, εξαφανισμένη ή ζωντανή, που να ξεπερνά σε μήκος το ενάμισι μέτρο.

Οι ερευνητές του Καταλανικού Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τους Άνχελ Λουχάν και Άλμπερτ Σέλες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Scientific Reports», βρήκαν το νέο γιγάντιο απολίθωμα στην περιοχή Καλ Τοράδες της βορειοανατολικής Ισπανίας. Το νέο είδος ονομάστηκε «Leviathanochelys aenigmatica». Οι Ισπανοί επιστήμονες συμπέραναν ότι ο γιγαντισμός στις θαλάσσιες χελώνες αναπτύχθηκε ανεξάρτητα τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

Καλλιτεχνική απεικόνιση της μεγαλύτερης θαλάσσιας χελώνας της Ευρώπης (πηγή φωτό ICRA_Arts/Museu de la Conca Della – Institut Catala de Paleontologia Miquel Crusafont/REUTERS)

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μπορεί η σκωληκοειδίτιδα να αντιμετωπιστεί μόνο με αντιβιοτικά;

xristiana

Δήμος Ελασσόνας: Τοποθετήθηκαν ανελκυστήρες σε τέσσερα σχολεία για την διευκόλυνση μαθητών ΑμεΑ

xristiana

Πλατανιάς: Ημερίδα Εκμάθησης BOCCIA Στο Κλειστό Γυμναστήριο Ταυρωνίτη

xristiana